Crnogorski ministar o području Prevlake: Nastavljamo dijalog s Hrvatskom jer javnost traži odgovore

Screenshot: YouTube

CRNOGORSKI ministar vanjskih poslova i europskih integracija Igor Lukšić komentirajući situaciju oko područja Prevlake oko kojega se spore Hrvatska i Crna Gora izjavio je na Cetinju kako je u ovom trenutku najbitnije da dvije zemlje nastave dijalog o tom pitanju.

“Mi smo zainteresirani za dijalog kako bi došli do formule koja neće usporavati gospodarski razvoj ili ekploataciju resursa i da paralelno s time razgovaramo i pokrenemo aktivnosti za trajno razgraničenje ili otvaranje odgovarajućeg međunarodnog postupka kako bi došli do zajedničkog rješenja”, kazao je Lukšić na rubu skupa svih crnogorskih šefova diplomacije u posljednjih 20-tak godina.

Lukšić je napomenuo kako je Prevlaka s pravom pod lupom javnosti koja traži odgovore na mnoga pitanja.

Milanović u Crnoj Gori: "Istražujete neka područja koja su naša"

Hrvatski prremijer Zoran Milanović je u ponedjeljak, govoreći o crpljenju nafte i plina u Jadranu, rekao kako je Crna Gora za istraživanja predvidjela neka područja "koja po našem dubokom uvjerenju i međunarodnom pravu nisu" nisu crnogorska nego hrvatska područja.

“Nafta se ne traži oko same Prevlake već se dublje prema otvorenom moru, taj dio nije predmet privremenog razgraničenja po Protokolu i u skladu s određenim aktima iz ranijeg vremena. Crna Gora ocjenjuje da tih oko 1800 kilometara četvornih pripada nama i smatramo da mi polažemo pravo da raspišemo odgovarajući tender”, rekao je.

No, rekao je, tender je u međuvremenu raspisala Hrvatska, a nadležno crnogorsko ministarstvo odmah je reagiralo i uputilo prosvjednu notu hrvatskim vlastima.

“Prosvjed u međunarodnom pravu jasno ukazuje da je to sporno područje. U svakom slučaju naša komunikacija će se nastaviti prema Hrvatskoj i prema kompanijama koje su konkurirale i na naš tender, odnosno dale ponude za naše naftne blokove, kao iprema zemljama i vladama odakle te tvrtke dolaze”, kazao je Lukšić, dodajući na kraju da je najbitnije da Hrvatska i Crna Gora nastave dijalog jer je to u obostranom interesu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.