Gotov krvavi okršaj s teroristima u Makedoniji: Vođe ubijene, dio napadača priveden

Foto: FaH

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Makedonije objavilo je kako je protuteroristička akcija završena te kako je grupa napadača u potpunosti neutralizirana i eliminirana.

Doznaje se kako se radi se o terorističkoj grupi koja predstavlja prijetnju regiji te koja je u zadnjih nekoliko godina izvela nekoliko napada. Članovi organizacije nalaze se na međunarodnim tjeralicama, stoji u priopćenju makedonskog MUP-a.

Osam policajaca i 14 pripadnika "naoružane skupine" ubijeno je u sukobima u predgrađu Kumanova u kojem pretežito žive pripadnici albanske manjine, objavila je u nedjelju makedonska vlada. Nakon krvavih sukoba u subotu, u nedjelju se intenzitet sukoba u Divljem naselju smanjio i u poslijepodnevnim satima čuje se samo sporadična pucnjava, javlja Reuters. Postrojbe specijalne policije i dalje su raspoređene u obruču oko predgrađa Kumanova, grada udaljenog 40-ak kilometara sjeverno od Skoplja.

Makedonska policija objavila je i snimku uhićenih terorista.

> VIDEO Makedonska policija objavila snimku terorista neutraliziranih u Kumanovu

Osam policajaca ubijeno, ranjeno 37

"Osam policajaca je ubijeno, a 37 ranjeno", rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Ivo Kotevski, dodajući da nema dojava o civilnim žrtvama i da je akcija pred završetkom.

"S druge strane, 14 tijela u odorama pronađeno je" na mjestu sukoba, kazao je, ustvrdivši da su napadači pripadnici "terorističke skupine" od 30-ak osoba, vjerojatno albanske nacionalnosti, državljana Makedonije, Kosova i Albanije, prenosi AFP.

Čelnici skupine su prema riječima Koteskog Muhamet Krasniqi, poznat kao zapovjednik Malisheva, Mirsad Ndrecaj, zapovjednik Nato, Sami Ukshimi, tzv, zapovjednik Sokoli, Beg Rizaj s nadimkom zapovjednik Begu i Dem Shehu poznat kao Juniku, svi kosovski Albanci, javila je makedonska novinska agencija MIA.

Vlada je proglasila dvodnevnu žalost, a predsjednik Gjorge Ivanov sazvao je sjednicu nacionalnog vijeća za sigurnost na koju je, u nastojanju postizanja nacionalnog jedinstva, pozvao vođe oporbe i važnijih albanskih stranaka u Makedoniji.

Oproba prijeti prosvjedima

Krvavi sukobi policije i naoružanih napadača samo su vrh niza događaja koji već dugo destabiliziraju tu zemlju. Prošlog tjedna izbili su neredi u kojima se policija sukobila s prosvjednicima koji su zahtijevali ostavku premijera Nikole Gruevskog nakon što ga je glavna oporbena socijaldemokratska stranka optužila za zataškavanje ubojstva mladića prošle godine. Uz to, vlada je već mjesecima na udaru optužbi oporbe za protuzakonito prisluškivanje i raširenu zloporabu položaja.


Oporba je zaprijetila da će 17. svibnja organizirati masovne prosvjede na kojima će sudjelovati tisuće ljudi, a promatrači se boje da bi i vladajući i oporba mogli zloupotrijebiti etničke sukobe u svoju korist.

Policija je u subotu priopćila da je djelovala na temelju informacija o tome da su iz susjedne zemlje, koja nije imenovana, u Makedoniju "ubačene" naoružane osobe koje planiraju "terorističke akcije".

Makedonski Albanci ne vjeruju u policijsku verziju događaja

"To je čista manipulacija", rekao je reutersu 40-godišnji Elham Murad, koji je, zajedno s još nekolicinom sugrađana, napustio Kumanovo nakon izbijanja sukoba. On tvrdi da u danima uoči policijske operacije nije vidio ništa neuobičajeno.

"To je trik Gruevskog kako bi skrenuo pozornost s otkrića koje je iznio (vođa oporbenih socijaldemokrata Zoran) Zaev", rekao je.

Makedonija je u prošlosti već imala velikih problema s pripadnicima albanske manjine, koji čine oko 30 posto od ukupno 2 milijuna stanovnika. 2001. su izbili krvavi sukobi između albanskih gerilaca i makedonskih snaga sigurnosti, koji su okončani tek posredovanjem Zapada i postizanjem mirovnog sporazuma koji je albanskoj manjini dao veća prava i omogućio njihovim predstavnicima sudjelovanje u vlasti.



Stanovnici napuštaju Kumanovo

Policija je u subotu izvijestila da je akciju u području Kumanova pokrenula nakon dojave o naoružanoj skupini muškaraca. U istoj je regiji 2001. izbila pobuna makedonskih Albanaca koja je završila žestokim sukobom.

Specijalne policijske postrojbe oklopnim su vozilima blokirale dio Kumanova Divlje naselje u kojemu živi većinsko albansko stanovništvo, a čitavo područje nadlijeću helikopteri. Reutersov fotograf izvješćuje o pucnjavi iz strojnica i snažnim eksplozijama. Nad gradom se nadvio gust oblak crnog dima, a brojni stanovnici napuštaju ga strahujući za život.

Oko podneva smirenje

Makedonski mediji javili su kako je oko 11 sati smirena situacija u Kumanovu i više se skoro ne čuje pucnjava. Otvorene su neke od trgovina, a ima i prometa na cestama. Veliki broj policijskih snaga raspoređen je po gradu. Sporadična pucnjava odjekivala je još rano jutros u predjelu grada "Diva Naselba".

Područje Kumanova nadlijetali su i danas helikopteri i bespilotne letilice, a očevici tvrde da se iz tog pravca još može vidjeti gusti crni dim.

Dva dana žalosti u Makedoniji

Makedonska vlada donijela je na izvanrednoj sjednici u nedjelju rano ujutro odluku da će današnji dan i ponedjeljak biti dani žalosti zbog pogibije policajaca u akciji otkrivanja i razbijanja terorističke skupine u Kumanovu.



Zbog toga će zastave biti spuštene na pola koplja, dok će Agencija za audio i audiovizualne usluge izdati medijima nalog o sadržaju programa koji će emitirati ta dva dana, izvijestila je agencija MIA.

Razvalit će Balkan ako treba

Podsjetimo kako je "Oslobodilačka narodna armija", poznatija i kao makedonska UČK, preuzela odgovornost za napade u Kumanovu. U obavijesti stoji da su od danas sve albanske grupe i vojne formacije počele djelovati kao jedno tijelo za implementaciju Republike Ilride.

"Osim nastavka borbe i reorganizacije ONA i GRI što je nametnuto jedina opcija za ostvarivanje Republike Iliride, ukoliko rukovodstvo BJRM kao falsificirana tvorevina, budu nastavili s represivnim ponašanjem svojim državnim aparatom, mi smo spremni razvaliti, ako bude potrebno, ne samo ovu BJRM nego i cijeli Balkan , gdje žive Albanci, jer nam međunarodni faktor ne ostavlja drugi izbor", navedeno je u priopćenju koje je potpisao potpisao komandant Hamdi Ndrecaj Panter.

Otpor terorista trajao je 16 sati

"Oni su se borili u terorističkoj akciji koja i dalje traje na terenu dok i posljednji terorista ne bude neutraliziran", kazala je Jankulovska i podsjetila da je policijska akcija počela u subotu rano ujutro protiv skupine koja je imala za cilj napad na državne institucije. Otpor terorista, istaknula je, trajao je punih 16 sati.


"Otpor većeg dijela skupine slomljen je poslije 18 sati i veliki broj njih se predao", rekla je Jankulovska, istaknuvši da je dio terorista nastavio pružati otpor.

Prema njezinim riječima, situacija na terenu je vrlo rizična, na što ukazuje i to da je u posljednjih sat vremena ranjeno još šest policajaca. Skopska Alsat TV javlja da je uništena i posljednja skupina od devet terorista od kojih su se četvorica predala policiji, četvorica poginula, a jedan izvršio samoubojstvo.



Teroristi došli iz jedne susjedne zemlje


U subotu od rane zore u predgrađu Kumanova makedonsko ministarstvo unutarnjih poslova vodilo je operaciju protiv "naoružane terorističke skupine", koja je došla iz jedne susjedne zemlje, koja nije imenovana.

Reuters piše da sukob, koji je trajao cijeli dan, podsjeća na pobunu makedonskih Albanaca iz 2001. u istoj regiji i u dijelovima Makedonije. Grad je bio zatvoren za medije.

Helikopteri su nadlijetali regiju u kojoj živi oko 100.000 ljudi, a stanovnici su bježali, noseći sa sobom osnovne stvari.

"Mislio sam da se ovo više nikad neće ponoviti. Ovo je strašno, ne možemo ovdje ostati", rekao je jedan stanovnika Kumanova za makedonsku televiziju. Događaji će, piše Reuters produbiti zabrinutost Zapada zbog stabilnosti Makedonije. Prosvjednici koji zahtijevaju ostavku konzervativnog premijera Nikole Gruevskog ovaj su se tjedan sukobili s policijom, a oporba je zaprijetila da će 17. svibnja organizirati veliko prosvjedno okupljanje. Promatrači strahuju da bi politički čelnici obiju strana mogli pokušati potaknuti etničke napetosti kako bi pojačali vlastitu moć.


Oko 30 posto od ukupno dva milijuna stanovnika Makedonije čine makedonski Albanci. Pobunili su se 2001., sukobivši se sa snagama sigurnosti prije nego što se umiješao Zapad i posredovao u postizanju mirovnog sporazuma kojim se albanskom manjini ponudila veća prava i zastupljenost u političkom životu, a pobunjenicima ulazak u vladu.

No, primjena je bila spora, a tenzije se povremeno ipak pojave. Brojni građani, bez obzira na etničku pripadnost frustrirani su zbog sporosti u procesu približavanja euroatlantskim institucijama.



EK traži objektivnu i transparetnu istragu sukoba u Kumanovu

Povjerenik Europske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izrazio je u subotu navečer duboku zabrinutost zbog situacije u Makedoniji u području Kumanova te pozvao na uspostavu mira u toj zemlji i zatražio objektivnu i transparentnu istragu o ovim događajima.

"Duboko sam zabrinut zbog razvoja situacije u području Kumanova i zbog mogućih ranjenih i poginulih. Pozivam vlasti, sve političke čelnike i čelnike zajednica da surađuju, uspostave mir i u potpunosti provedu istragu o ovim događajima na objektivan i transparentan način u skladu sa zakonom. Pozivam sve čimbenike na maksimalnu suzdržanost. Mora se izbjeći svaka daljnja eskalacija, u krajnjoj liniji zbog opće stabilnosti u zemlji", kaže se u Hahnovoj poruci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.