Nijedan belgijski grad ne želi domaću utakmicu reprezentacije. Evo zašto

Foto: EPA

REPREZENTACIJA Belgije je okončala svoj nastup na Europskom prvenstvu u Njemačkoj u osmini finala porazom od Francuske 1:0 i to nakon što je Jan Vertonghen (37) zabio autogol u 85. minuti utakmice. Bio je to razočaravajuć nastup za Belgiju na Euru, budući da su u skupini poraženi od Slovačke (1:0), remizirali su s Ukrajinom (0:0) i svladali su samo Rumunjsku (2:0) te tako osvojili drugo mjesto u skupini gdje su bili uvjerljivi favoriti za prvo mjesto.

Belgija sljedeći susret igra 6. rujna protiv Izraela u prvom kolu Lige nacija, a nogometni savez se susreo s bizarnim problemom. Prema belgijskim medijima, nijedan belgijski grad koji ima uvjete za održavanje te utakmice ne želi biti domaćin. Nijedan grad ne želi organizirati utakmicu zbog političke osjetljivosti i potrebe velikih sigurnosnih mjera. Savez se konzultira s UEFA-om oko alternativnih lokacija i susret će se odigrati negdje u inozemstvu, a favorit je Pancho Arena u Mađarskoj.

Belgijski nogometni savez je prošlu godinu završio u velikom financijskom minusu

Među gradovima koji su odbili ugostiti reprezentaciju navode se Liege, Bruxelles, Leuven, Antwerpen i Brugge, a briselski vijećnik za sport Benoit Hellings izjavio je: "S obzirom na dramatičnu situaciju u Gazi i geopolitički šok koji je to izazvalo, utakmica se neće igrati u gradu Bruxellesu zbog sigurnosti posjetitelja, igrača i građana. Utakmica nosi nerazmjernu opasnost, čak i ako se odigra iza zatvorenih vrata."

Ovo je veliki udarac za belgijski nogometni savez i to ne samo zbog toga što će reprezentacija biti bez podrške domaćih navijača nego i zbog troškova. Savez je prošlu godinu završio s gubitkom od 12 milijuna eura, a neodigravanjem utakmice na domaćem tlu će izgubiti očekivani prihod od milijun eura te će još morati platiti putne troškove i vjerojatno najam stadiona na kojem će se utakmica odigrati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.