United - Chelsea: Od krune ludog blagdanskog rasporeda do susreta umornih i dosadnih penzionera

Foto: Getty Images / Guliver Images, montaža Index

"DERBI"? Nema šanse, jer s obzirom kako igraju, ovdje ne vrijedi drevna mudrost da prilikom susreta velikih klubova i rivala, trenutno mjesto na tablici ništa ne znači. 

Derbi? Ne nego susret momčadi koje izgledaju i igraju kao 6. i 15. na tablici

Ovo od 18.30 sati na Old Traffordu nije superderbi rivala koji su osvojili osam od zadnjih deset engleskih prvenstava ili susret aktualnog prvaka i onog koji je u zadnje dvije godine na pojačanja potrošio 250 milijuna funti kako bi prvak opet postao, nego utakmica koja jamči kvalitetu nogometa kada igraju 6. i 15. klub na ljestvici, posebno jer su tamo na polovici prvenstva.
 
Manchester United dočekuje Chelsea nakon četiri uzastopna poraza i s nizom od osam utakmica bez pobjede. Bodove mu uzimaju svi i svugdje, pa je njihov trener Louis van Gaal u engleskim medijima nazvan "hodajućim mrtvacem" i pitanje je dana kada će dobiti otkaz. Ako United ne pobjedi večeras, jutro će dočekati s novim trenerom.
 
Hodajući mrtvac protiv Vatrogasca
 
Chelsea, koji je prije samo pola godine premoćno osvojio naslov, prije desetak daana već je obavio tu formalnost, kada je najbolji trener u povijesti kluba po drugi put dobio otkaz jer je klub iz engleskih i europskih visina doveo na bod od zone ispadanja. Zamijenio ga je Guus Hiddink u još jednoj vatrogasnoj misiji u Abramovičevom klubu.
 
Zajedničko Unitedu i Chelseaju je dakle da oba posrnula klupska velikana vode ostarjeli, umorni i potrošeni trenerski velikani, koji već neko vrijeme raskošne gaže dobivaju na račun stare slave. Njihova energija, bolje reći nedostatak iste, prenio se na momčadi koje navodno vode. Hiddink je još prije pet godina priznao da više nema motiva. Naravno, zato što je "trener prijatelj". Tiranin Van Gaal nikad ne bi rekao tako nešto, ali zato čak i apsolutist njegovog tipa priznaje da je pogubio konce u Unitedu. 
 
Van Gaalova i Hiddinkova energija, bolje reći nedostatak iste, prenio se na momčadi koje navodno vode
 
Kada je na ljeto objavljen raspored Premier League, svi ljubitelji najatraktivnije lige odmah su prostudirali njen najzaniljiviji dio - blagdansko ludilo u sklopu kojeg od 26.12. do 3.1. engleski klubovi, dok ostatak svijeta jede, pije i preživa, igraju čak tri kola. Tada nije bilo nikakve sumnje: susret Uniteda i Chelseaja 28.12. na Old Traffordu je dragulj hektičnog prazničnog rasporeda. 
 
Četiri mjeseca kasnije, razbijene trupe iz Londona i Manchestera iz krize moraju vaditi umirovljenici za koje bi bilo primjerenije da se nalaze u LVG-ovoj vili na portugalskoj rivijeri ili Hiddinkovom ladanju u južnoj Francuskoj, nego na stresnom dvoboju u "Kazalištu snova". 
 
Ljubiteljima povijesti i s tim srodne idiotarije "tko kome leži", spomenimo da su se Hiddink i Van Gaal posljednji put susreli kada su još bili u snazi, 2005/06 i prvospomenuti, tada trener PSV-a, pobijedio je rivala na klupi AZ-a u sve tri utakmice sezone.
 
Ne očekuje se spektakl, nego hoće li United ostati bez trenera ili će Chelsea pasti u zonu ispadanja
 
Ne pamti se otkad su i United i Chelsea igrali i djelovali tako loše kao ove sezone i da je njihov susret očekivan s manje zanimanja. Točnije, najveću pažnju izaziva hoće li Van Gaal odmah nakon susreta dobiti otkaz jer se s momčadi na koju je potrošio bogatstvo bori za šesto mjesto ili s druge strane, može li Hiddinkova momčad porazom pasti u zonu ispadanja.
 
S obzirom na očajne igre i rezultate obje momčadi, teško je za večeras prognozirati išta osim da United i Chelsea prije svega paze da ne izgube, dakle još jednu jalovu i beskrvnu utakmicu, na kakve su nas navikli ove sezone.
 
Prinudne promjene u obje momčadi
 
Oba trenera morat će mijenjati grogirane momčadi: Kod Manchestera Rooney se sigurno vraća u prvu momčad, iz koje još sigurnije ispada Depay.  Schweinsteiger je odradio suspenziju i njegovo iskustvo je itekako potrebno u ovakvim utakmicama, dok je Schneiderlin još jedan izgledni povratnik.
 
Chelsea će biti bez prljavog i suspendiranog Diega Coste, kojeg će vjerojatno zamijeniti Remy, a nema ni Fabregasa. Hazard se ozlijedio za vikend protiv Watforda i još se ne zna hoće li igrati. Chelseajeva obrana najveći je problem s 29 primljenih golova u 18 utakmica, pa bi Hiddink trebao na klupu poslati Terryja, još jednog čije je vrijeme isteklo i umjesto njega postaviti Zoumu.  
 
Očekivani sastavi

UNITED
 
De Gea; Young, Smalling, Jones, Blind - Schweinsteiger, Schneiderlin - Herrera, Mata, Martial -Rooney.
 
CHELSEA
 
Courtois; IvanoviĆ, Zouma, Cahill, Azpilicueta - Matić, Ramires - Willian, Oscar, Pedro - Remy. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.