Epidemija žute groznice u Sudanu: Zaraženo nekoliko stotina osoba, preminulo njih najmanje 107!

EPIDEMIJA žute groznice ubila je najmanje 107 osoba u posljednjih sedam tjedana u gradu Darfuru u Sudanu, objavila je danas Svjetska zdravstvena organizacija. Bolest koju prenose komarci brzo se proširila zapadom Sudana, ali najviše slučajeva zaraze, a posebno onih sa smrtnim posljedicama, zabilježeno je u centru Darfura.

Darfur je inače centar žestokih sukoba pobunjeničkih skupina koji traju još od 2003. godine, zbog čega je zdravstvena zaštita na tom području na vrlo niskom nivou.

Prema priopćenju WHO-a, zabilježeno je 329 slučajeva zaraze, a od posljednjeg tjedna rujna zabilježeno je 97 smrtnih slučajeva. Iako ne postoji lijek za ovu opasnu bolest, postoji preventivno cjepivo, a u pripremi je više od 3,6 milijuna cjepiva kako bi se spriječilo širenje epidemije. Gotovo 50 posto preminulih bilo je u dobi između 15 i 30 godina.

Žuta groznica groznica teška zarazna je bolest koju uzrokuje virus žute groznice, koju prenose zaraženi komarci. Smrtnost od žute groznice kreće se od 20-50 posto. Komarci Aedes aegypti ne mogu se razvijati na temperaturi nižoj od 23 Celzijeva stupnja i zbog toga je žuta groznica bolest tropskih predjela. U uvjetima zrakoplovnog prometa prenošenje zaraze je preko ljeta moguće i krajeve sa umjerenom klimom. Bolest se javlja naglo s visokom temperaturom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.