Globalni prosvjed 12M: Hrvatsko društvo na okupu drže jedino korupcija i represija



NOVI globalni datum za akciju je 12. svibnja! Naime, u Zagrebu ove subote u 18 sati na Trgu bana Josipa Jelačića kreće okupljanje građana pod nazivom "Ujedinjeni za globalnu promjenu!", što je zapravo nastavak poznatog globalnog prosvjeda od 15. listopada kad su tog dana ljudi širom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, izašli na ulice kako bi jasno i glasno izrazili želju za promjenom.

Kolektivna šutnja kao pristanak na urušavanje

"Komercijalizacija, eksploatacija i medikamentalizacija života kao društveno prihvatljivi obrasci međuljudskih odnosa, pokoravanje bezidejne mase suvremenoj svjetskoj religiji 'nevidljive ruke tržišta' i njenom kleru kojeg sačinjavaju političke elite, te kolektivna šutnja kao pristanak ukazuju nam kako se naš svijet, sustav u kojem postojimo, polako, ali sigurno urušava", stoji u pozivu Plaforme 12.M u kojoj se dodaje da, iako nacionalne granice označavaju različite društvene kontekste, rezultat akumulacije krivih izbora i krivih puteva je uvijek isti, a to je socio-ekonomska i ekološka kriza čovječanstva.

> 12M WorldrEvolution: Novi globalni prosvjed protiv liberalnog kapitalizma 12. svibnja!


U pozivu na prosvjed stoji i kako hrvatsko društvo danas predstavlja sredinu iskrivljenih vrijednosti i zloupotrijebljenih normi.

Naivno iz sumraka socijalizma u svjetlo neoliberalnog kapitalizma

"Kao mlada zemlja naivno smo zakoračili iz sumraka socijalizma u svijetlo neoliberalnog kapitalizma, a kao nagradu dobili smo krnju demokraciju u vidu vladavine od naroda, za narod BEZ naroda. Naš glas i egzistencijalna pitanja jednokratnog su predizbornog vijeka i jedina im je svrha održavanje iluzije predstavničke demokracije. Živimo na području koje boluje od viška povijesti, no umjesto da se sporni čvorovi korektno razriješe omogućivši suživot, ti povijesni tereti upotrebljavaju se u razne manipulativne svrhe ne dopuštajući konstrukciju zdrave države. Domino efekt poslijeratne pretvorbe i privatizacije u vidu trenutnog raspada hrvatskog gospodarstva i rastuće stope nezaposlenosti, učinilo nas je društvom koje je moguće održati jedino korupcijom i represijom", naglašavaju organizatori prosvjeda.

Organizatori imaju za Vladu 17 zahtjeva, a prvi je zahtjev za revizijom, ukidanjem zastare i kazneno sankcioniranje kriminalnih djela počinjenih tijekom procesa privatizacije i pretvorbe.


Traži se i sankcioniranje sive ekonomije, svih oblika neplaćanja i izbjegavanja poreza i doprinosa te se traži  uvođenje obveze provođenja javnih natječaja za nadzorne odbore, uprave i sva radna mjesta u državnim poduzećima i službama, kao ikriminalizaciju postavljanja članova i službenika na osnovu političke podobnosti i nepotizma.

Ne dajemo more, vode šume i zemljišta

"Tražimo donošenje Zakona o kaznenoj odgovornosti poslodavaca i kriminalizaciju kršenja prava radnika, kao i donošenje Zakona o zaštiti zviždača te ukidanje valutne klauzule, ovršnog zakona i ovršitelja, te oporezivanje banaka", stoji u zahtjevima organizatora prosvjeda.

Na prosvjedima će se tražiti i donošenje Zakona o državnom protekcionizmu egzistencijalnih prirodnih resursa kao što su more i kopnene vode, šume, poljoprivredna zemljišta uz naglasak na očuvanje bioraznolikosti, proglašavanje i poštivanje imperativa GMO-free zone, te raskidanja obveze implementiranja odrednica Codexa Alimentariusa u Hrvatsko Zakonodavstvo.

"Tražimo upravnu decentralizaciju Hrvatske, te prebacivanje znatnijeg dijela ključnih ovlasti na niže teritorijalne jedinice, besplatno obrazovanje na svim akademskim stupnjevima i zdravstvenu skrb, mirovinski fond zaštićen od tržišta", navodi se u zahtjevima organizatora prosvjeda.

Revizije registra branitelja i Vatikanskih ugovora

Među zahtjevima je i onaj o uključivanju žena u tržište rada i politički sustav i LGBT zajednice u Obiteljski zakon, te poštivanje Načela inkluzije Osoba s posebnim potrebama. Tu je i deklarativno odbijanje donošenja i potpisivanja Zakona koji ograničavaju slobodu medija i cenzuru informacija kao što su ACTA, SOPA, PIPA i ostali.

"Tražimo, reviziju popisa glasača, smanjenje potrebnog broja potpisa za referendum, uvođenje referenduma prilikom privatizacije strateških grana i uvođenje referenduma kao jednog od glavnih instrumenata građanske participacije u lokalnoj zajednici,. solidarizaciju povlaštenih kategorija (zastupnici RH Sabora, vlasnici financijskih i poslovnih koncerna itd.) odricanjem/ukidanjem privilegija (smanjenje zastupničkih plaća, ukidanje putnih troškova, veća stopa oporezivanja dohotka od kapitala itd.) te javnu objavu i reviziju Registra hrvatskih branitelja", stoji među 17 zahtjeva među kojima je onaj o reviziji Vatikanskih ugovora.

Ovo je društvo mita i korupcije

"Hrvatsko društvo je društvo mita i korupcije, rastućeg broja nezaposlenih, od strane pretvorbe i privatizacije uništenog i opljačkanog gospodarstva, nepotizma i antiintelektualizma, riječju - hrvatsko društvo je društvo podobnih, a ne sposobnih. Posljedica navedenog vidljiva je u porastu maloljetničkog nasilja, kriminala, degradiranih i obespravljenih radnika, studenata i umirovljenika. Došli smo do točke kada je potrebno zajedničko djelovanje i volja da se istupi iz začaranog kruga 200 bogatih obitelji i ostatka stanovništva koji se nalazi na granici preživljavanja. Svatko od nas osobno je odgovoran za postojeće stanje, stoga borba za bolju budućnost čovječanstva počinje na lokalnoj razini. 12. svibnja, 2012., izlaskom na ulice, putem mirnih prosvjeda, imamo priliku pokazati kako ne pristajemo na uvjete ni ultimatume polit-ekonomskih elita", navodi se u pozivu na prosvjede u subotu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.