TRANSFERI

Počelo je zimsko transferno ludilo. Jedna od najvećih zvijezda je iz HNL-a

Foto: Gulliver / Getty Images

S PRVOM minutom prvog dana 2020. počeo je zimski prijelazni rok u Engleskoj, Njemačkoj i Francuskoj, dok u Španjolskoj i Italiji starta sutra. U najjačim ligama traje do 31. siječnja. 

Barcelona je poslala ponudu za Olma

U Hrvatskoj se nogometaše može kupovati tek od 20. siječnja, ali zato prijelazni rok traje sve do 17. veljače. Međutim, Dinamo već sutra može Danija Olma prodati Barceloni jer klubovi iz Hrvatske već od danas ili sutra mogu raditi izlazne transfere u Lige petice. Očekuje se da sjajni i mladi (21) Dinamov Katalonac bude jedna od najvećih zvijezda ovog prijelaznog roka. Barcelona je već poslala službenu ponudu u Maksimir kako bi ispravila grešku koju je napravila kada ga je prije pet i pol godina besplatno pustila iz La Masije. Njegov povratak sad će morati platiti oko 40 milijuna eura. 

Znaju se i prvi kapitalci zimskog mercata

Sve je riješeno oko prvih velikih zimskih transfera ove godine. Zlatan Ibrahimović vraća se u Milan. Njegovo predstavljanje u Casi Milan, zakazano za petak u 10 sati, tisuće navijača Rossonera ne mogu dočekati. Ibra ima 38 godina, ali je Milan u takvom stanju da im i ostarjeli golgeter donosi radost. 

Duplo mlađi Erling Haland čeka početak prijelaznog roka da i službeno postane igrač Borussije Dortmund, u koju je prešao iz Salzburga. Transfer težak 45 milijuna eura i godišnju plaću od osam milijuna eura izborio je time što je u polusezoni postigao 22 gola, od čega osam u skupini Lige prvaka. 

Važna promjena koja će obradovati poklonike last minute shoppinga

Svake godine zimski prijelazni rok najzanimljiviji je u Engleskoj, u kojoj je ove godine uvedena bitna novost. Usprkos tome što trgovanje nogometašima završava u petak, 31. siječnja, u 23 sata po britanskom vremenu, potvrđeno je i da će klubovi dobiti dodatno vrijeme da upotpune momčad od 25 članova za drugi dio sezone. Inače, klubovi iz Premiershipa moraju registrirati sve igrače za ostatak prvenstva dan nakon što završi prijelazni rok, ali zato što je zadnji dan prijelaznog roka jedan dan prije prvenstvenog kola, krajnji rok za prijavu završnog popisa igrača bit će sve do srijede, 5. veljače. 

Novogodišnji darovi navijačima moći će se otvoriti kasnije

Što se tiče igrača koji će za nove klubove potpisati na samom početku zimskog prijelaznog roka, oni koji to naprave prvog i drugog dana nove godine neće moći nastupiti u prvenstvenom kolu koje se igra u to vrijeme, nego tek od idućeg kola. 

Stres u sitne sate

Premier League istaknula je i obavijest za one koji to budu radili na samom kraju: "Klubovi koji budu potpisivali ugovore kasnije zadnjeg dana, moći će ih predati u sjedište lige od 21 do 23 sata. Tog dana do ponoći imaju rok za kompletiranje podataka potrebnih za FIFA-in 'Transfer Matching System' kako bi zatražili međunarodnu registraciju novih igrača." 

Zimski prijelazni rokovi u Premiershipu nisu ništa manje uzbudljivi od ljetnih

Posljednjih godina zimski prijelazni rokovi u Premier Leagueu nisu ništa manje zanimljivi, napeti i rastrošni od ljetnih. Štoviše, s obzirom na to da je za razliku od ljetnog, koji traje dva mjeseca, u zimskom prijelaznom roku sve stisnuto u samo jedan mjesec, uzbuđenje oko transfera je još veće. 

Tako je upravo u zimskom prijelaznom roku Philippe Coutinho transferom iz Liverpoola u Barcelonu uz odštetu od 142 milijuna funti postao najskuplji igrač katalonskog kluba u povijesti.

Virgil van Dijk je u siječnju pretprošle godine postao najskuplji branič svih vremena kada je Liverpool za njega Southamptonu platio 75 milijuna funti. 

Također, u zimskom prijelaznom roku pretprošle godine u Premiership je došao još jedan skupi branič. Manchester City je Athletic Bilbau za Aymerica Laportea platio 57,2 milijuna funti. 

Prošle godine, pak, u zadnjem zimskom prijelaznom roku u Engleskoj najskuplja kupnja bio je Christian Pulisic. Za Amerikanca hrvatskih korijena Chelsea je Borussiji Dortmund platio 57,5 milijuna funti.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.