Europska banka za obnovu i razvoj pokrenula postupak revizije kreditiranja HE Ombla

NA TEMELJU žalbe Zelene akcije Europska banka za obnovu i razvoj je pokrenula proces revizije odluke o kreditiranju projekta izgradnje hidroelektrane Ombla.

Žalba je uložena unutar službenog i neovisnog žalbenog postupka za evaluaciju projekata EBRD-a "Project Complaint Mechanism", a unutar postupka je ocijenjena relevantnom te je stoga pokrenuta revizija. Neovisni revizor i predstavnica EBRD-a ovih su dana posjetili Hrvatsku i obišli izvor Omble te se sastali s predstavnicima HEP-a, Zelene akcije i Bankwatcha.

Zelena akcija ističe kako su se protiv izgradnje hidroelektrane Ombla izjasnili i struka i javnost zbog ekološke štetnosti te financijske i ekonomske neisplativosti ovog projekta. "Usprkos tome, HEP je uspio dobiti uvjetno kreditiranje projekta u iznosu od 123 milijuna eura (od ukupno predviđenih 152 milijuna) od EBRD-a u studenom 2011. godine. Kreditiranje je uvjetno jer je EBRD zatražio dodatna istraživanja bioraznolikosti, koja nisu bila adekvatno provedena", kažu iz Zelene akcije u pojašnjenju zbog čega su uložili službenu žalbu.

"Činjenica da EBRD navode iz naše žalbe ozbiljno razmatra prije odluke o financiranju izgradnje HE Ombla upućuje da je bilo nepravilnosti u procesu odobravanja i planiranja izgradnje ovog projekta. Pritom napominjemo da revizija ne ocjenjuje sveukupnu isplativost projekta niti sveukupnu štetnost za okoliš, već samo da li je EBRD prekršio svoje vlastite procedure i standarde te eventualno zakonske odredbe Republike Hrvatske i Europske unije. Smatramo kako je naša žalba utemeljena po svim točkama, a svakako naglašavamo da javnost i lokalno stanovništvo nisu bili adekvatno informirani niti uključeni u odlučivanje”, poručili su iz Zelene akcije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.