DORH istražuje Žderića i Konstruktor zbog prevara i zloporaba u gospodarskom poslovanju!

Foto: Index

DRŽAVNO odvjetništvo potvrdilo je Indexu da se provode dokazne radnje protiv Željka Žderića i Konstruktora zbog sumnje u počinjenje niza kaznenih djela zloporaba i prevara u gospodarskom poslovanju. U pitanju su kaznena djela iz članka 292. stavka 1. i 2. te članka 293. stavak 1. U prijevodu ispituje se gdje je Žderić sklonio novac koji je Konstruktor godinama primao iz državne blagajne za poslove u cestogradnji. Dokazne radnje provodi Općinsko državno odvjetništvo u Splitu.

Ovo i nije neko iznenađenje kada se zna da je Konstruktor posljednjih godina debelo zašao van sfere zakona. Iza Žderića i Konstruktora ostalo je više od milijardu kuna nagomilanih obveza. Radnici nisu primili plaće sedam mjeseci! Svoje traže i drugi vjerovnici! 

Grčić prije pola godine bez odgovora o Konstruktoru, Linić danas žali za propuštenim...

Ministar Slavko Linić sve što je danas kazao o Konstruktoru i Žderiću, dobro je kazao. Čak i ono kako su izgubili godinu dana, a pitanje jesu li smjeli izgubiti godinu dana. Index kontinuirano prati problem Konstruktora posljednje četiri godine, otkako su i počeli problemi. Nažalost, ministar Linić dobro je konstatirao problem s protokom vremena.

Prije više od pola godine, Index je postavio pitanje ministru regionalnog razvoja i potpredsjedniku Vlade Branku Grčiću. Zašto država dopušta Konstruktoru ono što nije dopušteno drugima? S računom u blokadi još za vrijeme HDZ-ove Vlade odavna su ispunili sve uvjete za stečaj. Gdje je odgovornost direktora Žderića, usput rečeno, i najvećeg pojedinačnog dioničara Konstruktora? Ministru Grčiću dobro je poznata problematika. Žderić je ostao dužan na sve strane, u propast su otišli kooperanti koji nisu imali taj luksuz da im država izlazi u susret. 

Sve je danas to priznao i ministar Linić, no kolega Grčić na Indexovo pitanje samo je odmahnuo rukom. Podsjećamo, radi se o ministru regionalnog razvoja, a ne unazađivanja. Takva pravna situacija onemogućila je neravnopravnu tržišnu utakmicu i postavila Konstruktor u zaštićeni položaj. Grčić bez komentara. Nevjerojatno. 

Spaladium Arena

Ni Žderić nije imao ništa za primijetiti, premda je sve čuo i vidio. Pitanje je, inače, postavljeno na tiskovnoj konferenciji nakon susreta Grčića i dogradonačelnika Splita Jure Šundova. Ministar je došao u Split vidjeti što je s novcem koji je država uplaćivala Gradu Splitu, a on ga nije dalje transferirao na račun Sportskog grada, tvrtke konzorcija koji je gradio Spaladium Arenu, koji uz Konstruktor čine još i Dalekovod i IGH. Bajić već četiri godine nije ustanovio nikakve nepravilnosti u aneksima koje je potpisao HDZ-ov gradonačelnik Splita Ivan Kuret, a kojima se pogodovalo Konzorciju jer im se počelo plaćati prije no što su dovršili i toranj, temeljni preduvjet za komercijalnu isplativost Arene.

Linić kaže da će ispitati poslovanje Konstruktora, što je za svaku pohvalu, no Žderića će kud i kamo više zasmetati istraga koju vode Bajićevi ljudi. Dubioze su goleme, a ministar Linić danas je dao naslutiti kako je Žderić novac od vjerovnika i radnika sklonio na sigurno, što kvalificira svakako za ozbiljno kazneno djelo.

Žderiću je ljestve držao HDZ-ov šef Porezne uprave

Sva je prilika, dakle, da Žderića čeka još jedan kazneni postupak. Dosad je nepravomoćno osuđen uvjetno za krivotvorenje službene isprave te na šest mjeseci zatvora zbog kriminalne privatizacije Konstruktora, u kojoj mu je ljestve držao dugogodišnji HDZ-ov ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo, kojeg je ministar unazađivanja bez problema zadržao kao predavača na Ekonomskom fakultetu u Splitu, unatoč tome što je već imao postupak za privatizaciju Konstruktora, dok je Bajić bio već u fazi dizanja četiri optužnice protiv Ive Sanadera za brutalnu pljačku državnih novaca. Upravo je Mladineo bio ključna poluga za preživljavanje Konstruktora. Sam je Indexu priznao da su se blokade dizale po par dana kako bi Žderić i Konstruktor aplicirali na natječaje, premda nisu smjeli jer su računi firme bili kontinuirano u blokadi.

Kontinuitet HDZ-ovog inženjeringa: 20 godina za propast kriminalno privatizirane tvrtke

S Mladineom smo pričali lani prije suđenja za privatizaciju, što samo pokazuje kontinuitet HDZ-ovog inženjeringa koji traje punih 20 godina. Žderić i Mladineo privatizirali su Konstruktor 1993. godine, blokade su zaredale otprilike i kad je Ivo Sanader u'vatio crtu i potražio nove životne izazove. Dva desetljeća HDZ-ovog državnog kapitalizma odveli su Konstruktor u propast, s njim zajedno i kooperante, a građani i država ostali su uskraćeni za par stotina milijuna kuna... 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.