chelsea

Ovako bi Chelsea mogao izgledati u novoj sezoni. Za Ronalda nema mjesta

Grafika: Index, Foto: EPA-EFE

ODLASKOM Romana Abramoviča iz kluba Chelsea je bio pred vrlo neizvjesnim razdobljem, ali je ono trajalo vrlo kratko. U klub je ušao milijarder Todd Boehly, koji je Thomasu Tuchelu dao praktički slobodne ruke za rekonstrukciju momčadi koja bi u novoj sezoni mogla izgledati bitno drukčije nego lani.

Chelsea je ostao bez Romelua Lukakua, Antonija Rudigera i Andreasa Christensena, a pred odlaskom su i Marcos Alonso te Cesar Azpilicueta. Za 56 milijuna eura iz Cityja je stigao Raheem Sterling, za 38 milijuna kupljen je Kalidou Koulibaly iz Napolija, a Tuchel do kraja prijelaznog roka želi barem još jednog stopera, a možda i napadača.

Tuchel traži još jednog stopera

Chelsea je bio jako zainteresiran za Nathana Akea, ali je City na kraju stopirao taj transfer pa Sky piše da će Englezi ponovno pokušati dovesti Julesa Koundea iz Seville, koji bi mogao biti znatno skuplji od 50-ak milijuna eura, koliko bi koštao Ake. Kounde ima odštetnu klauzulu od 80 milijuna eura koja je Chelseaju previsoka, pa se na Stamford Bridgeu nadaju da će Sevilla prihvatiti 60 milijuna.

Otpadne li Kounde, Chelsea će pokušati dovesti Presnela Kimpembea, ali engleski mediji tvrde da će svakako još nekoga dovesti u obranu. U veznoj liniji Chelsea trenutačno nema problema, ali bi mogao imati sljedećeg ljeta. Naime, Kante i Jorginho ulaze u zadnju godinu ugovora i postoji opasnost da Tuchel sljedećeg ljeta ostane bez obojice.

Osim toga, sve veći problem su Kanteove ozljede zbog kojih je prošle sezone propustio gotovo pola utakmica. Siguran je jedino Mateo Kovačić, koji je prvotimac u svim Tuchelovim varijantama, iako Sky piše da će Chelsea pokušati Unitedu preoteti Frenkieja de Jonga.

Barca se očajnički želi riješiti Nizozemca kojeg pak očajnički želi Manchester United, ali De Jong, također očajnički, ne želi na Old Trafford. De Jong navodno nije zadovoljan momčadi koju United ima i činjenicom da ne bi igrao Ligu prvaka, pa se na Stamford Bridgeu nadaju da bi ga mogli nagovoriti da dođe k njima, što bi Tuchelu otvorilo puno opcija.

Sustav ovisi o transferima

Bit će i odlazaka. Upitni su statusi Hakima Ziyecha i Tima Wernera, koji bi obojica do kraja prijelaznog roka mogli promijeniti klubove. Ni Ziyech ni Werner nisu se najbolje snašli u Londonu i moguće je da ih Tuchel otpiše do početka prvenstva 5. kolovoza.

Kako će Chelsea igrati sljedeće sezone ovisi o eventualnim transferima, ali je Sky Sports već iscrtao konture Tuchelove momčadi. Njemački trener je prošle sezone koristio čak pet različitih formacija, ali je Chelsea najčešće igrao u 3-4-3. Dolazak Sterlinga donio je Chelseaju nove napadačke opcije, ali tek ćemo vidjeti hoće li dovesti nekoga umjesto Romelua Lukakua.

U 3-4-3 krila bi igrali Chilwell i James dok bi u napadu bili Sterling i Mount na vanjskim pozicijama s Havertzom kao lažnom devetkom. Sterling je najopasniji kad s krila ulazi u sredinu, što bi otvaralo puno prostora Chilwellu iza njegovih leđa, a ista stvar događala bi se i na suprotnoj strani s Mountom i Jamesom.

Četvorica u zadnjoj liniji ako ne dođe još jedan stoper

Ne uspije li dovesti još jednog klasnog stopera, Tuchel bi se mogao odlučiti za 4-4-2 ili 4-3-3 s Koulibalyjem i Silvom na stoperima, ali bi se u tom slučaju Chilwell i James morali spustiti na klasične bekove.

U 4-4-2 krila bi bili Pulisic i Mount, koji tu poziciju nije igrao prečesto, ali mu nije toliko strana, dok bi špice bili Havertz i Sterling. Engleski reprezentativac znao je igrati u vrhu napada s Kaneom u Southgateovom sustavu 3-5-2 i to je funkcioniralo dobro te bi se Sterling tu vjerojatno dobro snašao.

U 4-3-3 Mount bi se spustio u veznu liniju s Kovačićem i Kanteom, a krila bi bili Sterling i Pulisic te Havertz lažna devetka. Pitanje napadača jedino je koje ostaje visjeti u zraku. Chelsea se povezivao s Cristianom Ronaldom, koji bi, s obzirom na godine i stil igre pred kraj karijere, znatno usporavao Chelseajevu igru.

Athletic je objavio da je Tuchel definitivno prekrižio Portugalca jer mu se ne uklapa ni u jedan od ova tri sustava, a i Ten Hag je rekao da Portugalac nije na prodaju tako da od toga neće biti ništa. Chelsea se spominjao i u kontekstu senzacionalnog transfera Neymara, ali to je zasad samo u sferi glasina. Ono što je sigurno je da će Chelsea izgledati i igrati bitno drukčije nego prošle sezone.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.