FOOTBALL MANAGER PRIČA: HNK HAJDUK

Ovo je moj Hajduk iz 2035. godine. Osvojili smo Ligu prvaka i zaradili milijardu eura

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/Index

OD SERGEJA NIKIFORENKA preko izgradnje europskog giganta iz pepela, moje Cibalije, do najjačeg Hajduka u povijesti - ovo je druga priča o Football Manager karijeri nepopravljivog CM/FM zaljubljenika koji je u tu svetu ovisnost utukao tonu vremena.

Svoj FM staž započeo sam početkom 2000. kao osnovnoškolac, u desetoj godini života, za vrijeme vladavine svemoćnih Nikiforenka i Tsigalka, a danas mi to ogromno iskustvo koristi u romantičnim karijerama za vlastiti gušt.

> Moja Cibalia od milijardu kuna s vinkovačkim Ronaldom i Modrićem iz Mozambika

U prvoj priči s Cibalijom, napisanoj u siječnju 2020., ukratko sam objasnio svoj način igranja. Po istim postulatima stvorio sam priču s Hajdukom. Ova igra započeta je u proljeće, na krilima euforije zbog Marka Livaje.


Danas je 15. prosinac 2035. Moji igrači i ja vraćamo se iz Vinkovaca nakon posljednje utakmice polusezone u kojoj ne znamo za poraz. Pobijedili smo Cibaliju 2:0 i tako nastavili niz od 133 HNL utakmice bez poraza.

Stali smo na benzinsku pa sam odlučio ispričati ovu ludu priču dok mi se igrači uoči zaslužene pauze ubijaju u gaziranim sokovima, junk foodu i čokoladi. Kao i ja, dok ovo tipkam i slušam Kišu metaka. I poneki Magazin.

Protiv Cibalije, omiljenog mi kluba, pobijedili smo 39. put u isto toliko utakmica. 

Istina, u Vinkovcima nismo bili suviše uvjerljivi za trostrukog prvaka Europe i službeno najbolji klub na svijetu. Ligu prvaka smo osvojili 2033., 2034., i 2035., a FIFA-ino Svjetsko prvenstvo klubova 2033. Time smo postali i službeno kraljevi svemira.

Zovu nas tvrdi Hajduk jer smo neugodni kao psovka pod vjeronaukom. Protivnici koji protiv ovog Hajduka izvuku minimalan poraz - slave. Bilo to u Hrvatskoj ili Europi. Gušimo rivale presingom, uništavamo snagom i brzinom i od našeg okomitog nogometa strahuju svi. Od Dinama i Osijeka do Juventusa i Bayerna.

HNL daje tri kluba u Ligi prvaka

U 2035. godini više od pola HNL-a ima priliku igrati u Europi. Ako ne ispadnete iz lige, imate veliku šansu završiti u nekom UEFA-inom natjecanju.

Hajduk je ugurao više od pola HNL-a u Europu. Koeficijent da ćemo osvojiti HNL je 1.01. Drugi favorit, zagrebački Dinamo, drži koeficijent 51.

U kladionicama čak i postoji ponuda - hoće li Hajduk zabiti 200 golova u 36 kola. Dosad nismo uspjeli, ali ove sezone jako radimo na tome. Dvaput smo remizirali pa su pali neki ozbiljni razgovori u svlačionici.

(uvećajte fotografiju desnim klikom -> "otvori sliku u novom prozoru" / "open image in new tab")

HNL je po koeficijentu šesta liga Europe zbog silnih europskih uspjeha moje momčadi, a Hajduk ju je osvojio svaki put od 2021. godine. Prva dva kluba idu direktno u Ligu prvaka, treći ide u kvalifikacije. Četvrta momčad Hrvatske ima direktno učešće u skupinama Europa Lige, a peti i šesti idu u kvalifikacije za Konferencijsku ligu.

Iz Splita tako za sobom u Europu redovito povedemo nekoliko vreća za lupanje. Dinamo i Osijek najčešće se ogrebu na račun naših euro-majstorija, no onda se baš i ne provedu najbolje s najjačim europskim klubovima. Srećom, ne ispadaju od Tobola ili Gzire pa nam ne ruše koeficijent. Nama je svejedno. Mi smo svijet za sebe.

Klub vodim po uzoru na Arsenea Wengera i Boru Primorca. Hajduk je od 2020. godine drastično poradio na skautingu i razvoju mladih igrača, baš kako sam to radio svojevremeno u Vinkovcima. Trebalo je proći više od pet godina da postanemo donekle konkurentni u Europi. Od 2020. do 2025. triput smo završili treći u skupini Lige prvaka.

To nam je sljedećih godina olakšalo put kroz kvalifikacije do skupina Lige prvaka i UEFA-inog novca. S tim smo novcem planski dovodili talente i razvijali ih za period poslije 2028. godine.

Do 2030. godine smo bili klub koji ispada u osmini finala Lige prvaka i uredno osvaja domaće trofeje. No kad je većina naših talenata izrasla u ozbiljne nogometaše, Hajduk je počeo stizati do same završnice Lige prvaka. Polufinale 2032. bila je najava onoga što slijedi. 

Moj Hajduk po Wengeru

Od prvoga dana forsira se skauting diljem svijeta i gotovo je nemoguće da nam promakne neki talentirani 16-godišnjak. Pokrivamo cijelu Europu, Afriku i Južnu Ameriku. Igrače skautiramo već kao kadete i odmah ih dovodimo u juniorsku momčad gdje počinju s razvojem. Potom slijede dvije ili tri posudbe. 

Prva bude u nekom HNL klubu, a onda igrača šaljemo u zainteresirane europske klubove kako bi se okušali u jačoj konkurenciji. Ako se 18-godišnji talent pokaže kvalitetnim u nekoj od Liga petica, tada je igrač za Hajduk i može konkurirati u seniorskoj momčadi. Takvom selekcijom proizveli smo 70-ak vrhunskih nogometaša.

Neke smo skupo prodali kako bi skupili novca za plaćanje zvijezda koje čine okosnicu trostrukog prvaka Europe. Plaće su brutalne i tjedno na njih izdvajamo oko pet milijuna eura. Argentinac Sergio Montel naš je mozak igre i najplaćeniji igrač. Tjedno zarađuje 325 tisuća eura. Sergio je u Hrvatskoj od 2027. godine.

Stigao je iz argentinskog Independientea za sedam milijuna eura i odmah zaigrao za prvu momčad. Bio je toliko ispred svog vremena da ga nismo morali procesuirati po posudbama. Sad je legenda kluba i ima hrvatsku putovnicu, a Tutti Fruttijevu Dalmaciju zna pjevati na španjolskom i hrvatskom. Unazad.

(uvećajte fotografiju desnim klikom -> "otvori sliku u novom prozoru" / "open image in new tab")

Prosjek godina momčadi je 23 i najstariji igrač je dokapetan Marko Poljak. Marko je naš Lionel Messi jer s lakoćom daje golove. Najspretniji je nogometaš kojeg je Poljud vidio. U najtežim situacijama lako poentira, uvijek je prvi na lopti i garantira golove.

Splitski Messi

Najbolji je strijelac u povijesti najvećeg hrvatskog kluba s 308 golova. Danas ima 29 godina i proizvod je Hajdukove škole nogometa. Uz to, Marko ima 133 nastupa i 62 gola za Hrvatsku, s kojom je 2030. postao prvak svijeta. Godine ga polako stižu i gubi prepoznatljivu brzinu pa ga rotiramo s mladim talentima.

Marko svejedno zabija važne golove i ostat će u Hajduku do kraja karijere. 

(uvećajte fotografiju desnim klikom -> "otvori sliku u novom prozoru" / "open image in new tab")

Kad igramo u formaciji 4-4-2, Marko najčešće igra s našim najboljim igračem u tandemu. Zovemo ga Tadži po Tadžikistanu jer ne znamo pročitati njegovo čudno prezime.

Pablo Tchakidjian je opaki momak iz Urugvaja. Najbolji je napadač na svijetu i posebno obožava Ligu prvaka. Tadži nam je stigao 2028. iz urugvajskog Penarola za deset milijuna eura.

Tadžikistan!

Kad Hajduk plati klinca toliko novca, to znači da ga je pratio i skautirao tri godine. Tadži se isprve nije mogao uklopiti pored legendarnog Poljaka, koji je igrao sam u napadu. Tadžija smo poslali na dvije zahtjevne posudbe. Atletico Madrid i Borussia Dortmund od njega su napravili napadača svjetske klase. Vratio nam se kao najbolji napadač Bundeslige.

Dakle, HNL klub kali mladiće u njemačkoj Bundesligi, a onda rešeta po Europi.

(uvećajte fotografiju desnim klikom -> "otvori sliku u novom prozoru" / "open image in new tab")

Vratio nam se 2031. godine i počeo dominirati. Ne zna promašiti jedan na jedan i ne može ga se dobiti u duelu. Njegova moć daje nam širinu u opcijama. Na teškim euro-gostovanjima igramo s jednim napadačem jer on igra za dvojicu. Podebljamo defenzivu i čekamo kontru, a onda Tadži našamara sve redom.

Kad smo favoriti, a to je u devet od deset utakmica, igramo s dva napadača. Tadžiju se pridoda hrvatski Messi, a to preziru svi HNL klubovi. Nerijetko zabijamo po 6-9 komada po utakmici kada su njih dvojica na terenu. Ne želimo i ne mislimo biti nježniji prema HNL konkurenciji jer nam prvenstvo služi kao poligon za napucavanje forme. Posebno napadačke. 

Fićo Kiša metaka i Saša Matić na golu

Hajduk ima suvlasnika kultne Kuke. Prije osam godina ukrali smo Partizanu Filipa Rodića. Naši skauti su za ovog defenzivca rekli da će biti jedan od najboljih nogometaša svijeta. Filip je kao 17-godišnjak iz Beograda preselio u Split, platili smo ga 800 tisuća eura. Danas vrijedi 41.5 milijuna eura i svakodnevno za njega dobivamo ogromne ponude.

Rodić je u Hajduk došao kao stoper s određenim tehničkim limitima. Morali smo ga poslati u Goricu kako bi vidjeli može li se makar i fizički nositi s konkurencijom. Ta ideja je uspjela pa je u 18. godini priključen Hajdukovim seniorima. Kako smo već bili dobro popunjeni na stoperskim pozicijama, Filipa smo odlučili obučiti za poziciju lijevoga beka.

(uvećajte fotografiju desnim klikom -> "otvori sliku u novom prozoru" / "open image in new tab")

Danas je defenzivno najbolji lijevi bek svijeta. Ponekad igra na poziciji stopera, uglavnom u tandemu s mlađim igračima kojima je potreban tutor. Filip ne želi nigdje iz Splita. Veliki je fan Kuke i nekoliko puta godišnje zakasni na trening ili se uopće ne pojavi. Svi u klubu znamo da ode na after aftera. Omiljena pjesma mu je Namazan u kocki, a na terenu je opak kao spot za spomenutu pjesmu Kiše metaka.

Kažu da se ponekad na podiju razbaca na hitove Magazina, ali to je i dalje u sferi tračeva. 

Kod Filipa je najbolja stvar što je vrhunska ljudina. Kad ne dođe na trening, uredno u klupsku blagajnu uplati unaprijed dogovorenu kaznu po klupskom kodeksu. Na sljedećoj utakmici jednog protivnika nosi u zubima, a drugog u džepu. Fićo, legenda.

Nemojte misliti da naša škola nogometa nije na nivou. U Akademiju smo utukli preko 20 milijuna eura i nakon deset godina ulaganja vidljivi su i bitni pomaci. Jedan od najvećih talenata stigao nam je na poziciji vratara.

Zove se Saša Matić i dolazi iz Solina. I dalje nije najpoznatiji Saša Matić u ovom dijelu Europe, ali u nogometnom svijetu važi za jednog od najtalentiranijih mladih vratara Europe. U 23 godine skupio je 54 nastupa za Hrvatsku i s njom 2030. bio prvak svijeta. Saši Matiću omiljeni pjevač nije Saša Matić.

Svejedno tiho pjevuši Kralja izgubljenih stvari kad odigra lošu utakmicu.

(uvećajte fotografiju desnim klikom -> "otvori sliku u novom prozoru" / "open image in new tab")

U mirovinu nam je otišao dugogodišnji kapetan Mario Vušković, a njegovu traku naslijedio je Angolac. Dugo smo u klubu razmatrali kome dati traku i smije li to uopće biti stranac. Jedva smo prežalili povlačenje kapetana Vuškovića, koji je za Hajduk odigrao 428 utakmica. Najviše u povijesti.

Morali smo tražiti novog vođu.

Kapetan Pembo i bjelovarski sin vjetra

Odluka je pala na Pembu. Pembele Mbala je u klubu od 2025. kada smo ga za pola milijuna eura doveli iz Angole. Poslan je potom u njemački Köln, a od 2026. je u prvom sastavu Hajduka. Bez Pembe je Hajduk nezamisliv.

(uvećajte fotografiju desnim klikom -> "otvori sliku u novom prozoru" / "open image in new tab")

Navijači ga obožavaju. Ima dva metra visine i fizički je nevjerojatan na terenu. Izgleda nezgrapno i svojom pojavom nasmijava suigrače. Priča najbolje viceve. Najdraži vic mu je onaj kad narkoman vodom šprica krokodile po parku. Kad gazimo HNL protivnike Pembo stoji na centru i smije se s kolegom iz obrane. Svi znaju koji je vic ispričao. 

"Pa krokodila nema zato što prskam. Ha, ha, ha, budale", ori se na centru Poljuda. To je Pembino radno mjesto, dublje se ne vraća jer nema potrebe.

Pembo ima i hrvatsku putovnicu pa je i zbog toga atraktivan europskim velikanima. Pembu ne puštamo, baš kao ni Poljaka. Lider je svlačionice, ikona kluba i učitelj nadolazećim nositeljima obrane.

Dokaz koliko detaljno rade naši skauti leži i u bjelovarskom vjetru. Ante Filipović ima 20 godina i rođen je u Bjelovaru. Najbrži je hrvatski igrač svih vremena poslije Ivice Olića. Ante je karijeru započeo u Rijeci, koja ga je držala u juniorima.

Hajdukovi skauti pratili su ga pola godine i u izvještajima pisali kako je riječ o nevjerojatno brzom krilnom nogometašu. Odmah smo kontaktirali Rijeku, koja je odmah postavila cijenu - 20 milijuna eura.

(uvećajte fotografiju desnim klikom -> "otvori sliku u novom prozoru" / "open image in new tab")

Pristali smo istog trena. Anti je odmah prilijepljena etiketa najvećeg hrvatskog talenta i već je prvotimac najjačeg Hajduka u povijesti. 

S novcem se snalazimo. Nije lako. Osuđeni smo na prodaje važnih igrača, ali to radimo svake tri godine. Kada igrač s Hajdukom postigne sve što je mogao i dođe do vrhunca, pregovaramo s bogatašima. Kao trener Hajduka doveo sam 103 igrača i u njih uložio 347 milijuna eura. Prodao sam 111 igrača, a na njima zaradio točno milijardu eura.

Milijarda eura u blagajni

Hajduk, trostruki europski prvak, preživljava od prodaje igrača i zarade u Ligi prvaka. Pomažu i navijači jer nam je Poljud na baš svakoj domaćoj utakmici pun.

U Hrvatskoj smo nedavno potpisali trogodišnji sponzorski ugovor...

Unatoč starim poteškoćama, straha za budućnost nema. U juniorima je cijela plejada talentiranih mladića koji će do 2040. naći mjesto u seniorskoj momčadi. Dotad ćemo neke od najboljih prvotimaca prodati za stotine milijuna eura. Trofeji neće izostati. Jedino ćemo morati sagraditi novu sobu za njih.

Od 2020. do 2035. Hajduk je osvojio 15 prvenstava i 26 raznih kup natjecanja. U te 753 utakmice Hajduk ima 625 pobjeda, 67 remija i 61 poraz uz gol-razliku 2454:450. 

Najdraža mušterija? A zna se.

(uvećajte fotografiju desnim klikom -> "otvori sliku u novom prozoru" / "open image in new tab")

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.