Hrvatski klubovi u Europi

Dinamu protiv Sheriffa sudi jedan od najboljih sudaca svijeta, Rijeci mladi Francuz

Foto: FEP Panoramic/Guliver Images

UEFA je imenovala suce za prve utakmice posljednjih pretkola Lige prvaka, Europa lige i Konferencijske lige. Hrvatska ima još dva predstavnika. Dinamo će se suočiti s moldavskim Sheriffom u play-offu Lige prvaka, dok će Rijeka igrati s PAOK-om u play-offu Konferencijske lige.

Dinamu poznato lice

Dinamo prvu utakmicu igra u Moldaviji od 21 sat, a sudit će mu Cüneyt Cakir, jedan od najpoznatijih i najboljih svjetskih sudaca. Turčin je zagrebačkom klubu dosad sudio samo jednom, također u četvrtom pretkolu Lige prvaka. Bilo je to 2012. godine, kada je Dinamo na Maksimiru ugostio Maribor i pobijedio 2:1. Momčad koju je tada vodio Ante Čačić ostvarila je pobjedu 1:0 i u Sloveniji te se plasirala u grupnu fazu natjecanja.

Cakir je u bogatoj sudačkoj karijeri bio na tri Europska i dva Svjetska prvenstva, a vodio je i finale Lige prvaka 2015. godine između Barcelone i Juventusa. Već 20 godina sudi utakmice turske Superlige. Na FIFA-inoj listi je od 2006., dok je na UEFA-inoj elitnoj listi od 2010. godine.

Treba naglasiti da će u play-offu LP-a prisutan biti i VAR, a glavni VAR sudac u Moldaviji bit će Nijemac Bastian Dankert.

Rijeci sudac u usponu

Rijeka u svom prvom ogledu, koji se igra u četvrtak u Solunu od 20 sati, neće imati tako poznato sudačko ime. Tu će utakmicu voditi 35-godišnji Francuz Jerome Brisard, koji nema toliko iskustva kao Cakir, ali je u usponu. Sudi utakmice Ligue 1 od 2017., a godinu kasnije uvršten je i na FIFA-inu listu. Prošle je godine upravljao finalom francuskog Liga kupa između PSG-a i Lyona.

Još nikad nije sudio Rijeci, ali jest Dinamu. Bilo je to prošle sezone u grupnoj fazi Europa lige na Maksimiru u Dinamovoj pobjedi 1:0 nad Wolfsbergerom.

Na susretu PAOK-a i Rijeke neće biti VAR-a.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.