transferi

Je li došao kraj divljanju s transferima? Rekord Neymara možda nikad neće biti srušen

Foto: Guliver Image/Getty Images

NOGOMETNI agenti i analitičari ovih dana raspravljaju što će biti s nogometom u budućnosti, hoće li transferi nakon krize ikad više biti teški 222 milijuna eura, koliko je PSG platio za Neymara i je li došao kraj mjesečnim primanjima od 8,5 milijuna eura, koliko danas zarađuje Messi u Barceloni.

Nogomet je stao i nitko ne zna kada će se natjecanje nastaviti. Koronavirus je paralizirao svijet i ubija tisuće ljudi. Iluzorno je ozbiljno pričati sportu. Ipak, nogomet nije umro, a jedno od glavnih pitanja koje zanima fanove je koliko će i kako će ova kriza utjecati na transfernu politiku klubova.

:
Najveći transferi u povijesti nogometa do ožujka 2020.

Neki tvrde da nakon katastrofe nogomet neće biti isti, drugi kažu da će se oporaviti

Dok se zemlje širom svijeta bore s opakim virusom, pred nama je period ekonomske prilagodbe u svakom pogledu, pa tako i u sportskom. Glavni izvori prihoda klubova poput TV prava, prodaje ulaznica, sezonskih karata i marketinga su blokirani, a uprave čak i najmoćnijih i najbogatijih drastično režu plaće kako bi opstali.

''U stravičnom problemu je čitava svjetska ekonomija, ne samo hrvatska. Sport se ne održava sam od sebe, on živi od ekonomije. Jasno, postoje klubovi koji zarađuju milijune na TV prihodima i ulaznicama, ali i to sve ovisi o stanju u ekonomiji. Ako je standard nizak, tko će dolaziti na stadione? Ne slažem se s onima koji tvrde da je ova situacija potencijalno dobra jer će se nogomet pročistiti. Prevelika je ovo žrtva koju ćemo plaćati svi da bismo mogli raspravljati o nogometu u tom kontekstu. Najbogatiji i najveći klubovi režu troškove jer svakim danom ostaju bez desetaka milijuna eura. Pričamo o Barceloni, Juventusu i Bayernu. Treba li onda uopće komentirati probleme koje ima, recimo, Istra'', kazao nam je Marko Naletilić, jedan od najuglednijih hrvatskih nogometnih agenata, kad smo ga nazvali da nam komentira situaciju.

Progres najvećih nogometnih transfera od 1988. do 2017. 

Brojni stručnjaci tvrde da financijski utjecaj pandemije predstavlja prekretnicu za nogomet i da, nakon što kriza prođe, više ništa neće biti kao prije.

"Svijet nogometa je u šoku i mjehurić bi mogao puknuti. Na tržištu će vladati oprez i zdrav razum jer dotoka novca nema. Moguće je da ništa neće biti kao prije'', kazao je za madridski AS profesor ekonomije Gay de Liébana.

Ipak, ima i onih koji na budućnost ne gledaju tako pesimistično. Jaime Fortuño, profesor na EAE Business School, vjeruje da bi se situacija u svijetu nogometa mogla oporaviti, ali i on kaže da će kriza potrajati sigurno nekoliko godina.

''Da, mjehur će eksplodirati, ali će se opet napuhati. Velikih transfera neće biti par godina. Klubovi će dva puta razmisliti prije nego što ulože ogroman novac, premda transferi poput onih Mbappea ili Neymara nude ogroman povrat u marketinškom smislu. Takvo stanje na tržištu utjecat će i na klubove koji žele prodati igrače poput Dembéléa i Coutinha. Neće ih prodavati jer će za njih sad moći dobiti puno manje od 100 milijuna eura, koliko su koštali prije krize.''

Mjehur će eksplodirati, a za mnoge je to spas za nogomet

Kriza će sigurno utjecati i na iznose koje će dobivati nogometni menadžeri i agenti.

"Koronavirus bi mogao osvježiti nogomet. Možda je ovo idealna situacija da se u nogomet vrati zdrav razum i da se stvari urede. U posljednjih nekoliko godina stvorila se skupina od nekoliko elitnih klubova koji su počeli dominirati. Takvi klubovi će i dalje imati veće prihode od drugih, ali i oni će morati modificirati svoje trošenje i prilagoditi ga stanju na tržištu'', rekao je José Antonio Martín 'Petón', izvršni direktor agencije Bahía Internacional.

S njim se ne slaže španjolski menadžer Manuel García Quilón. On tvrdi da ograničivanje tržišta nema pravnu osnovu.

''Naravno, ova će kriza smanjiti prihode klubova, a samim tim i utjecati na ulaganje u pojačanja. Međutim, bilo kakvo ograničavanje tržišta nema pravnu osnovu. U okviru zakona svaki klub ima pravo sa svojim novcem raditi što hoće.''


Najveće godišnje plaće, bonusi i marketinški prihodi u 2017.

Nije pravo pitanje kakav će biti idući prijelazni rok, već hoće li ga uopće biti 

Izvršni direktor Intera Beppe Marotta siguran je da će ovaj kaos ostaviti ogromne posljedice na budućnost nogometa, kaže da više neće biti nadrealno visokih transfera i da će se klubovi morati okrenuti vlastitom dvorištu.

''Neizbježno je da nas čeka siromašnije tržište. Cijene će drastično pasti jer je problem globalan. Bit će nužno što više koristiti resurse vlastitih akademija i omladinskih škola'', kazao je Marotta za Tuttosport.

Marko Naletilić smatra da je danas nemoguće bilo što prognozirati.

''Nemoguće je komentirati kako će ova kriza utjecati na budućnost nogometa i transfernu politiku klubova u budućnosti. Često me sad pitaju hoće li se više ikad dogoditi transferi teški 100 ili 200 milijuna eura. Nitko ne zna koliko će ovaj kaos trajati, a svakim danom posljedice su sve veće i prostor za oporavak je manji. U cijelom svijetu danas samo rade trgovine za osnovne potrebe i ljekarne. O kakvom nogometu onda možemo pričati? Ono što je sigurno, to je da takvih transfera jako dugo neće biti, a pitanje je hoće li više ikad. Nije pravo pitanje kakav će biti prijelazni rok, nego hoće li ga uopće i biti. Ovo je situacija koja se nikad nije dogodila u bližoj povijesti. U pitanju su izvanredne okolnosti koje je nemoguće predvidjeti. Virus će se jednog dana zaustaviti, to je sigurno, ali ključno je pitanje kad i što će nakon toga ostati od naših života'', zaključio je Naletilić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.