Svi saudijski klubovi vam zvuče isto? Evo tko je tko u Pro ligi

Foto: EPA-EFE, Profimedia

SAUDIJSKA nogometna liga ovog se ljeta predstavila kao novi moćni, ako ne i najmoćniji igrač na tržištu transfera, a zvijezde poput Karima Benzeme, N'Gola Kantea, Rubena Nevesa i Marcela Brozovića već su se pridružile Cristianu Ronaldu u bliskoistočnoj zemlji.

Javni ulagački fond Saudijske Arabije (PIF) nedavno je preuzeo četiri najveća kluba u zemlji - Al-Ittihad, Al-Nassr, Al-Hilal and Al-Ahli - dok i preostalih 14 prvoligaša ima po nekoliko poznatih imena u sastavu. Vjerojatno ste čuli za brojne transfere poznatih igrača i trenera ovog ljeta, ali ne znate puno o tim klubovima i tko je točno kamo otišao. BBC je napravio pregled.

Abha

Abha iz istoimenoga grada igrala je treću ligu 2017./2018. prije nego što je u dvije godine ušla u prvu ligu. Nikad nije osvojila trofej. Trener joj je Czeslaw Michniewicz, koji je vodio Poljsku na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Kataru, a najveće ime je Felipe Caicedo, 34-godišnji ekvadorski napadač koji je prije 14 godina igrao za Manchester City.

Al-Ahli

Al-Ahli je jedan od najvećih saudijskih klubova i jedan od četiri koje je nedavno preuzeo PIF. Trostruki prvaci prošle sezone igrali su u drugoj ligi, ali su je osvojili. Klub iz Jedde, koji dijeli stadion s Al-Ittihadom, još traži trenera, ali dogovorio je dolazak napadača Riyada Mahreza iz Manchester Cityja za 35 milijuna eura.

Bivši Liverpoolov napadač Roberto Firmino i bivši Chelseajev golman Edouard Mendy njihova su preostala velika ovoljetna pojačanja. Ezgjan Alioski i Modou Barrow igrali su u Premier ligi za Leeds, odnosno Swansea, dok je Bastos nekadašnji branič Lazija.

Al-Ettifaq

Profimedia

Bivši trener Rangersa i Aston Ville Steven Gerrard vodit će Al-Ettifaq ove sezone, a trebao bi mu se pridružiti Liverpoolov veznjak i engleski reprezentativac Jordan Henderson nakon što su klubovi dogovorili transfer za 15 milijuna eura i bonuse.

Krilni napadač Amin Younes, koji ima osam nastupa za njemačku reprezentaciju, trebao bi se vratiti nakon sezone na posudbi u Utrechtu. Napadač Robin Quaison je švedski reprezentativac. Posljednji trofej klub je osvojio 1980. godine.

Al-Fateh

Jedini naslov Al-Fateh je osvojio 2013. Vodi ih bivši trener West Hama Slaven Bilić, koji je u srpnju imenovan nasljednikom bivšeg Blackburnovog veznjaka Georgiosa Donisa nakon što je on preuzeo Al-Wehdu.

Najpoznatiji igrač im je Christian Tello, nekadašnji krilni napadač Barcelone s jednim nastupom za Španjolsku. Sunarodnjak Fran Velez i bivši Monacov lijevi bek Tristan Dingome također su u sastavu.

Al-Fahya

Al-Fahya je osvojila saudijski naslov prvaka 2017. i Kup kralja 2022. Njihov je menadžer bivši reprezentativac Jugoslavije Vuk Rašović. Njihov stadion Al Majma'ah s kapacitetom 7000 gledatelja najmanji je u ligi.

Iskusni golman Vladimir Stojković je bivši srpski reprezentativac koji je branio za Wigan i Nottingham Forest. Napadač Milan Pavkov također je igrao za Srbiju, iako je isključen protiv Njemačke u svom jedinom nastupu. Makedonac Aleksandar Trajkovski zabio je gol koji je Italiju spriječio da ode na SP 2022.

Al-Hazem

Al-Hazem nikad nije osvojio trofej, a u prvu ligu je promoviran prošle sezone. Filipe Gouveia bio je igrač i trener u mnogim portugalskim klubovima. Oni su jedna od rijetkih momčadi u ligi bez poznatih igrača. Golman Aymen Dahmen branio je za Tunis.

Al-Hilal

EPA-EFE

Al-Hilal je osvojio Azijsku ligu prvaka četiri puta i saudijsku ligu 18 puta, oboje su rekordi. Bivši trener Benfice Jorge Jesus zamijenio je bivšeg Oxfordova menadžera Ramona Diaza ovog ljeta.

Još jedan klub u vlasništvu PIF-a potrošio je 50 milijuna eura ovog ljeta da dovede Wolverhamptonova kapetana Rubena Nevesa, a kupio je i Kalidoua Koulibalyja iz Chelseaja te Laziova veznjaka Sergeja Milinković-Savića za visoke odštete. Bivši Portov napadač Moussa Marega, nekadašnji WBA-ov playmaker Matheus Pereira i peruansko krilo Andre Carrillo, nekad iz Watforda, također su u momčadi.

Al-Ittihad

Također u vlasništvu PIF-a, Al-Ittihad je veliki Al-Hilalov rival u derbiju znanom kao Saudijski Clasico. Oni su branitelji naslova, dok kojeg ih je odveo bivši Wolverhamptonov i Tottenhamov menadžer Nuno Espirito Santo. Oni su najstariji saudijski klub, osnovan 1927. godine.

Oni su bili među najaktivnijima ovog ljeta, doveli su iz Real Madrida dobitnika Zlatne lopte Karima Benzemu, iz Chelseaja N'Gola Kantea, plus Celticova napadača Jotu za 30 milijuna eura. Oni su se pridružili brazilskom golmanu Marcelu Groheu, bivšem WBA-ovu braniču Ahmedu Hegaziju i brazilskom veznjaku Igoru Coronadu, koji je kao junior igrao u Engleskoj.

Al-Nassr

Profimedia

Deveterostruki prvak Al-Nassr nadmašio je ligaške rivale u utrci za svjetskim naslovnicama dovođenjem peterostrukog osvajača Zlatne lopte Cristiana Ronalda u siječnju, nakon što je napustio Manchester United. Zabio je 14 golova, a klub je završio na drugom mjestu Pro lige. Ronaldov sunarodnjak Luis Castro zamijenio je Rudija Garciju kao trener posljednjeg PIF-ova kluba ovog ljeta.

Interov kapetan Marcelo Brozović i Lensov veznjak Seko Fofana također su stigli posljednjih tjedana u klub za koji već igraju bivši Arsenalov golman David Ospina, bivši argentinski reprezentativac Gonzalo Martinez, nekadašnji napadač Benfice Talisca i bjelokošćanski branič Ghislain Konan. Saudijski reprezentativac Mukhtar Ali igrao je za engleske U-16 i U-17 selekcije.

Al-Okhdood

Al-Okhdood nikad nije osvojio trofej, a prije samo pet godina još je bio u trećoj ligi. Njihov trener Jorge Mendonca bio je asistent u Readingu od 2018. do 2019. Klub iz Najre nema prepoznatljivih imena, a iskusni brazilski golman Paulo Vitor došao je ovog ljeta iz portugalskog Chavesa.

Al-Raed

EPA-EFE

Još jedan od manjih klubova u prvoj ligi, Al-Raed, nema značajnih uspjeha, a vodi ga bivši trener zagrebačkog Dinama i Šahtar Donjecka Igor Jovičević. Dijele stadion s Al-Taawounom, rivalom iz Buraide. Njihov brazilski branič Pablo Santos igrao je u portugalskoj, ruskoj i turskoj prvoj ligi.

Al-Riyadh

Najbolja sezona Al-Riyadha bila je 1993./1994, kad su završili drugi u prvenstvu i osvojili Crown Prince Cup. U prvu ligu ušli su ove sezone i upravo su angažirali belgijskog trenera Yannicka Ferreru. Golman Martin Campana sakupio je devet nastupa za Urugvaj.

Al-Shabab

Šesterostruki prvak Al-Shabab trenutačno traži novog trenera. Bivši veznjak Valencije Argentinac Ever Banega njihov je najslavniji igrač. Kolumbijski reprezentativac Gustavo Cuellar i golman Kim Seung-gyu, koji je s Južnom Korejom bio na tri Svjetska prvenstva, također su u sastavu.

Al-Taawoun

Trener pobjednika Kupa kralja 2019. Brazilac je Pericles Chamusca, što mu je 30. trenerski posao u karijeri, iako mu je tek 57 godina. Španjolski veznjak Alvaro Medran sakupio je pet nastupa za Real Madrid u sezoni 2015./2016.

Al-Tai

EPA-EFE

Klub koji još čeka na svoj prvi trofej ovog je ljeta za trenera doveo Hrvata Krešimira Režića. Veznjak iz Gvineje Bisau Alfa Semedo bio je na posudbama u Nottingham Forestu i Readingu između 2019. i 2021.

Al-Wehda

Al-Wehda je osnovana prije 88 godina, ali zadnji trofej bio joj je Kup kralja 1966. godine. Trener im je bivši grčki veznjak Georgios Donis, koji je ovog ljeta stigao iz Al-Fateha i zamijenio Josea Luisa Sierru.

Kostarikanski branič Oscar Duarte zabio je Urugvaju na Svjetskom prvenstvu 2014., a veznjak Faycal Fajr i golman Munir Mohamedi igrali su za Maroko na SP-u 2018. godine.

Damac

Bivši igrač Milana, Atletico Madrida, West Bromwicha i rumunjske reprezentacije Cosmin Contra imenovan je trenerom Damaca ranije ove godine. Klub nema značajnih trofeja. Domagoj Antolić ima šest nastupa za Hrvatsku, a Adam Maher je igrao za Nizozemsku.

Khaleej

Khaleej se jedva spasio ispadanja prošle sezone, prve nakon promocije u prethodnoj. Vodi ih Portugalac Pedro Emanuel. Iskusni branič Lisandro Lopez zaslužio je četiri nastupa za Argentinu, a igrao je za Benficu i Inter. Fabio Martins jedan je od četiri nekadašnja portugalska mlada reprezentativca u momčadi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.