Esport

Najpopularnija igra iz hrvatskih učionica za informatiku proslavila 20. rođendan

Screenshot: CS 1.6

DAVNE 1999. Minh "Hooseman" Le i Jess "Cliffe" Cliffe su napravili mod za igru Half-Life koji će dvadeset godina i nekoliko verzija kasnije biti jedna od najpopularnijih videoigara svih vremena i jedan od najvećih esportova na svijetu. U utorak 18. lipnja kultni je Counter-Strike proslavio 20. rođendan.

>Najveći League of Legends turnir održavat će se u tri europske metropole

Generacijama s kraja osamdesetih i početka devedesetih, a vjerojatno i kasnije, Counter-Strike se uvijek negdje skrivao na računalima informatičkih učionica u osnovnim i srednjim školama, uz igre poput Quakea i Unreal Tournamenta. Mnogi tada nisu posjedovali osobna računala pa se njihov prvi susret s Counter-Strikeom dogodio upravo u školi.

Nevjerojatan je put koji Counter-Strike prošao, kao i to da je više nego aktualan i dan danas. Posljednje izdanje igre Counter-Strike: Global Offensive je od 2018. potpuno besplatno i bez ikakvog troška možete ga odmah zaigrati preko Steama. Ako nekim slučajem ne znate o čemu se radi, vrlo je jednostavno. Pucačina iz prvog lica s nekoliko standardnih modova za igranje.

Kada govorimo o Counter-Strikeu obično mislimo na natjecateljski mod u kojem se natječu dva tima po pet igrača, Terrorists i Counter-Terrorists. Terori pokušavaju uništiti jedan od dva zadana objekta na mapi postavljanjem eksploziva, a Counter-Terori to pokušavaju spriječiti. Timovi osvajaju runde ispunjenjem cilja ili eliminacijom svih igrača protivničkog tima. Ono što razlikuje CS od ostalih sličnih pucačina je i sustav ekonomije u kojem igrači zarađuju novce i svaku rundu kupuju oružje, bombe, pancirke i kacige, što daje veću dubinu i kompleksnost. Još jedno od glavnih obilježja igre je i to što nema nišanjenja (aim down sight, gledanja kroz nišan ili ciljnik), za razliku od većine drugih pucačina iz prvog lica. Najpopularnija izdanja Counter-Strikea su 1.6, Source i Global Offensive.

Za razliku od većine popularnih esport igara CS je vrlo lako pratiti. Ono najosnovnije mogu nakon nekoliko minuta gledanja meča pohvatati i najveći laici i to je jedno od najvećih bogatstava te igre. To ne možemo reći za igre poput League of Legendsa, Dote 2 pa čak ni Fortnitea. Međutim, s obzirom na to da se u igri spominju teroristi i da se igrači međusobno eliminiraju ubijanjem, odnosno dosta je nasilja u igri, popularna se igra ponekad susreće s problemima, pogotovo kada prelazi granice esporta. Zato CS sigurno nećemo vidjeti na Olimpijskim igrama, ako esport na njima ikada i završi.

Povodom rođendana Valve je unio manje promjene u igru, a objavljen je i izvorni razgovor između tvoraca prvog CS moda o tome kako će ga nazvati.

The original creator of Counter Strike, Minh Le and co creator Jesse Cliffe discussing the name of the game back in 1999. from r/GlobalOffensive
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.