Ibanez za Index: U Argentini sad ne postoji ništa važnije od Hrvatske. Dive joj se

Foto: Pixell/Petar Glebov

HRVATSKA i Argentina će u utorak igrati polufinale Svjetskog prvenstva u Kataru. Za najavu utakmice nazvali smo Buenos Aires i popričali s Luchom Ibanezom. Teško da smo mogli pronaći zahvalnijeg sugovornika od Argentinca koji je sedam godina nosio dres Dinama i koji Hrvatsku smatra svojim drugim domom.

Lucho nam je rekao da cijela Argentina živi za dvoboj s Hrvatskom i da se nada tituli prvaka svijeta najviše zbog Lea Messija kojemu je ovo zadnja šansa da osvoji boginju i kompletira kolekciju trofeja. 

Kako ste zadovoljni ovim Svjetskim prvenstvom?

Oduševljen sam. Gledam baš svaku utakmicu. Prvenstvo je pokazalo da su sve manje razlike između takozvanih malih i velikih reprezentacija. Pogledajte Maroko. Više nitko ne može reći da je favorit protiv bilo koje ekipe i to je fantastično za nogomet. Svaka utakmica donosi uzbuđenje, neizvjesnost i baš zbog toga uživam u ovom turniru.

Kako komentirate ulazak Hrvatske u još jedno polufinale?

Ma, Hrvatska je fantastična. Ne mogu vam opisati koliko mi je drago kad slušam argentinske komentatore kako se dive Hrvatskoj i koliko naglašavaju da Hrvatska ima najbolji vezni red na svijetu. Ovdje su ljudi oduševljeni Hrvatskom, a najviše Modrićem, Kovačićem i Brozovićem. Stalno ističu da njih trojica rade razliku i da u njima Hrvatska ima nešto što nitko drugi nema.

Pretpostavljam da je cijela Argentina navijala za Hrvatsku protiv Brazila?

Dobro pretpostavljate. Nije da mi njih mrzimo, ali Brazil je naš najveći nogometni rival i uživamo kad ispadne. Možda bismo najviše voljeli da protiv njih igramo u finalu, pa da naša pobjeda samim time bude slađa, ali kako ždrijeb to nije dozvolio, onda je super i ovako. Svi smo željeli da Brazil ispadne i cijela Argentina je bila uz Hrvatsku.

Hrvatska i Argentina u utorak igraju za finale. Kakvu utakmicu očekujete?

Nadam se odličnoj utakmici. Obje ekipe vole igrati nogomet, ne nabacuju duge lopte niti igraju na kontre. Očekujem otvorenu utakmicu i smatram da će to biti nogometni spektakl.

Kako Argentina gleda na Messija i na njegovu zadnju šansu da osvoji naslov svjetskog prvaka?

Reći ću vam da nema Argentinca koji zbog Lea ne sanja titulu. Ne možete ni pojmiti koliko je Messi ljudima u Argentini važan i koliko ga vole. Naravno, titula svjetskog prvaka je titula svjetskog prvaka, ali u prvom redu svi ju želimo zbog njega. Leo je na ovom prvenstvu pokazao kakav je igrač i, što je najvažnije, dokazao je da mu je reprezentacija iznad svega.

Hoćete li biti tužni ako Argentina izgubi od Hrvatske?

Naravno da navijam za Argentinu, ali, iskreno, bude li Hrvatska bolja, neću biti previše razočaran. Hrvatska je moj drugi dom. Prije četiri godine sam bio u Rusiji na susretu Argentine i Hrvatske. Sad, nažalost, neću, jer mi je predaleko, ali uživat ću pred TV-om.

Brazilski mediji su uoči utakmice Hrvatsku nazivali užasnom ekipom i očekivali su lagani prolaz. Kako argentinska javnost gleda na Hrvatsku?

Argentina je prije četiri godine dobro naučila tko je i što je Hrvatska. S druge strane, Messi, Di Maria, Lautaro, svi naši igrači godinama igraju s hrvatskim igračima u istim klubovima ili protiv njih. Nema tu nepoznanica. Znaju oni dobro tko je Hrvatska. Protiv Saudijske Arabije je bila drugačija stvar.

Ja, koji detaljno pratim nogomet, nisam nikad čuo ni za jednog njihovog igrača. Argentina je Arabiju podcijenila i to joj se osvetilo. Vjerujte mi, ovdje Hrvatsku itekako respektiraju. Cijela Argentina živi samo za tu utakmicu s Hrvatskom. Kad god upalite TV, vidjet ćete samo priloge o reprezentaciji.

U Argentini trenutačno ne postoji ništa osim nogometa. Kad već neću biti na utakmici u Kataru, imam sreće da sam u Buenos Airesu pa ću ovdje gledati. Kakav će to biti spektakl. Jedva čekam utorak. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.