Egipatske djevojčice strahuju od ljeta, kreće sezona brutalnog genitalnog sakaćenja

Screenshot: YouTube

LJETNI dani dio su života koji čini najsretnije dječje uspomene, no u slučaju egipatskih djevojčica radi se najokrutnijem i najstrašnijem dobu godine. Milijuni školarki u Egiptu strahuju od početka sezone ženskog genitalnog obrezivanja, piše CNN.

Kroz takav horor prolaze djevojčice stare tek 9 do 12 godina, a način na koji osakaćuju njihove genitalije sve je samo ne higijenski i bezbolan.

Obrezuju djevojčice stare od 9 do 12 godina

Obrezivanje je na neki način za ove djevojčice brutalan obred zrelosti. Od 125 milijuna djevojčica koje su prošle ovu proceduru, četvrtina živi u Egiptu.

Čak 92% udanih žena u Egiptu starosti od 15 do 49 godina podvrgnute su obrezivanju, ono je tamo normalna praksa, kao primjerice cijepljenje.

Najviše djevojčica taj obred prođe u starosti od 9 do 12 godina, a ljeto je odabrano kao idealno godišnje doba, budući da se tijekom ljetnih mjeseci djevojčice mogu oporaviti i normalno krenuti u školu najesen.

Dužnosnici UN-a tvrde kako ne postoje medicinski benefiti genitalne mutilacije, koja može uzrokovati dugotrajne fizičke i emocionalne traume za žene prisiljene na tu proceduru.

"Radi se o odvratnom kršenju ženskih prava. To djevojčicama ništa ne pomaže,a ne postoje ni medicinski niti religijski temelji na kojima bi se pretpostavljala nužnost tog procesa, rekao je predstavnik UN-a u Kairu.

Obrezivanje je u Egiptu dio religijske i socijalne norme

Najčešće se kod djevojčica odstranjuje dio klitorisa, a u nekim slučajevima i cijeli klitoris. Onim sretnijima obrezivanje obavi liječnik. Ostale djevojčice trpe nesnosne bolove, budući da ih se reže s različitim noževima i oštricama, a proceduru obavlja medicinski neškolovana primalja koja obično na ranu stavlja prašinu kako bi zaustavila krvarenje.

Cijeli proces djevojčice prolaze kako tijekom puberteta ne bi postajale "uzbuđene", a obrezivanje se smatra načinom pročišćavanja ženske djece. Taj se događaj slavi, izmjenjuju se darovi, a onome tko prigovori ovakvom načinu ophođenja s ženskom djecom pripisuje se kršenje religijskih uvjerenja i socijalne norme.

Ipak, mali napredak postoji, budući da je postotak djevojčica od 15 do 17 godina nad kojima je obavljen brutalan zahvat smanjen za 7% u posljednjih šest godina.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.