Zagrepčanin je najbolji mladi mačevalac na svijetu: "Sanjam da jednog dana predstavljam Hrvatsku na OI-ju"

Foto: Real Grupa

JEDAN OD najperspektivnijih hrvatskih mladih mačevalaca Petar Fileš (19) zasjeo je na vrh juniorske rang liste Međunarodne mačevalačke federacije (FIE). Sa 112 bodova mladi Zagrepčanin pobijedio je konkurenciju i tako uveličao i 25. obljetnicu Hrvatskog mačevalačkog saveza.

Iako je ostvario fantastičan rezultat, Fileš je tek na početku karijere.

"Svaki sportaš sanja nastup na Olimpijskim igrama, pa tako i ja. Napravit ću sve da tamo jednog dana predstavljam Hrvatsku", rekao je Petar koji se reprezentaciji pridružio prije šest godina i nanizao nekoliko sjajnih rezultata.

Fileš je najbolji u disciplini floret, specifičnoj po tome što je jedina važeća površina torzo. U maču se boduje cijelo tijelo, a u sablji cijeli gornji dio tijela.

"Strast prema mačevanju razvila mi se na prvim treninzima, a ovim sportom bavim se već 12 godina. Iako kod nas mačevanje nije pretjerano popularno, sve je više zainteresiranih i to mi je jako drago", rekao je Fileš i dodao kako je riječ o jednom od najboljih sportova za razvoj psihomotoričkih sposobnosti.

Član je mačevalačkog kluba Rapir iz Zagreba, u koejm studira kondicijsku pripremu sportaša na Kineziološkom fakultetu.

"Za uspješnu karijeru najvažniji je kvalitetan sparing pa često morao trenirati izvan Hrvatske. Nadam se da će moji rezultati doprinijeti popularizaciji ovog sporta, a mladima ću pokušati pomoći koliko god budem mogao", rekao je skromni Petar, najbolji junior svijeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.