Momenti sa Svjetskog prvenstva koje bi moćnici htjeli zaboraviti

Foto: Getty Images / Guliver Image

MODERNI je nogomet počeo nakon Drugog svjetskog rata, zapravo početkom 50-ih godina prošlog stoljeća. U toj njegovoj etapi, pet je reprezentacija svojim rezultatima ispred svih ostalih.

Iako su Brazil i Njemačka posebna kategorija, nogometnu elitu upotpunjavaju i reprezentacije Italije, Argentine i Francuske. To je ujedno i jedinih pet reprezentacija koje su barem dvaput bile svjetski prvaci, uz iznimku Urugvaja.

Međutim, svaka od tih reprezentacija ima jednu utakmicu vezanu uz Svjetsko prvenstvo koju bi najradije zaboravila. Neke od tih utakmica svjetski su poznate, druge su pak gotovo pa zaboravljene.

Moćni Talijani izgubili od korejskih anonimusa

Jedan od najtežih poraza za Talijane svakako je bio onaj kada se nakon dvoboja protiv Šveđana nisu kvalificirali na posljednje Svjetsko prvenstvo. Vjerojatno su im podjednako teško pali porazi protiv Urugvaja i Slovačke, zbog kojih su prije toga dva puta zapeli u skupini na Mundijalu. Međutim, nakon što su bili svjetski prvaci 2006. Talijani su imali neke od svojih najslabijih generacija pa utoliko ti porazi nisu do te mjere tragični.

Gori je svakako bio poraz 1:0 protiv amatera iz Sjeverne Koreje, koji se dogodio u Engleskoj 1966. Nekoliko sezona prije tog SP-a, Milan i Inter bili su europski prvaci, a Talijani su imali odličnu nogometnu generaciju koja je dvije godine kasnije bila i europski prvak. Međutim, jedan je pogodak Pak Doo-ika bio dovoljan da ta sjajna talijanska generacija ne prođe skupinu nakon što su prethodno izgubili i protiv Sovjetskog Saveza, a dobili jedino Čile.

Francuzi žele zaboraviti Kostadinova i Bugare

Između Platinijeve Francuske, koja je osvojila Euro 1984. te sudjelovala dvaput u polufinalu SP-a, i Zidaneove generacije koja je bila svjetski i europski prvak, Francuzi su imali period kada se dva puta u nizu nisu kvalificirali na Svjetsko prvenstvo. Stvar je utoliko čudnija ako se zna da su tada, početkom 90-ih, imali velikane kakvi su Papin, Cantona, Ginola, Blanc ili Desailly. 
 

Najgori trenutak te generacije svakako se dogodio tijekom posljednje dvije utakmice kvalifikacijskog ciklusa za SP 1994., kada im je bio potreban još samo jedan bod. Međutim, Francuzi su izgubili dvije domaće utakmice, prvo kod kuće protiv Izraela, a onda i protiv Bugarske. Da bi stvar bila gora, u oba su dvoboja dobili pogodak za poraz u posljednjoj minuti susreta, a posebno im je u pamćenju ostao gol Emila Kostadinova, zbog kojeg su Bugari otišli u Ameriku. Ostalo je povijest jer oni su tamo prvi i jedini put u svojoj povijesti došli do polufinala.

Beckhamova noga anulirala Božju ruku

Argentina je u svojoj povijesti znala doživjeti teške poraze na svjetskim prvenstvima. Prvi koji pada na pamet je onaj protiv Nizozemske 4:0 tijekom SP-a 1974., nakon kojeg su se Argentinci potpuno raspali. Istim su rezultatom izgubili u četvrtfinalu protiv Njemačke 2010., kada su mislili da će Messi povesti reprezentaciju do samog kraja. Međutim, zbog same političke povijesti i specifičnih odnosa, vjerojatno bi najviše htjeli zaboraviti jedan Beckhamov udarac.

Argentinci su, naime, došli u Koreju i Japan 2002. kao prvi favoriti natjecanja. Nakon što su se prošetali poslovično teškim južnoameričkim kvalifikacijama, Argentinci su mislili da će generacija predvođena Batistutom, Crespom, Veronom, Ortegom i Aimarom zemlji ponovno donijeti nogometnu slavu. Međutim, umjesto toga, zapeli su u iznimno teškoj skupini s Engleskom, Nigerijom i Švedskom. Ključ brzog ispadanja bio je poraz 1:0 u utakmici protiv Engleske koju je odlučio pogodak iz kaznenog udarca koji je postigao David Beckham. Tako je njegova noga barem djelomično zacijelila rane Božje ruke, a Argentini donijela možda i najbolniji poraz na svjetskim prvenstvima.

Njemačka sedmica vječno će boljeti Brazil

Brazilska je reprezentacija pet puta u svojoj povijesti bila svjetski prvak, ali ironija sudbine je odredila da to nijednom ne uspiju na domaćem terenu. Tijekom prvog SP-a nakon rata zaustavio ih je Urugvaj u posljednjoj utakmici toga natjecanja, ali puno lošija stvar dogodila im se tijekom SP-a 2014. koje je također igrano na njihovom domaćem terenu.

Iako su Brazilci tada bili bez dva svoja najvažnija igrača - Thiaga Silve i Neymara - nitko nije očekivao da će netom prije posljednjeg sučeva zvižduka na semaforu stajati prednost Nijemaca od čak sedam pogodaka razlike. Tada je Brazil postigao jedini pogodak, kao u kakvoj prijateljskoj utakmici. Brazilci se nisu oporavili od tog poraza te su kasnije poraženi 3:0 protiv Nizozemaca u borbi za treće mjesto. Tako su okončali Svjetsko prvenstvo s dva poraza uz ukupnu gol-razliku 10:1. Drugo domaće svjetsko natjecanje donijelo im je naposljetku i veću bol od onoga kada su poraženi protiv Urugvaja, uz najveću ljagu na imidžu ove najuspješnije nogometne nacije.

Koreja prekinula njemačku seriju i bacila svjetske prvake u očaj

Nakon što je Nijemcima ponovno bilo dopušteno sudjelovati na velikoj nogometnoj pozornici 1954. u Švicarskoj, odmah su postali svjetski prvaci nakon utakmice poznate kao “Čudo u Bernu”. Nakon toga Nijemci nijednom nisu ispali u prvoj grupnoj fazi, a ta se tradicija prekinula prije dvije godine u Rusiji.

Na posljednje su Svjetsko prvenstvo Nijemci došli kao aktualni svjetski prvaci te jedni od favorita, a skupina s Meksikom, Švedskom i Južnom Korejom izgledala je kao tek zagrijavanje za Njemačku. Međutim, Nijemci su izgubili prvu utakmicu protiv Meksika te jedva u posljednjim minutama izborili pobjedu protiv Šveđana, a onda je došla utakmica protiv Južne Koreje. Nijemci su dominirali na terenu od prve minute, ali lopta jednostavno nije htjela u gol. Na kraju, golovima Kima i Sona Koreja je došla do 2:0 pobjede te tako nanijela Njemačkoj vjerojatno najteži udarac u povijesti njihovih nogometnih kampanja na Mundijalima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.