Bivši veleposlanik u Vatikanu: Građani moraju sami odlučiti žele li plaćati porez za crkvu



UGOVOR između Hrvatske i Vatikana mora se mijenjati, smatra Ivica Maštruko, bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu. Maštruko tvrdi da sam iznos od nekoliko stotina milijuna kuna, koliko crkva godišnje dobiva iz državnog proračuna, nije sporan. No, odredbe o načinu financiranja vjerskih zajednica moraju se mijenjati.

"Mogao bi se uvesti model kao u Njemačkoj ili Italiji, na način da porezni obveznici, bili oni vjernici ili ne, sami odlučuju kome će se njihov doprinos uplaćivati", izjavio je Maštruko u razgovoru za Dnevnik HTV-a, vođenom dan prije zakazanog posjeta Zorana Milanovića Vatikanu.

Maštruko smatra da odnosi između crkve i hrvatske države na institucionalnoj razini nisu drastično narušeni. No, napominje kako postoje neki nesporazumi oko ideoloških i svjetonazorskih razlika. U tom pogledu Milanovićev posjet papi Benediktu XVI. ne može puno promijeniti.

"Razgovor s papom je protokolarnog karaktera, traje oko 20 minuta. Dotiču se načelno teme situacije u svijetu i Europi. Sigurno će biti govora o stanju u regiji, ulasku Hrvatske u EU i načelnim odnosima crkve i države", najavljuje Maštruko.

Konkretniji razgovori mogli bi se voditi s kardinalom Tarcisiom Bertoneom, vatikanskim državnim tajnikom. Maštruko očekuje da će Bertone ugovore s Vatikanom spomenuti isključivo u pozitivnom kontekstu. Ukoliko spomene "slučaj Dajla", Bertone će preporučiti Milanoviću da se taj spor ne rješava sudskim putem, vjeruje Maštruko.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.