Dobre vijesti UN-a: Stopa smrtnosti djece od 90´ pala za 53 posto

Foto:123rf

VIŠE djece nego ikada doživi svoj peti rođendan, pokazuju podaci UN-a, no zdravstveni stručnjaci kažu - još uvijek ima dosta razloga za brigu.

Ove je godine 5,9 milijuna djece mlađe od 5 godina umrlo zbog uzroka koji su se mogli spriječiti. Velik je to pad smrtnosti od 1990. godine, kada je umrlo 12,7 djece u okolnostima koje su se mogle spriječiti, pokazuje izvješće koje je objavio UNICEF, World Bank Group i još nekoliko organizacija, piše Huffington Post.

Korak u pravom smjeru

Ove brojke predstavljaju korak u pravom smjeru, pogotovo kad se radi o ohrabrivanju dojenja, higijenske prakse kod poroda, no i dalje je previše smrti gdje je ne bi trebalo biti.

UN si je zadao cilj smanjiti smrtnost djece ove godine, i to za dvije trećine. Cilj još nije ispunjen, što znači da svakodnevno umire 16 000 djece, pokazuje izvješće "Trendovi u smrtnosti djece 2015".

Najveći je rizik za bebe u neprikladnim okruženjima do njihovog 28. dana života. To je vrijeme u kojem su najpodložniji komplikacijama u trudnoći, upali pluća, proljevu, sepsi i ostalim problemima od kojih djeca u razvijenim dijelovima svijeta ne umiru. Gotovo polovina od sve umrle djece svijet je napustila zbog pothranjenosti.


"Previše djece i dalje umire od stvari koje inače ne ubijaju prije njihovog 5. rođendana. Moramo se potruditi više i to spriječiti", kaže Rao Gupta iz UNICEF-a.

Jedno od 12 djece u subsaharskoj Africi umre prije 5. rođendana, pa je fokus na ovoj regiji ključan. Ipak, unatoč siromaštvu i krnjem zdravstvenom sustavu, ima zemalja u regiji koje su uspjele dostići ciljeve UN-a, poput Etiopije, Liberije, Malawija i Mozambika.

Ponekad tek nekoliko dolara može spasiti život djeteta

Često se radi o stvarima koje vrijede tek nekoliko dolara, a mogle bi spasiti život djeteta.

Primjerice, u Uganfi su žene koje ne donesu plahtu na kojoj će se poroditi često odbijene u klinikama. Nekad jednostavno nemaju izbora nego roditi same, što i majku i ženu dovodi u rizik.

U 2013. na svaki 1000 urednih poroda, dogodilo se 44 smrti novorođenčadi.

Kako bi bebe imali bolje šanse za preživljavanje, Think Humanity, neprofitna organizacija iz Colorada donira pribor za porode izbjeglicama i zajednicama koje nemaju resursa za iste.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.