LIGE PETICE

Ružan kraj tužne priče: Ajax otpisao mladu zvijezdu koja je na utakmici pala u komu

Screenshot

ABDELHAK NOURI prije tri godine imao je svijet na dlanu. Najtalentiraniji mladi nogometaš Ajaxa, zvani novi Iniesta, tek što je napunio 20 godina proglašen je najboljim igračem mlade momčadi kluba i promoviran u seniorsku ekipu, za koju je u debiju postigao gol. 

Najbolji prijatelji De Jong i Van de Beek bili su iza njega

Frenkie de Jong i Donny van de Beek bili su mu suigrači iz Ajaxove nogometne škole i njegovi najbolji prijatelji, ali Apie, kako svi zovu Nourija, bio je ispred njih.

Na prvim pripremama sa seniorima 9. srpnja 2017. u Austriji igrao je protiv Werdera i srušio se tijekom utakmice, nakon čega je helikopterom prebačen u bolnicu u Innsbrucku. Kolabirao je zbog srčane aritmije, a pregledima je utvrđeno da je pretrpio ozbiljnu i trajnu ozljedu mozga. Zbog nedostatka kisika ključni organ mu je nepovratno ozlijeđen. To je značilo da se nikad neće oporaviti, a kamoli igrati vrhunski nogomet za koji je bio predodređen. 

"Budi jak, Appie"

Teška nesreća koju je doživio Apie pokrenula je val solidarnosti, suosjećanja i pomoći prema njemu i njegovoj obitelji. Tisuće navijača Ajaxa danima su se okupljali ispred kuće obitelji Nouri u amsterdamskoj četvrti Geuzenveld.

Slogan "Budi jak, Appie" postao je simbol nade na društvenim mrežama, a stoji i na ulazu u Ajaxov klupski muzej uz Johan Cruyyf Arenu. Poruku čine tri dresa s brojem 34. Svetište posvećeno njemu postavljeno je nekoliko dana prije nego što  je Ajax odigrao prvu utakmicu nakon Nourijeva kolapsa, u Ligi prvaka protiv Nice.

Najemotivnije scene u bogatoj amsterdamskoj nogometnoj povijesti

Utakmica je prekinuta u 34. minuti, igrači i navijači su pljeskali u suzama. Svi su Nourijevi suigrači, zajedno s bivšim igračima i nizozemskim dužnosnicima, posjetili kuću Nourijevih nakon što je Apie prevezen u Amsterdam, a navijači su i dalje tamo stražarili.

Dirnuti Appievi roditelji rasplakali su se, zahvaljivali navijačima Ajaxa, grlili ih i ljubili, a otac se podigao iz automobila koji se jedva probio kroz gužvu i pokušao im se obratiti, ali su ga preplavile emocije dok je mnoštovo oko njega palilo baklje i skandiralo ime njegovog sina. 

Van de Beek je spavao pokraj njega i posvetio mu gol Juventusu

Van de Beek je proveo nekoliko noći u Nourievoj kući nakon nesreće, uz krevet svoga prijatelja, baš kao kad su bili djeca. Kad je u travnju prošle godine postigao gol protiv Juventusa u Torinu, u utakmici u kojoj je Ajax slavio 2:1 za prolaz u polufinale Lige prvaka, Van de Beek je pokazao na stražnju stranu svoga dresa. "Pogledao sam na ekran i vidio da sam postigao gol u 34. minuti. To je morao biti on", rekao je Van de Beek. Naslov prvaka koji je Ajax osvojio prošle sezone, ukupno 34. u klupskoj povijesti, posvećen je njemu. Nourijev otac i brat bili su s Ajaxovom momčadi u središtu proslave na terenu.

De Jong mu je došao po blagoslov za prelazak u Barcelonu. Dao mu ga je micanjem obrve

Umjesto da prošle godine predvodi prijatelje De Jonga i Van de Beeka na koračić do finala Lige prvaka, Apie je ostao prikovan za krevet. Od tamo je micanjem obrva, što je jedini način na koji može komunicirati, pratio veličanstven uspjeh svog kluba, a tako je dao blagoslov i De Jongu kada mu se prošlog proljeća došao povjeriti da razmišlja o prelasku u Barcelonu.

Iz kome se probudio u kolovozu 2018., a na kućnu njegu pušten je prije četiri dana. Tamo ga je danas dočekala nova tužna vijest.

Ajax je raskinuo ugovor s njim dva mjeseca prije isteka

Ajax je raskinuo ugovor s njim gotovo tri godine nakon što se igrajući za taj klub srušio i onda pao u komu i ostao trajno teško bolestan. Nouri je imao ugovor do kraja lipnja 2020., ali u Nizozemskoj se radni ugovori koji se ne žele produljiti raskidaju dva mjeseca prije isteka jer se u suprotnom automatski produljuju za još jednu godinu. 

Ajax mu je za to vrijeme davao plaću, ali Nourijeva obitelj tužila je klub. U lipnju 2018. godine Ajax je priznao da Nourijev medicinski tretman nije bio adekvatan. Ajaxov izvršni direktor Edwin van der Sar potvrdio je da su kardiolozi, proučavajući nove dokaze koje je iznijela obitelj, ustanovili da je previše vremena potrošeno na čišćenje Nourijevih dišnih puteva.

Obitelj je na sudu s Ajaxom, koji priznaje odgovornost za stanje u kojem se Apie nalazi

Van der Sar je rekao da su klupski liječnici bili "nedovoljno fokusirani na otkucaje srca, cirkulaciju i oživljavanje". Defibrilator je također trebao biti korišten ranije, objasnio je i dodao: "Da se to dogodilo, vjerojatno bi Abdelhak danas bio u boljem stanju. To nije sasvim sigurno, ali postoji vjerojatnost. Priznajemo našu odgovornost za posljedice ovoga."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.