LEAGUE OF LEGENDS IMA NOVE SVJETSKE PRVAKE Samsung s trona skinuo legendarni SKT T1

Foto: Riot Games/LoLesports

SAMSUNG Galaxy pregazio je legendarni SK Telecom T1 u finalu League of Legends World Championshipa i time prekinuo nevjerojatan niz najboljeg LoL tima na svijetu. Milijuni gledatelja online i njih oko 40 tisuća na stadionu Ptičje Gnijezdo u Pekingu svjedočili su prekidu dinastije SKT T1 i Fakera te mogućem početku nove, one Samsunga. 

U subotu, 4. studenog, prekinuta je jedna od najvećih priča čitavog esporta. SK Telecom T1 i Faker osvajali su svaki World Championship na kojem su nastupali i nikada nisu izgubili eliminacijski meč. Sve je to prekinuo tim koji su nebrojeno puta pobjeđivali u doigravanju, a porazili su ih i u prošlogodišnjem finalu. 
 
Samsung Galaxy je tako dobio priliku podići Summoner's Cup pred razočaranim igračima SK Telecom T1, pomalo ironično, uz pjesmu "Legends Never Die" grupe Against The Current. Kako bi stvar bila bolja, sljedeća je na repertoaru bila "Faded". Nevjerojatan uspjeh Samsung Galaxya na ovogodišnjem World Championshipu neće biti dovoljan da zamijene SK Telecom T1, ali svoju priču nisu mogli započeti bolje. 
 
Samsung Galaxy je u grupnoj fazi World Championshipa djelovao prilično nesigurno, vjerojatno najlošije od svih korejskih ekipa. Iako dosad nisu imali previše uspjeha u svom nacionalnom prvenstvu, prošle su godine s istim igračima uspjeli doći do finala World Championshipa u kojem su izgubili 3:2 upravo od SK Telecom T1. To je bilo dovoljno da ih u doigravanju nitko ne otpisuje. 
 
Kada su krenuli eliminacijski mečevi, niti jedna ekipa nije izgledala toliko dominantno. Porazili su prema mnogima jedne od najvećih favorita prvenstva i prvake svog nacionalnog prvenstva Longzhu Gaming. U polufinalu ih je dočekao kineski Team WE, koji nije pružio previše otpora i Samsung je slavio rezultatom 3:1. 
 
SK Telecom T1 se za razliku od Samsunga dosta mučio u doigravanju, dvije mape su im uzeli i Misfits Gaming i Royal Never Give Up, ali nevjerojatna izdržljivost ekipe i odlično prvenstvo Fakera ulijevali su nadu da mogu otići do kraja. 
 
Foto: Riot Games/LoLesports
 
Što nas napokon dovodi do velikog finala. Samsung Galaxy je u tri meča nadmudrio, nadigrao i ponizio SK Telecom T1 na način za koji su mnogi mislili da nije moguć. U prvom meču sve je izgledalo više manje normalno, Lee "CuVee" Seong-jin je na topu igrao Kennena kao odgovor Gnaru kojeg je igrao Heo "Huni" Seung-hoon, a Lee "Faker" Sang-hyeok je dobio Cassiopeiju, što su mnogi isticali kao potencijalni problem za Samsung. Na kraju će se ispostaviti kako su ključni heroji bili na drugom dijelu mape. Bae "Bang" Jun-sik je igrao Varusa, a Park" Ruler" Jae-hyuk Xayah.
 
Samsung Galaxy je cijeli meč gradio prednost na temelju odlične igre svog kapetana Kanga "Ambitiona" Chan-yonga, koji je na Zacu neprestano stvarao pritisak na protivničke laneove. Kada bi igrači SKT T1 ostali bez Flasha morali su igrati pasivno, što je otvaralo prostor Samsungu da stalno povećava svoju prednost. SKT T1 se sve teže kretao po mapi koju je kontrolirao Samsung, a onda je u 24. minuti CuVee s AD Kennenom natjerao Hunija da ode na bot lane, a Samsung je startao Barona. Peanut ga je uspio ukrasti zbog loše koordinacija Samsunga, a onda je potpuno nepotrebno ostatak SKT T1 ušao u borbu i izgubio. Samsung je dobio četiri killa i bez obzira na izgubljenog Barona nastavio dominirati. U narednih 15 minuta vidjeli smo još samo tri killa za Samsung koji je ubrzo poveo 1:0. Bila je to klinički čista partija Samsunga u kojoj je SKT propustio i ono malo prilika što su imali, a to potvrđuje da i činjenica da u 37 minuta igre nisu uspjeli pronaći niti jedan jedini kill.
 

 
U drugom je meču SK Telecom T1 pokušao drugačijim pristupom. Huni je igrao Yasua na top laneu protiv Gnara, a Faker je dobio Ryzea. Heroja s kojim je bio neporažen na svjetskoj pozornici. Heroji na bot laneu su u drugom meču ostali isti, a to će se kasnije pokazati kao vrlo skupa pogreška. SK Telecom T1 je mnogo bolje otvorio meč, Peanut i Faker su se pobrinuli da Huni dominira svoj lane što je brzo rezultiralo s dva killa, prvom kulom, kao i Rift Heraldom. Međutim, Samsung Galaxy je zahvaljujući pogrešci Banga ubio njega, a potom i Fakera. Oba killa dobio je Ruler na Xayah. Svega nekoliko minuta kasnije Samsung Galaxy je potpuno okrenuo meč nevjerojatnom borbom kod Dragona nakon koje su pregazili SKT T1. Ambition i CuVee odigrali su nevjerojatno. Bang prva dva meča na Varusu nije napravio ništa, nije uspio pogoditi čak niti jedan značajan ulti. 
 

 
 
Treći meč, koji će se ispostaviti i kao posljednji, SKT T1 je otvorio odlično. Umjesto Peanuta igrao je Blank, a Bang se napokon maknuo od Varusa i igrao Tristanu. Uz Leonu na botu napokon su oni diktirali tempo igre. Faker je odlično počeo s Karmom na midu i bio je po cijeloj mapi, a uz pomoć Blanka, Huni je i na top laneu stvorio prednost. U trenutku kada je SKT vodio s pet killova razlika i imao prednost od sedam tisuća golda, CuVee je kod Barona u jednoj borbi izbrisao Banga i Wolfa, bez da su napravili išta. Samsung Galaxy uzima Barona i počinje se vraćati u meč. Tada prvo Blank radi pogrešku i umire bez potrebe, a njegove stope slijedi i Faker. Samsung Glaxay je bio iznimno blizu pobjede, pala je prva Nexus kula, ali nisu se mogli odlučiti hoće li ubiti tri protivnička heroja ili ići na pobjedu. Tada Huni uz pomoć Blanka uspijeva obraniti Nexus. SKT uspjeva preživjeti, uzimaju i Elder Dragona samo da bi Ruler jednim nevjerojatnim potezom s Varusovim ultijem pronašao Fakera koji instantno umire i Samsung Galaxy uzima i treću pobjedu kao i titulu najboljeg League of Legends tima na svijetu. 
 

 
Bang i Wolf nisu odigrali finale za pamćenje, zapravo daleko od toga. Ono što Bang nije uspijevao napraviti prve dvije partije, Ruler je izveo na Varusu u trećem meču i osigurao svome timu pobjedu. Nevjerojatno vodstvo i igra Ambitiona i CuVeea bili su previše za SKT T1 koji je morao igrati samo oko Fakera. Iako se meta ne vrti toliko oko mid igrača, Faker je uspio dovesti svoj tim u finale, a tamo ga je dočekao Crown na Malzaharu. Pun poštovanja, igrajući pametno i žrtvujući se za tim, Crown je trebao samo kontrolirati Fakera, a upravo je to i učinio. Timska igra i bolja koordinacija srušila je SKT T1 s vrha League of Legends esporta i tamo postavila tim koji su rijetki vidjeli na tronu. Naklon do poda i Ruleru koji je uz Uzija vjerojatno najbolji AD carry na svijetu, u svakom slučaju dvije klase iznad Banga. 
 
Samsung Galaxy je napokon prekinuo nevjerojatan niz SK Telecom T1, a League of Legends esport dobio je nove šampione. Uz titulu osvojili su i više od 1.5 milijuna dolara. Sada je pred njima onaj teži dio puta, u kojem je SKT T1 dosad bio toliko dobar, a to je ostati na vrhu. 
 
Čitava ceremonija i kompletan World Championship koji se igrao na čak četiri lokacije odrađen je na najvišoj razini. Naravno, bilo je povremenih tehničkih problema, ali to su vrlo minorne stvari s obzirom na opseg i veličinu projekta. Sama ceremonija otvaranja finala bila je apsolutno nevjerojatna. Dodamo li tome sate pripremljenog materijala analiza, intervjua, predstavljanja igrača i timova, njihovih priča i svega što je Riot Games napravio, iza nas je jedan od najvećih događaja u svijetu esporta. Riot Games je još jednom potvrdio da League of Legends i dalje sjedi sam na vrhu cijele esport industrije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.