Centar za žene žrtve rata poziva Hrvatsku da ratificira Istanbulsku konvenciju o borbi protiv nasilja u obitelji

Ilustracija: Arhiva

CENTAR za žene žrtve rata - ROSA, u suradnji s brojnim ženskim organizacijama i mrežama iz Hrvatske i Europe, pozvala je danas Republiku Hrvatsku da ratificira Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji - Istanbulsku konvenciju, koja sutra stupa na snagu.


"Pozivamo Vladu RH da izrazi podršku stupanju na snagu ove važne Konvencije te prepozna da je potreban značajan napor i odgovornost kako bi se učinkovito borila s problemom nasilja nad ženama i njihovom djecom", ističe se u priopćenju i podsjeća da je Hrvatska tu konvenciju potpisala 2013. Centra drži kako je stupanje na snagu te konvencije "izuzetno važan događaj za sve žene koje su preživjele nasilje, kao i za ženski pokret i njegovu dugogodišnju borbu protiv nasilja prema ženama, ali i podsjetnik koliko još treba biti učinjeno za poboljšanje položaja žena", te da je za članice Ženske mreže Hrvatske, mrežu Žene Europe protiv nasilja, Centar za žene žrtve rata i brojne druge riječ o "ogromnom uspjehu ženskog pokreta".

Istanbulska konvencija je prvi sveobuhvatni instrument na europskoj razini kojim se utječe na eliminacija nasilje protiv žena, a dosad ju je ratificiralo 13 zemalja, a 23 i potpisale. "Konvencija je važan korak naprijed, no potrebna je njena puna provedba i preuzimanje obaveza od strane država stranaka Konvencije da bi se zaista djelovalo protiv nasilja nad ženama i njihovom djecom", ističe se. Konvencija bi trebala potaknuti značajne promjene u iskorjenjivanju nasilja nad ženama i postaviti standarde za opsežne mjere za sprječavanje i suzbijanje nasilja nad ženama, prepoznajući da je nasilje nad ženama jedan od ključnih mehanizma podčinjavanja žena u odnosu na muškarce, a fokusirat će se na pet područja - prevenciju, zaštitu, zakonske odredbe, progon počinitelja i praćenje provedbe.

S ciljem podrške ratifikaciji Konvencije prošle je godine pokrenuta kampanja "Potpisujem!", a više organizacija zajedno provode projekt "Udruženim naporima - k novim europskim standardima u zaštiti žena od rodno utemeljenog nasilja", koji financira Europska komisija. Kampanja se simultano provodila u svim zemljama sudionicama projekta, Austriji, BiH, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.