Štimac: Marković deset godina živi od uspjeha reprezentacije a ništa nije učinio

U VELIKOM intervjuu za Globus koji potpisuje Denis Kuljiš, Igor Štimac je govorio o svom životu, igračkoj nogometnoj karijeri, o tome zašto ga smatraju desničarom, a zapravo je sin komunista, biznisu s kladionicama, sukobu s Vlatkom Markovićem, ideji regionalne lige, Hajduku, emisiji Volim nogomet i budućnosti hrvatskog nogometa.

Svakako je već duže vrijeme aktualan sukob predsjednika Udruge prvoligaša s predsjednikom HNS-a Vlatkom Markovićem. Štimac pojašnjava genezu sukoba s Markovićem.

"Ja se nisam s njime sukobio, radi se o sukobu mišljenja, radi se o tome da sam ja svjestan da on nije u stanju učiniti nešto za razvoj hrvatskog nogometa jer je čovjek u respektabilnim godinama. Drže ga rezultati reprezentacije, a osim toga, Savez se ne može pohvaliti kojim ostvarenim projektom".

"Markovića su postavili Canjuga i Tuđman"

Osvrnuo se Igor Štimac i na to kako je Vlatko Marković postao predsjednik HNS-a te na činjenicu da odrađuje svoj treći mandat bez pravog protukandidata za mjesto predsjednika.

"Pa tko je u to vrijeme odlučivao? Canjuga i pokojni predsjednik. Vlatko je naslijedio Mikšu".

Što se tiče emisije Volim nogomet i prava TV prijenosa utakmica kaže sljedeće:

"Naša liga ima ugovor s HRT-om i on je težak otprilike sedam milijuna kuna za cijelo prvenstvo".

Odgovorio je i na neka pitanja političke prirode. Mnogi ga smatraju ekstremnim desničarom.

"Nikad nisam bio ekstremni desničar kako su me htjeli obilježiti. Moj je otac bio u Partiji i u Savezu komunista, odgojen sam na sasvim normalan način. Naše je obiteljsko opredjeljenje hrvatsko, domoljubno, demokratsko, nismo odgajani da mrzimo, nego da volimo. Tako nas je majka odgajala. Imao sam priliku doživjeti one strahote u Hrvatskoj, imao sam mnoge prijatelje koji su izgubili život".

"Plaće igrača od pola milijuna eura zapravo su šamar društvu"

Što se tiče plaća nogometaša u Hnl-u, konstatirao je kako su one daleko iznad onoga što igrači pokazuju na terenu.

"Ja sam imao plaću tisuću maraka i još se dalo nešto zaraditi na premijama. Od mog transfera u Cadiz klub je dobio 250-300 tisuća maraka. Mislim da je šamar društvu da neki imaju 500 tisuća eura plaće. Ako postoje rezultati, ako klub uđe u Ligu prvaka i zaradi 20 milijuna eura, onda se može igračima dati pet milijuna. Ali kada igraš prvenstvo koje nije bogzna kakve kvalitete, a imaš igrače koji zarađuju pola milijuna eura. To nije logično i primjereno".

"Ajax je učio od Hajduka"

Igor Štimac je skloniji ideji da se organizira neki Kup na kojem bi se natjecali najjači klubovi iz regije.

"Trebalo bi napraviti nekakvu ispitivačku fazu u kojoj bi se sankcionirao svaki ispad mržnje. Također, treba razmišljati i o nedolasku gostujućih navijača".

Pohvalno je govorio i o nekim prošlim Hajdukovim vremenima, splitskoj školi nogometa i problemima koji okružuju splitski klub.

"Hajduk je nekada imao najbolji nogometnu školu u Europi. Vodili su je Ivić, Poklepović, Krešić, sam trenerski vrh, najbolji treneri Hajduka. Dolazili su ljudi iz Ajaxa i snimali način rada naše škole i to preslikali na sebe. Na tim su osnovama stvorili svoju nogometnu akademiju koja je danas najcjenjenija na svijetu. Cijeli grad je bio okrenut klubu. Dolazilo je mnogo talentiranih momaka iz samoga grada, dok ih sad u Splitu više nemamo jer su se djeca okrenula kompjuterima i videoigrama. Zadnjih deset, petnaest godina većina talentirane djece dolazi iz siromašnijih krajeva, gdje još ima ledine, igrališta, gdje od najmlađe dobi dolaze u dodir s nogometnom loptom i žive za to".

"Regionalna liga bi se zasnivala na mržnji"

Osvrnuo se i na ideju regionalne lige, koja prema njegovim razmišljanjima ne može uspjeti.

"Siguran sam da takvo nešto ne može uspjeti. Takvo natjecanje bi se zasnivalo na mržnji. Svi pred očima imaju utakmice Dinama, Hajduka, Crvene Zvezde i Partizana. Znači, da napunimo stadion pa počnemo vikati "Ubij Srbina", dok oni tamo viču "Ubij ustašu".

Smatra kako klubovi ne posjeduju potrebnu infrastrukturu koja će jamčiti sigurnost na takvom natjecanju.

"Teško da se možemo suočiti i s problemima na utakmici Hajduka i Dinama. Dakle mi nismo spremni na takav korak. Druga stvar - što bi se događalo s ostalim hrvatskim klubovima i s hrvatskom ligom uopće?", pita se predsjednik Udruge prvoligaša.

"Promjena zakona je uništila moj kladioničarski biznis"

Bavio se bivši hrvatski nogometni reprezentativac i kladioničarskim biznisom, kao što znamo, bio je tvorac jedne od prvih kladioničarskih kuća u Hrvatskoj, Sporttipa.

"Pored mene su suvlasnici bili, koji se tada nisu željeli eksponirati, Goran Ivanišević, Davor Šuker, Aljoša Asanović, Alen Bokšić i Joško Jeličić. Imali smo dobre bilance, i primjerice za 2002. smo imali promet od 26 milijuna kuna, no plaćanjem svih obveza i davanja, uz izmjenu zakona, koji je propisao povećanje temeljnog i jamstvenog kapitala, te je uveden novi porez, nije bilo nikakve mogućnosti za opstanak i zato smo se maknuli iz toga. Na sreću, svi su nešto zaradili, pa smo dali zahtjev za stečaj, koji je i proveden", kaže Štimac u intervjuu Globusu.

M.Š.
Foto: Drago Sopta (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.