EK objavljuje zimsku ekonomsku prognozu: "Pomaci se neće vidjeti ni na tržištu rada"

Foto: Hina

EUROPSKA komisija u podne će objaviti zimsku ekonomsku prognozu za sve zemlje članice.

U prognozi će se EK osvrnuti na 2014., 2015. i 2016. godinu i uključit će podatke o BDP-u, inflaciji, zaposlenosti, deficitu i javnom dugu. Prognoza se odnosi na svih 28 zemalja članica, ali i kandidatske zemlje.

U jesenskim prognozama komisija je ustvrdila da je Hrvatska šestu godinu u recesiji te da se blagi rast gospodarstva očekuje ove godine. Hrvatska je u proceduri prekomjernog deficita, javni dug je visok, a po nezaposlenosti mladih smo među najgorim državama Europske unije. Objava prognoze Europske komisije očekuje s pažnjom i u drugim zemljama s financijskih problemima.

"Ne možemo očekivati neke veće promjene u procjenama"

Za ovu godinu predviđen je marginalni rast od 0,2 posto, a za sljedeću godinu rast od 1,1 posto. Proračunski deficit bi ove godine trebao biti 5,5 posto BDP-a, a javni dug bi trebao porasti na 84,9 posto. Prognoza stope nezaposlenosti iznosi 17,7 posto.

Ekonomski analitičar Damir Novotny gostujući u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog rekao je kako ne očekuje značajnije promjene u prognozi Europske komisije.

"Vjerojatno će ponovno ukazati na stagnaciju trendova u hrvatskom gospodarstvu", kazao je.

Novotny je rekao da usprkos vidljivim pomacima u izvoznom sektoru ne možemo očekivati neke veće promjene u procjenama.

"Pomaci se neće vidjeti ni na tržištu rada. Za pomake u tom dijelu nužan je rast od 3 posto, a do njega neće doći bez značajnijih investicija u privatnom sektoru", istaknuo je Novotny.

Ozren Matijašević izjavio je kako je Vlada čestim izmjenama zakona utjecala na pravnu nesigurnost koja odbija investicije. Ni on ne očekuje pozitivnu procjenu hrvatskog gospodarstva, a glavnim problemom smatra visoku stopu nezaposlenosti. Kao negativan primjer naveo je otvaranje novih 300 radnih mjesta u javnom sektoru pod izlikom povlačenja sredstava iz Europske unije.

"Povećava se administracija u okolnostima prepune i neodržive javne uprave", naglasio je Matijašević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.