BOKS

Pijetraj za Index prokomentirao Milasovu borbu. Hrgovića i Mavrovića je preskočio

Foto: AP Photo/Francois Mori/Guliver

BOKS je zbog sinoćnjih događaja u Parizu i Klagenfurtu ovih dana nekarakteristično u glavnom fokusu hrvatskog sporta. Filip Hrgović očekivano se lako obračunao s Crnogorcem Markom Radonjićem, Petar Milas očekivano je izgubio od Francuza Tonyja Yoke, ali uz vrlo dobar otpor, a bilo je zanimljivo i nakon 23 godine u ringu vidjeti Željka Mavrovića.

Priredba u Klagenfurtu, a vidjelo se to i po odazivu publike na stadionu Wörthersee, nije privukla posebnu pažnju svjetske javnosti. Hrgović je tek zabilježio još jednu u nizu pobjeda protiv nedoraslih suparnika, a Mavrović je 23 godine nakon vrhunca slave izvan naših prostora poprilično zaboravljen.

Ali spektakl na središnjem terenu Roland Garrosa bio je prava boksačka poslastica koju je uživo došao pogledati i francuski predsjednik Macron. Petar Milas, 26-godišnji Splićanin čiji je uspon prema vrhu prošao u sjedni uspona Filipa Hrgovića, pa i Alena Babića, potiho je dobio priliku boksati protiv jednog od najperspektivnijih teškaša današnjice, bivšeg olimpijskog pobjednika Tonyja Yoke.

Nije trebalo prekinuti borbu

Milas se sedam rundi, od kojih smo samo četiri i pol mogli vidjeti u televizijskom prijenosu, solidno, na momente i odlično nosio s favoriziranim protivnikom, ali sudac je prekinuo borbu nakon isteka sedme runde, što je prilično neuobičajeno.

"Sudac nije trebao prekinuti meč nakon runde, to se ne radi. Nije to bila superuvjerljiva Yokina izvedba, trebalo je pustiti Milasa da se pokuša oporaviti. Mislim da bi izdržao do kraja i to bi bila velika stvar. Nažalost, sudac je postupio amaterski", prokomentirao je za Index Leonard Pijetraj, boksački trener i ponajveći hrvatski autoritet u ovom sportu.

"To se sve češće događa, a po meni je osakatilo boks. Nevjerojatno je koliko se boksač može oporaviti u toj minuti između rundi."

Ipak, krivnju za poraz Pijetraj ne svaljuje na suca.

"Bio je to odličan meč, točno kakav sam i očekivao. Yoki je ovo bio jedan od najtežih mečeva u profesionalnoj karijeri, ako ne i najteži, a Milas najozbiljniji protivnik. Žao mi je što nismo vidjeli cijeli meč", pecnuo je i Pijetraj RTL zbog odluke da prenosi meč Filipa Hrgovića, pa se tek kasnije slikom prebaci u Pariz.

"Ali znali smo da Milas protiv Yoke ne može ovom taktikom, jedan, dva udarca pa ples sa strane. Njega se treba napadati serijom udaraca, ići naprijed, a Milas je već pokazao da ima kvalitetu za to. Iznenadio ga je jedan lijevi kroše, to je bila njegova tehnička greška, tvrdo je primio taj udarac, a aperkat nije vidio jer je bio pokriven, zato mu je sjeo nezgodno. Znalo se da ovakva Milasova taktika neće proći, ali nije lako promijeniti stil boksa, to zahtijeva i potpuno drukčiji način priprema", objasnio je Pijetraj.

Poraz neće previše koštati Milasa, ali nema više lakih protivnika

Naš boksački stručnjak ne smatra da će ovaj poraz ozbiljno uzdrmati Milasov status među teškašima.

"Nije idealno, šteta što je završilo prekidom, ali sigurno će dobiti nove šanse ako bude imao dobar menadžment. No, teško će dobiti lagane mečeve, to će biti teški protivnici protiv kojih će morati napadati ili ovakvi poput Yoke, koji na njemu grade skor. Neki iz kruga boksača kao što su Hrgović i Babić. Pa i baš s njima, zašto ne?" kaže Pijetraj, koji je i Babićev trener.

Tu nastaje problem, ili barem situacija koja se u Hrgovićevim krugovima predstavlja kao problem, a to je da publika izvan Hrvatske nije zainteresirana za visokoprofilni meč između dva Hrvata, pa je zato "nemoguće" organizirati borbu Hrgovića i Babića, na kojoj Savage bazira karijeru.

"To su gluposti. Nije to samo Hrvatska, nego cijela regija. Ne možete zamisliti koliko je Babić popularan u Srbiji ili BiH. Prilazili su mi ljudi iz uglednih međunarodnih medija i govorili kako bi se taj meč mogao rasprodati i u Sarajevu, Skoplju, bilo gdje", otkrio je Pijetraj.

I tu je završio razgovor. Hrgovićev meč, kao ni Mavrovićev povratak, nije smatrao potrebnim komentirati jer je "o njima već sve rekao".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.