DNK analiza potvrdila da su na Kavkazu nađeni ostaci Viktora Tabakovića, tijelo Nenada Čulića i dalje se traži

DNK ANALIZA posmrtnih ostataka nedvojbeno je potvrdila da je hrvatska ekspedicija na Kavkazu pronašla posmrtne ostatke Viktora Tabakovića, no ne i Nenada Čulića, koji je također 1974. godine stradao u lavini prilikom uspona na Križ Ushbe, objavio je danas šef splitske patologije dr. Šimun Anđelinović.

Ekspedicija je ipak bila uspješna, ocijenio je Vinko Prizmić, ravnatelj HGSS-a, jer su izdvojeni DNK uzorci još dvojice nađenih stradalih alpinista, čiji identitet za sada nije poznat. Za jednog se zna sigurno da je stradao puno kasnije, i to po alpinističkoj opremi koja se počela koristiti nakon 70-ih godina prošlog stoljeća. O pronalasku su obaviještene alpinističke asocijacije diljem svijeta pa će netko sigurno zatražiti te uzorke kako bi se utvrdio identitet te dvojice stradalih planinara.

Visinomjer prestao raditi na 3.600 metara

Danas su na splitskoj patologiji predstavljeni predmeti koje je hrvatska ekspedicija ljetos pronašla na Kavkazu. Među ostalim, tu je i razbijeni visinomjer koji pokazuje 3.600 metara nadmorske visine. Pretpostavlja se da je i hrvatske alpiniste na toj ili malo većoj visini 1974. godine iznenadila lavina, i to dok su noćili. Drži se da bi tijelo Nenada Čulića moglo biti nešto ispod visine na kojoj je nađeno tijelo stradalog Tabakovića.

Prilikom uspona na Križ Ushbe 1974. godine stradala su četvorica hrvatskih alpinista. Tijela dvojice, Urse Vrdoljaka i Ante Bedalova odmah su nađena. Ovaj uspon je iznimno opasan, u vrijeme kada je hrvatska ekspedicija tragala za tijelima stradalih, poginula su dvojica ukrajinskih alpinista, podsjetio je Prizmić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.