16 američkih saveznih država tužilo Bidena

Foto: EPA

Skupina od 16 američkih saveznih država podnijela je tužbu protiv predsjednika Joea Bidena i dužnosnika ministarstva energetike zbog obustave izdavanja dozvola za izvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG). Krajem siječnja predsjednik Biden pauzirao je izdavanje dozvola za izvoz LNG-a, a ministarstvo energetike najavilo je analizu njihovog utjecaja na gospodarstvo i okoliš.

Zabrana je neustavna i krši odredbu o prioritetnom statusu izvoza i politiku samog ministarstva energetike, tvrdi ured teksaškog državnog odvjetnika Kena Paxtona u priopćenju objavljenom jučer. "Teksas je glavni proizvođač sirove nafte i prirodnog plina u državi i zabrana Bidenovog kabineta naškodit će teksaškom gospodarstvu i milijunima koji se oslanjanju na opskrbu iz Teksasa", stoji u priopćenju.

Zabrana je posebno zabrinula Europu

Uz Teksas, skupina uključujue i saveznu državu Louisianu, također važnog proizvođača plina u okviru SAD-a. Zabrana je posebno zabrinula Europu koja danas kupuje više od 60 posto američkog izvoza. 

SAD je danas najveći opskrbljivač Europe ukapljenim plinom i uvoznici upozoravaju da bi zabrana mogla imati negativne posljedice po energetsku sigurnost Starog kontinenta u budućnosti, primjerice u obliku povećanja cijena zbog nedostatne količine plina na tržištu, kako ističe najveći njemački trgovac Uniper.

Glasnogovornik Europske komisije izjavio je početkom veljače rekao je da američka odluka "neće na kratki ni na srednji rok utjecati" na sigurnost opskrbe plinom u EU. Vodeća japanska elektroenergetska tvrtka JERA izjavila je pak da bi američka obustava novih projekata, potraje li, mogla negativno utjecati na opskrbu Japana, ali i svijeta.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.