13.5. 1990.

"UDBA je pratila Torcidu, ali BBB su donijeli pobjedu HDZ-u. Proslava je bila 13. 5."

Foto: Zona Dinamo

DEJAN ZEC, srpski doktor povijesti rođen u Zagrebu, koji živi i radi u Francuskoj, povodom obljetnice nereda 13. svibnja 1990. na Maksimiru govori o tome kako su jugoslavenske tajne službe pred raspad države nadzirale i pratile navijačke skupine. 

U intervjuu za Mondo, povjesničar koji je izučavao navijački pokret u Jugoslaviji i pisao znanstvene radove na tu temu, govori o trenutku kada je u Zagrebu naišao na ono što za stručnjaka s tim područjem interesa predstavlja blago:

Operacija Stadion: Tisuću dokumenata UDBA-e o navijačima. Više od pola ih je o Torcidi

"Prije tri godine Hrvatski državni arhiv učinio je dostupnim jedan korpus građe o operaciji 'Stadion', koju je 1987. pokrenula služba državne sigurnosti, odnosno Republički sekretarijat Službe državne sigurnosti Hrvatske. Postoji oko tisuću dokumenata različitog materijala o četiri najveće hrvatske grupe, 'Torcidi', 'BBB', 'Kohorti' i 'Armadi', a čak polovica dokumenata je o 'Torcidi'. Znači da su agenti UDBA-e iz Splita očito dobro radili svoj posao", ističe Zec.

"Jugoslavenska tajna služba imala je ljude u vrhu navijačkih skupina"

"Zanimljivo je koliko su te analize bile detaljne, što su sve agenti radili da bi došli do informacija. Prisluškivali su telefonske razgovore, imali ljude na terenu u samim grupama i to ne one koji su samo znali o čemu se radi, već one koji su jako visoko kotirali. Ispitivani su odnosi navijača sa vjerskim organizacijama i njihovi kontakti u inozemstvu, rađeni su i profili, pa je tako uočeno da 'Torcidu' uglavnom čini druga generacija Splićana, koja živi na periferiji grada, odnosno prva rođena u Splitu poslije dolaska roditelja iz pasivnijih krajeva", navodi srpski povjesničar i dodaje: "Ima i generalizacije, ali prema tome kako su dokumenti napisani, očigledno je bilo da su angažirani ne samo agenti nego i znanstvenici, psiholozi i antropolozi, kako bi napravili ozbiljne analize."

"Toliko su se posvetili Torcidi da nisu ni primijetili BBB-e"

Zec se čudi velikom propustu UDBA-e što se tiče navijača Dinama, uzimajući u obzir kako je jugoslavenska tajna služba temeljito pročešljala Torcidu: "Zato čudi koliko malo podataka imaju o drugim krajevima Hrvatske, naročito u Zagrebu, gdje služba tek '86. ili '87. godine saznaje da postoji organizirano djelovanje navijača. To je potpuno besmisleno. Iako se nisu nazivali današnjim imenom, navijači Dinama su postojali i okupljali se u velikom broju, a to je ona proslava titule iz 1982. i pokazala."

Da su BBB-i jako dobro organizirana grupa pokazalo se tijekom kampanje za prve višestranačke izbore u Hrvatskoj, na kojima je HDZ uvjerljivo pobijedio, a Franjo Tuđman formalno preuzeo vlast samo sedam dana prije utakmice Dinamo - Crvena zvezda.

"Dinamo i Prljavci za odcjepljenje Hrvatske"

"Navijači Dinama, prije svih 'BBB', bili su aktivno angažirani u predizbornim aktivnostima HDZ-a, tako da su oni na samoj utakmici proslavljali i političku pobjedu. Samom promjenom vlasti, došlo je i do promjene u odnosu prema samim društvenim akterima, kao što su recimo navijači. Na hrvatskom slučaju to se počelo osjećati i prije izbora, recimo krajem 1989. kada je održan čuveni koncert 'Prljavog kazališta' na tadašnjem Trgu republike, a danas Trgu bana Jelačića", podsjetio je Zec na nastup zagrebačkog benda, koji je u pripremi odcjepljenja Hrvatske imao sličnu ulogu poput Dinama.

"Političke vlasti Hrvatske su zahtijevale da se taj koncert ne održi, odnosno prekine, ali policija to nije sprovela u djelo. U svibnju 1990. se i prije početka utakmice moglo primijetiti da policija ili ne želi ili ne može održati situaciju pod kontrolom."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.