Baćin: Preko 50 kilograma mina i eksploziva pronađeno 5 metara od pješačke staze

Foto: mineaction.org

U ŠUMI kod mjesta Baćin u općini Hrvatska Dubica, mještanin je nekoliko metara od pješačke staze, u plastičnim vrećama pronašao odbačenu veliku količinu neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava, izvijestila je u utorak sisačka policija.

Nakon dojave, službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave sisačko-moslavačka utvrdili su kako je riječ o pet protutenkovskih mina, 12 rasprskavajućih mina, 1,5 kilogram plastičnog eksploziva, 3,1 kilogram vojnog eksploziva TNT, sedam tromblonskih mina, 25 ručnih bombi, 300 komada rasprskavajućeg streljiva i deset spremnika za automatsku pušku.

Pronađena minsko-eksplozivna sredstva su uklonjena s mjesta pronalaska, osim jedne tromblinske mine i 11 upaljača ručnih bombi, koje su zbog lošeg stanja, odnosno oksidacije, i neposredne opasnosti od eksplozije za vrijeme transporta, uništene na mjestu pronalaska.

Eksplozivna sredstva na 5 metara od staze

"Ova su sredstva pronađena zarasla u jednoj vrtači, samo 5-6 metara od pješačke staze. U njima je bilo više od 50 kilograma eksploziva, pa ne treba govoriti kakvu su opasnost predstavljaja za mještane koji tuda prolaze. Prvi put smo pronašli i protutenkovsku minu M76 rumunjske proizvodnje s 9,5 kilograma eksploziva, koja se za rata koristila u BiH", izjavio je voditelj grupe za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave Dražen Mičak.

"Sva sredstva, o čijem podrijetlu sada ne možemo govoriti, biti će uništena na vojnom poligonu u Slunju. Upozoravam građane na oprez, jer je početkom poljoprivrednih radova ovo već drugi slučaj pronalaska odbačenih ubojitih sredstava na našem području", naglasio je Mičak.

Inače, Baćin je poznat po jednom od najtežih ratnih zločina bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojba tijekom Domovinskog rata, jer je ondje 21. listopadu 1991. godine za okupacije Pounja ubijeno 56 hrvatskih civila s tog područja, koji su pronađeni u najvećoj masovnoj grobnici hrvatskih žrtava, iza vukovarske Ovčare.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.