Esport

Treba li nas uvrijediti Griezmannovo slavlje nakon pogotka u finalu?

Foto: EPA-EFE

HRVATSKA je izgubila u finalu Svjetskog prvenstva od Francuske rezultatom 4:2. Drugi pogodak za Francuze postigao je Antoine Griezmann, koji je pogodak proslavio plesom "Take the L" iz Fortnitea, najpopularnije igre današnjice. Neki su njegovo slavlje shvatili kao uvredu i ruganje luzerima, odnosno gubitnicima. No treba li spomenuta proslava pogotka vrijeđati hrvatske igrače i navijače?

>Je li videoigra tajna uspjeha engleske reprezentacije?

>Što radi Harry Kane kad ne trpa u Rusiji? Igra najjaču videoigru

Jednostavan i jedini pravi odgovor je - ne. Griezmann je tijekom prošle sezone igrajući za Altetico Madrid pogotke više puta slavio na isti način. Navedeni ples iz megapopularne igre gotovo je postao njegov zaštitni znak. Brojni igrači slave pogotke upravo plesovima iz Fortnitea, a već smo ih viđali u Rusiji i prije finala. Tako je, primjerice, Jesse Lingard svoj pogodak u utakmici između Engleske i Paname proslavio drugim plesom iz igre. Blesavi Belgijac Michy Batshuayi je, nakon svoje nezaboravne proslave pogotka kada se loptom od vratnice pogodio u glavu, na svom Twitteru objasnio kako nije pogodak želio slaviti kao i ostali, plesom iz Fortnitea. 

 

>Svi žele proslavu blesavog Belgijca u novoj FIFA-i

Fortnite igra više od 125 milijuna igrača, a izgleda kako ga posebno vole i vrhunski nogometaši. Zabiti u finalu Svjetskog prvenstva je prilika kakva se rijetko pruža zato ne treba Griezmannu ništa zamjerati. Na kraju, Francuska je bila pobjednik, Hrvatska gubitnik u tom susretu i to trebamo prihvatiti. I hrvatski nogometaši su imali svoje bisere u trenucima slavlja i euforije, ali nismo bili toliko osjetljivi. Ima li za nogometaša sretnijeg trenutka od postizanja pogotka u finalu Svjetskog prvenstva? Ako nešto i možemo zamjeriti Griezmannu, onda je to simuliranje kod prekršaja iz kojeg je Francuska zabila vodeći pogodak, a ne benigni ples iz videoigre. 

Ovo Svjetsko prvenstvo je i po tom pitanju bilo drugačije od ostalih i pravi pokazatelj koliko je jak utjecaj videoigara i kako su dio mainstreama. Frajeri poput Griezmanna i Kanea javno priznaju da igraju videoigre, dok nešto takvo nismo često viđali u prošlosti. Ako su nogometaši nešto i igrali, gotovo uvijek se radilo o nogometnim igrama poput FIFA-e ili PES-a. Međutim, stiže nam nova generacija i oni privlače mlađu publiku koja se i na takav način, preko referenci na videoigre, može povezati sa svojim idolima. 

Griezmannova proslava je na kraju mogla i loše utjecati na njegovu ekipu. Znamo kako reagiraju hrvatski reprezentativci kada osjete da ih netko omalovažava ili ne poštuje. Osjetili su to na vlastitoj koži Englezi. Ovoga puta to nije bio slučaj. Benigni ples iz megapopularne videoigre nije nikakav razlog za uvrede, u prošlosti smo se nagledali i puno većih provokacija u proslavama pogodaka. Hrvatska je pokazala borbenost, dostojanstvo i poštovanje prema svakom protivniku, sada samo tako i mi trebamo nastaviti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.