ECB: Grci će uskoro shvatiti da im je radikalna ljevica prodala "lažna obećanja"

Screenshot: Canvas/YouTube

GRČKA mora shvatiti da ne postoji alternativa reformama, izjavio je član Upravnog vijeća Europske središnje banke Luc Coene u današnjem intervjuu za belgijski dnevni list De Tijd.

Coene je Grcima poručio da su im radikalni ljevičari na vlasti prodali "lažna obećanja" i da bi im život izvan eurozone bio puno teži od sadašnjeg.

Šef belgijske središnje banke je ponudio sirovo i direktno upozorenje da Atena, ukoliko želi primiti pomoć Trojke, mora poštivati pravila.

"Ja ne vjerujem da postoji radikalno drugačiji način. Siriza je dala obećanja koja ne može ispuniti," rekao je Coene i dodao da će Grci "brzo shvatiti da su zavarani lažnim zavjetima".

Poput svojih europskih kolega, Belgijanac je uputio jasnu poruku Grčkoj, rekavši: "Reforma je jedini put... Recite mi otkud bi trebao doći novac ako Grci ne žele reformu i ne žele vratiti dugove drugim europskim zemljama?"

Coen je ponudio i procjenu što Grke očekuje ako se odluče na izlazak i eurozone.

"Ako napuste euro bit će im deset puta gore. Deset puta," kaže.

Ministri financija eurozone u ponedjeljak nastavljaju razgovore o grčkim reformama u Bruxellesu, no vrijeme istječe, pred Grčkom su velike rate koje se moraju isplatiti zajmodavcima, a novca je sve manje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.