SLOVENIJA U TRANSU "Uvalili smo im prvu damu, a sad smo im pokazali i kako se igra hokej"

Foto: Getty Images/Guliver Image

HOKEJAŠI Slovenije ostvarili su povijesnu pobjedu na Olimpijskim igrama i senzacionalno u produžetku pobijedili SAD (3:2), čija je reprezentacija u Pjongčang stigla bez najvećih zvijezda iz NHL-a.

Neki će reći da je Slovenija zbog svađe NHL-a i Međunarodnog olimpijskog odbora imala lak posao. Naravno da nije isti gušt pobijediti rezerve Real Madrida ili Dream Team bez NBA igrača, no to ne može umanjiti senzacionalan uspjeh selekcije koja je također oslabljena izostankom svoje NHL zvijezde Anže Kopitara. Najjača hokejska nacija nije imala problema s popunjavanjem rostera i na OI su poslali niz igrača iz europskih klubova, od Švedske i Finske do Njemačke i Švicarske, AHL-a i sveučilišnih liga.


Gol Slovenije branio je Gašper Krošelj, bivši vratar Medveščaka.

"I površni poznavatelji hokeja znaju što u tom sportu znači SAD. A znaju i što za hokej znače Olimpijske igre. I kada Slovenija na ZOI-u pobijedi SAD, jasno je da se radi o povijesnom trenutku", opisuje značenje velike pobjede slovenski SIOL.net. Slovenski mediji posvetili su hokejašima veliku pozornost i na naslovnicama proslavili povijesni uspjeh.

Značenje ove pobjede najbolje su opisali sami igrači čija će imena zauvijek ostati upisana u povijest slovenskog sporta.


 
"Nevjerojatno. Još nismo svjesni uspjeha. Sretan sam i ponosan. U prošlosti nam se često događalo da odigramo dvije dobre trećine i treću katastrofalno. Danas nam je sve uspijevalo, zasluženo smo pobijedili. Sretan sam što sam i ja zabio, iako priznajem da bih taj gol dao svakome", rekao je nakon pobjede Jan Muršak, igrač švedske Frolunde. 

"Istina je da Amerikanci nemaju najbolje hokejaše, ali to je država s golemom bazom igrača. Možda smo ih zbog toga previše poštovali, ali nakon toga smo rasli i rasli, došli do preokreta i zasluženo slavili. Tako ćemo i protiv Rusa", rekao je Žiga Jeglič.

Slovenci su pod stranim izbornicima ostvarili velike rezultate u košarci i rukometu, a sada i hokeju. Reprezentaciju vodi Finac Kari Savolainen.

"Ovo je velika pobjeda. Pokazali smo borbeni duh. Samo tako se možemo boriti s tako velikim reprezentacijama. Pitao sam se hoće li igrači biti nervozni, a bili su odlučni i puni samopouzdanja, hrabri", rekao je finski stručnjak. Slovenski mediji navode da je nakon dvije trećine uvjeravao svoje igrače da mogu preokrenuti 2:0 i uspio je, na radost malobrojnih slovenskih navijača na tribinama. 

Euforija je zavladala među slovenskim navijačima i na društvenim mrežama.

Poznati komičar Mike Drucker sjetio se američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegove prve dame Slovenke Melanije. "Melania dobije poziv... Gotovo je!", šalio se Drucker.
 

Proslavljeni slovenski snowboarder Rok Marguč na Twitteru je napisao: "Ne samo da smo im uvalili prvu damu, sad smo im pokazali i kako se igra hokej. Bravo naši!"

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.