Italija na nogama: Deklarirani fašist postaje trener kluba iz Serie A?

Foto: Screenshot YouTube

JEDAN od najkontroverznijih nogometaša u posljednjih nekoliko desetljeća, Talijan Paolo Di Canio, prema pisanju talijanskih medija na korak je do preuzimanja talijanskog prvoligaša Crotonea, kojeg je hrvatski trener Ivan Jurić lani po prvi put u povijesti uveo u prvu ligu.
 
Crotone je u sezonu ušao vrlo loše, sa samo jednim bodom su na posljednjem mjestu na ljestvici, a trener Davide Nicola je na izlaznim vratima kluba. Stoga, uprava kluba, a i dobar dio navijača Crotonea sklon je opciji da na klupu sjedne legendarni, ali i kontroverzama obilježeni bivši napadač Lazija, Milana, Juventusa i West Hama. No, mediji u Italiji odmah su se propeli na stražnje noge izvlačeći na površinu ''prljavo rublje'', legendarnog nogometaša.
 
Naime, Di Canio nikad nije krio da je po svjetonazoru fašist, štoviše, nedavno je dobio otkaz na Sky Sport Italia, gdje je radio kao stručni komentator,  nakon što je ponosno pokazao fašističku ''Dux'' tetovažu.
 
Fašizam, u onom svom izvornom obliku iz prve polovice 20. stoljeća protivan je talijanskom Ustavu i bilo kakvo javno isticanje fašističkih simbola i pripadajuće ikonografije kažnjivo je zakonom. Ipak, Di Canija te zabrane nikad nisu posebno brinule niti ga je to kočilo u javnom pokazivanju svoje političke pripadnosti.
 
Dok je igrao za Lazio, često je znao proslavljati svoje golove na način da bi navijačima salutirao fašističkim pozdravom ''Romanamenti'', a posebno je uživao dok je to radio kad bi slavio golove protiv Rome ili Livorna, klubova čiji su navijači uglavnom lijevo orijentirani.
 
Nakon jednog takvog ispada na utakmici protiv Rome Di Canio je kažnjen s jednom utakmicom zabrane igranja te sa sedam tisuća eura, no odmah nakon što je saznao kaznu mirno je rekao:
 
''Uvijek ću pozdravljati ovim pozdravom, nitko mi to ne može zabraniti. Kad tako pozdravljam, osjećam da pripadam svom narodu, osjećam pripadnost grupi koja poštuje istinske vrijednosti za koje se valja boriti i ovaj je pozdrav način borbe prema svemu trulome što nam današnje društvo nameće. Navijače pozdravljam ispruženom desnom rukom jer je to pozdrav camerate cameratima. Taj pozdrav je namijenjen mojim ljudima i ne poziva na nasilje niti na rasnu nesnošljivost", kazao je tada Di Canio, a u svojoj je autobiografiji pohvalno govorio o Benitu Mussoliniju.
 
''Mussolini je možda i imao nekih mana, no u osnovu, bio je genijalan čovjek koji se držao vrlo visokih etičkih i moralnih principa. Problem je što nikad nije bio do kraja shvaćen.''
 
Di Canio je prije šest godina prisustvovao sahrani talijanskog fašističkog lidera Paola Signorellija, koji je bio osuđen zbog umiješanosti u ''Bolonjski masakr'', teroristički napad u kojem su neo-fašisti pobili 85 ljudi, a ranili preko 200.
 

Di Canio i njegovi politički stavovi bili su izvor kontroverze i kad se ovaj u Engleskoj bavio trenerskim poslom. Kad je imenovan za menadžera Swindon Towna 2011., dobar dio sponzora otkazao je suradnju s tim klubom.
 

 

Dok je bio na klupi Swindona Di Canio je bio optužen da je na rasnoj osnovi izvrijeđao francuskog nogometaša i tadašnjeg člana Leytona Jonathana Téhouéa.
 
Na optužbe Di Canio je samo kratko odgovorio:
 
''Ja sam fašist, a ne rasist.''
 

Kao dječak Di Canio je bio član ekstremno desne navijačke frakcije Lazija, kluba kojeg su osnovali talijanski vojni časnici 1900., a kojeg je javno simpatizirao i sam Mussolini.
 
Kad je Di Canio proslavljajući gol protiv Rome prvi put fašistički salutirao, njegovim potezom bila je oduševljena Alessandra Mussolini, Duceova unuka.
 
''Kakav predivan rimski pozdrav. Iskreno sam dirnuta. Poslat ću Paolu pismo zahvale'', izjavila je nakon  utakmice Mussolinijeva unuka, jedna od glavnih zvijezda današnje talijanske radikalne desnice.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.