Danas je Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja

Foto: Ronald Goršić/Cropix

DANAS je Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja. U Zagrebu je jučer prigodno obilježen u parku Maksimir.

"Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja dobra je prigoda da se prisjetimo jednog od najuspješnijih globalnih sporazuma, Montrealskog protokola, jer je mjerama koje iz njega proizlaze u 26 godina koliko je na snazi omogućeno  smanjenje globalne potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj za 98 posto. Da bismo postigli cilj potpunog oporavka ozonskog sloja, moramo kontinuirano raditi na edukaciji novih naraštaja o važnosti njegove zaštite", naglasio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na jučerašnjem obilježavanju Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja u parku Maksimir koje je organiziralo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode s ciljem edukacije o važnosti zaštite ozonskog sloja.

Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja obilježava se diljem svijeta 16. rujna s ciljem naglašavanja važnosti provedbe 'Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj'.  Montrealski protokol, koji ove godine obilježava 26. godišnjicu, najuspješniji je međunarodni sporazum u zaštiti okoliša koji danas broji 197 zemalja članica. Protokol je izvrstan primjer uspješne međunarodne suradnje u rješavanju ključnih problema na globalnoj razini.

Temu obilježavanja Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja svake godine određuje UNEP, a ovogodišnja tema  'Zdrava atmosfera, budućnost kakvu želimo', govori nam da ozonski sloj nije samo naš i naglašava našu obavezu da ga očuvamo za buduće generacije. S tim ciljem, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je u parku Maksimir organiziralo niz zabavno-edukativnih radionica za djecu pod vodstvom "Znanstvenika" i maskote "Ozonka".

Najmlađi su kroz radionice naučili kako nas ozonski sloj sve čuva poput moćnog štita, zašto je on naš dobar prijatelj i zaštitnik i kada postaje loš, odakle dolaze tvari koje ga oštećuju, zašto zločeste ultraljubičaste zrake bježe od njega i kako svi možemo biti heroji i čuvanjem ozonskog sloja spašavati naš planet. Oni koji su pažljivo slušali na radionicama osvojili su nagrade u kvizu znanja, a kreativci su nagrade zaradili u crtaonici.

Do kraja 2010. godine, provedbom Montrealskog protokola smanjena je potrošnja više od 98 posto tvari koje oštećuju ozonski sloj. Ukinuta je proizvodnja i potrošnja klorofluorougljika (CFC) koji su najviše korišteni u rashladnim i klimatizacijskim uređajima, halona za protupožarne sustave i aparate, ugljiktetraklorida koji se koristio u laboratorijima i drugih potpuno halogeniranih CFC-a. Bez provedbe Montrealskog protokola oštećenje ozonskog sloja bilo bi deset puta veće nego što je danas što bi izazvalo dalekosežne posljedice na zdravlje ljudi i na okoliš, a njegova provedba rezultirala je i smanjenjem učinka globalnog zatopljenja i promjene klime.

Hrvatska je stranka Montrealskog protokola od 1991. godine a  postupanje s tvarima koje oštećuju ozonski sloj uredila je Uredbom o tvarima koje oštećuju ozonski sloj i fluoriranim stakleničkim plinovima. Do danas je temeljem Nacionalnog programa za ukidanje potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj ukinuta potrošnja klorofluorougljika (CFC), halona i metil bromida. Pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj uniji došlo je do potpunog ukidanja potrošnje klorofluorougljikovodika (hcfc-a), 27 godina prije roka određenog Montrealskim protokolom.

U Hrvatskoj su uspostavljeni i centri za prikupljanje, obnavljanje i oporabu kontroliranih i zamjenskih radnih tvari u Dugopolju, Zagrebu i Rijeci. Za zbrinjavanje halona iz protupožarnih sustava i aparata uspostavljena je banka halona u Varaždinu. Za zbrinjavanje starih rashladnih i klimatizacijskih uređaja uspostavljen je sustav za prikupljanje te građani pozivom na besplatni broj telefona mogu naručiti besplatan odvoz od ovlaštenog skupljača.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.