Krenulo suđenje navijaču zbog nereda u Saint-Etienneu: "Nije kriv, a nerealno je da HNS naplatiti 100 tisuća eura"

Foto: Getty Images / Guliver Image

ZAPOČELO je suđenje Ivanu V. iz Danila kod Šibenika, koji je optužen za izazivanje nereda tijekom utakmice Hrvatske i Češke na Europskom prvenstvu u Francuskoj. Tužiteljstvo tereti 21-godišnjaka da je u nakon prekida susreta u 86. minuti verbalno i fizički napadao ostale navijače na tribini i Saint-Etienneu.

"Poticao je i druge izgrednike na nasilje i tučnjavu, što je imalo za posljedicu izricanje novčane kazne Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) u visini od 100.000 eura", tvrdi šibensko tužiteljstvo, koje je mladom navijaču nametnulo da ne smije napuštati mjesto boravišta te mu zabranilo posjećivanje svih sportskih natjecanja i događanja.
 
S druge strane, Ivan V. je izjavio da nije počinio kazneno djelo...
 
"Nisam kriv, a svoju obranu ću iznijeti na kraju dokaznog postupka", rekao je sutkinji Maji Šupe, široj javnosti poznatoj po predsjedanju sudskim vijećem u slučaju Tomislava Horvatinčića.
 
I dok općinsko državno odvjetništvo tvrdi kako ima dovoljno dokaza da je navijač izazivao nerede, branitelj Krešimir Škarica osporava spomenute tvrdnje.
 
"Ne postoje ni materijalni, niti personalni dokazi koji bi ukazivali na kaznenu odgovornost optuženika, što ću tijekom postupka i dokazati. No, najvažnije je kako u ovom slučaju nema elementarne procesne pretpostavke da bi se postupak protiv optuženog uopće mogao voditi jer sve ono što mu se stavlja na teret, u Francuskoj uopće ne predstavlja kazneno djelo", kazao je Škarica, koji je podsjetio da su kaznena djela počinjena u inozemstvu kažnjiva jedino prema zakonu države u kojoj su počinjena.
 
"Radi se o takozvanom dvostrukom ili dvojnom kažnjavanju, odnosno o identitetu normi. A notorno je svim strankama u ovom postupku da takav prijedlog ili tužba do danas nisu podneseni. No teret dokaza je na Državnom odvjetništvu koje mora uvjeriti i mene i sud da je djelo propisano kao kazneno djelo u Francuskoj, a oni to do ovog trenutka nisu uspjeli', zaključio je.
 
Sud će u nastavku glavne rasprave, odgođene za početak svibnja, tražiti neposredno saslušavanje svih svjedoka iz optužnice, ukupno njih četvorice.
 
Također, obrana je do tada tražila od suda da korigira mjeru opreza zabrane napuštanja mjesta boravka jer ugrožavao posao njegovom branjeniku, djelatniku dostavljačke firme koja djeluje po čitavoj Hrvatskoj.
 
"Ionako, ta mjera opreza nije svrhovita niti razmjerna, jer je prošlo više od pola godine otkako je na snazi. Do sada je postigla više nego preventivni efekt na ponašanje optuženika, a u isto vrijeme mu onemogućava zakonom i Ustavom zajamčeno pravo na rad i napredovanje tijekom trajanja ovog postupka', rekao je odvjetnik mladog šibenskog navijača. 
 
Hrvatski nogometni savez, koji je zbog nereda platio 100.000 eura, želi od navijača naplatiti spomenuti novac, ali odvjetnik Škarica tvrde da su male šanse za tako nešto.
 
"Takva kazna uništila bi život svim onim mladim navijačima kojima se sudi za izgrede u Francuskoj, jer bi došli u situaciju da plaćaju dugove do kraja života, a to je i dvostruko penaliziranje počinitelja kojima je kaznena odgovornost ionako dvojbena. Prevencija je uvijek bolja od kažnjavanja i nerealno je za očekivati da će se HNS od njih naplatiti, pogotovo kada je poznato da su oni prije utakmice imali informaciju da će na stadionu doći do nereda", zaključio je Škarica.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.