Dioki pisao Vladi: Zašto se odričete 400 milijuna eura izvoznih proizvoda i 300 milijuna kuna poreza godišnje?

SINDIKATI Diokija i svi radnici ujedinjeni u Stožer za obranu Diokija poslali su otvoreno pismo Vladi u kojem ih pitaju što se dogodilo s njihovim dva i pol mjeseca starim obećanjem da će se radnicima isplatiti zaostale plaće, pokrenuti proizvodnja i provesti vlasničko restrukturiranje, kao i porukom da će Dioki postati ogledni primjer spašavanja posrnulih hrvatskih tvrtki.

Vladu pitaju: "Zašto se odričete 400 milijuna eura izvoznih proizvoda i 300 milijuna kuna doprinosa i poreza državi godišnje?", a najavljuju i nove prosvjede. Pismo radnika Diokija prenosimo u cijelosti:
 
OTVORENO PISMO HRVATSKOJ VLADI
 
"Gospodo ministri,
 
prema vašoj odluci od 22. ožujka 2012. problem tvrtke Dioki je trebao biti riješen na način da se radnicima isplate zaostale plaće, pokrene proizvodnja i provede vlasničko restrukturiranje. Dioki je, prema vašim izjavama, trebao postati ogledni primjer spašavanja posrnulih hrvatskih tvrtki.
Dvaput smo do sada bili prisiljeni prosvjedovati protiv bivšeg većinskog vlasnika. Nakon što je on 21. ožujka 2012. svojim izlaskom prenio vlasnička i upravljačka prava na ministarstvo gospodarstva, od vas smo očekivali žurno razrješenje agonije Diokija kako ste nam i obećali.
 
Od tada su prošla već dva i pol mjeseca, a rješenja nema, bar nama radnicima nije prezentirano, imamo samo prazna obećanja.
 
Naša proizvodnja stoji već mjesecima i pitamo vas, Hrvatsku vladu, zašto se odričete 400 milijuna eura izvoznih proizvoda i 300 milijuna kuna doprinosa i poreza državi godišnje?!
 
Vaša neodlučnost, vaši možebitni privatni interesi štete direktno, kako nama radnicima Diokija, tako i cijeloj državi koja može ostati bez jedne strateške proizvodne grane.
 
Kakvo to srce imate da nas možete gledati ovako osiromašene, obespravljene i psihički skoro dotučene?!
 
Gospodo iz Vlade, riješite problem Diokija odmah, u suprotnom očekujte nas idućih dana na novim prosvjedima, ovog puta vjerojatno sa svim obespravljenim radnicima i građanima ove države".

Sindikati Diokija i svi radnici
ujedinjeni u Stožer za obranu Diokija

Rumenović: Sad smo opet došli tamo gdje smo bili prije dva i pol mjeseca, odnosno do toga da su nam dužni ukupno pet plaća


Rješenje agonije očekivalo se nakon što je upravljanje tvrtkom preuzelo Ministarstvo gospodarstva, no do toga nije došlo, ističe šef Nadzornog odbora i predstavnik radnika, Zdravko Rumenović. "21. ožujka Čačić je praktički dobio tvrtku na upravljanje. Od tada je prošlo dva i pol mjeseca, ali nema određenog pomaka po pitanju vlasničkog restrukturiranja i pokretanja proizvodnje. Bilo je malih pomaka po pitanju isplata dijela plaća, to je bilo od prodaje neoperativnog dijela imovine, znači industrijskog kolosijeka i sada smo opet došli tamo gdje smo bili prije dva i pol mjeseca, odnosno do toga da su nam dužni ukupno pet plaća", kaže Rumenović.

Najveći je problem, što se ne nazire rješenje situacije, a prema obećanjima iz Ministarstva, Dioki je trebao biti ogledni primjer spašavanja posrnulih hrvatskih tvrtki. "Država bi trebala imati interesa jer mi praktički izvozimo i možemo proizvoditi u vrijednosti od milijun eura dnevno, tako da je to gubitak dobiti, odnosno koristi za cjelokupnu društvenu zajednicu. Smatramo da bi u ovom trenutku država i vlast trebale imati interesa da se nešto radi i da se nešto pokreće. Kod nas se samo stoji i sve se zatvara, ništa se ne pokreće. Smatramo da kod nas postoji mogućnosti da bi se mogla ostvariti proizvodnja i da bi se moglo raditi na naša sva četiri pogona ovdje i na dva pogona na Krku", istaknuo je Rumenović.

Proizvodnja sada nažalost stoji. "Mi i dalje radimo, odnosno, vodimo se da radimo, a plaća nema, za ožujak, travanj, svibanj, polovica veljače i ostatak i ponovno smo se vratili na početak. Samo je razlika u odnosu na prošli period što nam je vlasnik bio Dioki Holding, odnosno formalno pravno Robert Ježić, koji je potpisao to što je potpisao, sada nam je vlasnik Ministarstvo gospodarstva, no pomaka nema", rekao nam je Rumenović.

Otvoreno pismo, nadaju se, možda bi moglo potaknuti odgovorne da nešto poduzmu. "Uputili smo otvoreno pismo Vladi i sredstvima javnog priopćavanja. Daljnji potezi će ovisiti o tome što će Vlada učiniti, odnosno, ne učiniti. Ako i dalje budu zatvorena vrata, mi smo spremni na neke industrijske akcije. Prošlo je dugo vremena, a ništa od obećanja. Još uvijek očekujemo da se to može riješiti u kratkom roku, recimo u dva do tri dana da se pokaže dobra volja, spremnost i odlučnost Vlade da se nešto napravi", zaključio je Rumenović. Kako Hrvatska ipak ne bi ostala bez jedne strateške proizvodne grane, ako reakcija izostane, najavljeni su prosvjedi.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.