CETA je ACTA u "janjećoj koži": Pokušava li Europska komisija sporni sporazum progurati na stražnja vrata?

MANJE od tjedan dana prošlo je otkad je kontroverzna ACTA definitivno poražena na glasanju u Europskom parlamentu, ali mnogi borci za slobodni internet sad strahuju da bi brojne odredbe ACTA-e svoj put do realizacije mogle naći "ulaskom na stražnja vrata" - kroz sporazum CETA-u.

Deseci pasusa prekopirani su od riječo do riječi

Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) predstavlja veliki set različitih sporazuma između EU-a i Kanade. Samo mali dio CETA-e odnosi se na zaštitu intelektualnog vlasništva, ali se čini kako je taj dio doslovno prekopiran iz ACTA-e, često od riječi do riječi. Do tog se saznanja došlo nakon što su u javnost procurili neobjavljeni protokoli iz sporazuma.

"Čini se kako je strategija Europske komisije ta da koriste CETA-u kao novu ACTA-u, i to tako što će odredbe ACTA-e zamaskirati u okviru puno šireg trgovačkog sporazuma s Kanadom, nadajući se da Europski parlament to neće primijetiti i da će odobriti iste te odredbe koje su odbili u okviru ACTA-e", tvrdi kanadski profesor prava Michael Geist na svojoj web stranici. Geist tako navodi desetke identičnih pasusa u ACTA-i i CETA-i.

"Europska komisija se ne bi tako kockala sa svojom političkom reputacijom"

Sporazum CETA još nije došao na dnevni red Europskog parlamenta, ali će, baš kao i ACTA, morati proći ratifikaciju EP-a i svih zemalja članica EU-a prije stupanja na snagu. Međutim, ne slažu se svi s Geistovom tezom o CETA-i kao ACTA-i "na mala vrata". Rick Falkvinge, osnivač Švedske piratske stranke, kazao je za RT kako tekst iz dokumenata koji su procurili datira iz veljače 2012. godine, kada se još činilo kako će ACTA glatko proći u Europskom parlamentu. Prema njegovom mišljenju, to znači da tekst ne predstavlja inicijativu da se ACTA-u progura na neki drugi način, već je on svojevrsni artefakt.

Isto tako, smatra kako se EU ne bi usudila riskirati i pokušati tako brzo podvaliti ACTA-u pod nekim drugim imenom. "To bi u političkom smislu bio vrlo riskantan manevar, s obzirom na to da je ACTA vrlo odlučno odbijena. Europska komisija je pametna, stoga sumnjam da bi se odlučili tako kockati se sa svojim ugledom samo kako bi donijeli zakone o zaštiti autorskih prava, pa makar i po cijenu očitog kršenja građanskih sloboda i fundamentalnih prava", kazao je Falkvinge za RT.

Europska komisija tvrdi kako je tekst u međuvremenu izmijenjen

On smatra kako će, sad kad je priča izašla u javnost, ovaj dio CETA-e koji se tiče intelektualnog vlasništva biti ili temeljito prerađen ili potpuno odbačen, samo kako bi se sačuvalo CETA-u u cjelini. Na to se nužno nadovezuje i priopćenje Europske komisije, koja je jučer poručila kako "se tekst CETA-e vezan uz internet potpuno razlikuje od onog iz ACTA-e".

Glasnogovornik EK-a John Clancy preko Twittera je objasnio kako većina spornih odrebi ACTA-e vezanih uz internet više nisu dio ažuriranog teksa CETA-e o kojem se pregovara, nego su zamijenjene drugačijim tekstom koji se temelji na direktivama E-Commercea. Napomenuo je kako se trenutno radi revizija teksta CETA-e, baš kako "bi se u obzir uzeo utjecaj odbacivanja ACTA-e". Na kraju je u e-mail poruci za ITworld komentirao kako "CETA ne pokušava na stražnja vrata progurati ACTA-u i kako nema osnove za neke teorije zavjere.

Oprez, Europskoj komisiji se ne može vjerovati

Međutim, aktivist Jeremie Zimmermann poziva na oprez, podsjećajući kako je i ACTA uništena tek zahvaljujući jakom pritisku javnosti i višemjesečnim protestima. Iako ju je Europski parlament odbacio, ostala tijela EU-a i dalje smatraju kako je riječ o dobrom i potrebnom sporazumu. "Dajte da vidimo dokaze da to nema veze s ACTA-om", kazao je Zimmermann, nepovjerljiv zbog činjenice da se i o CETA-i pregovara u tajnosti, daleko od očiju javnosti.

"Uloga Europske komisije mora se stalno preispitivati, a zastupnici Europskog parlamenta - jedine demokratske institucije EU-a - tu moraju odigrati ključnu ulogu kako bi se suprotstavili nekolicini industrijskih lobista i tehnokrata koji žele preuzeti upravljanje javnim politikama", upozorava Zimmermann, suosnivač La Quadrature du Net.

Za kraj poručuje da su, čak i ako CETA nije samo imitacija ACTA-e, nove borbe po pitanju zaštite autorskih prava u skoroj budućnosti neminovne. "Nema dvojbe da će tu biti još pokušaja da se na neki drugi način proguraju iste te represivne politike", zaključio je u razgovoru za RT.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.