AZTN odobrila: Spar preuzima 20 trgovina Dione, povećava se konkurencija Todoriću

 Foto: Spar/facebook

AGENCIJA za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je namjeru provedbe koncentracije kojom Spar Hrvatska stječe 20 prodajnih mjesta Dinova-Dione na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.
 
Spar je najnovijom akvizicijom preuzeo trgovine i supermarkete Dione smještene uglavnom na najboljim lokacijama.
 
Prema ranijim informacijama, novi vlasnik će uz prodajne objekte Dione preuzeti i sve radnike, kojih je preko tri stotine.
 
"Riječ je o koncentraciji koja nema značajan učinak na tržišno natjecanje budući da se njome ne stvara novi niti jača postojeći vladajući položaj sudionika. Koncentracija će učinak imati na mjerodavnom tržištu trgovine na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije“, navode iz AZTN-a.
 
Povećava se konkurencija Konzumu
 
U priopćenju Agencije nadalje se navodi da se tržišni udjel Spara na području Grada Zagreba povećava na omjer između 10 i 20 posto, čime će Spar postati najznačajniji konkurent Konzumu, tržišnom lideru na području grada Zagreba. Provedbom koncentracije stoga će se povećati konkurentski pritisak na vodećeg tržišnog takmaca te će se ublažiti asimetrija tržišta.
 
"Uzimajući u obzir to, kao i strukturu tržišta te broj konkurenata na njemu, Agencija je zaključila kako je riječ koncentraciji koja bi mogla pridonijeti većoj konkurenciji između poduzetnika na mjerodavnom tržištu pa je koncentraciju dopustila na prvoj razini“, zaključuju u AZTN-u.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.