Dinamov novi lijevi bek: Dolazi li konačno dostojan nasljednik Grege Židana?

DENIS GLAVINA ima sjajne reference, ali je li ono što je Kruno Jurčić izričito tražio: čisti bek, sklon obaveznoj igri i bez pretjeranih ofenzivnih sklonosti?

Konačno "Krznar" s Pranjićevim kvalitetama?

23-godišnji ljevak je za mlade hrvatske reprezentacije (U-17, U-19, U-21) odigrao 33 utakmice i postigao čak 10 golova, a podaci s Transfermarkta, kao i ukrajinski forumi, jasno govore da je Glavina igrač ofenzivnih karakteristika i usmjerenja, drugim riječima, prije krilo nego bek.

> Video - Mamić ispravlja pogrešku: U Dinamo se vraća Denis Glavina!

Indexovi sugovornici: dugogodišnji direktor Dinamove omladinske škole Božidar Šikić (koji je navodno olako ispustio ovaj "dragulj" iz plavog podmlatka) i Dražen Ladić, izbornik mlade reprezentacije Hrvatske, čiji je Glavina bio izbor za mjesto lijevog beka, slažu se da je u pitanju itekako zanimljiv i iskoristiv materijal koji je  bek, ali s itekako naglašenim napadačkim kvalitetama.

Ako je to tako, Dinamo bi nakon skoro 20 godina mogao dobiti "pravog" lijevog bočno: rezolutnog u obrani i opasnog u napadu. Igrač koji bi na tom mjestu potpuno zadovoljio ukus "probirljive zagrebačke publike" nije viđen još od početka 90-ih, kada je tamo igrao Slovenac Grega Židan.

Šikić: Njegov menadžer Milenković ga je ukrao zagrebačkom i odveo kijevskom Dinamu

Božidar Šikić je odmah na početku razgovora želio demantirati već od prije plasiranu priču, a koju je podržavao i sam Glavina, kako ga je Dinamo olako prepustio kijevskom imenjaku nakon što je ovaj perspektivni kadet i junior (bio je na Maksimiru 2000. - 2003.) zaredao s ozljedama.

"To nikako nije istina i mi smo ga željeli zadržati jer on je bio potencijal. Nije htio potpisati nikakav stipendijski ugovor, a situaciju je iskoristio njegov menadžer Nikica Milenković koji ga je praktički "ukrao" i odveo u Ukrajinu. Govorio sam to tada, a tvrdim i danas; mislim da mu je to bila velika pogreška i da je trebao ostati u Zagrebu" (pokušali smo kontaktirati gospodina Milenkovića, ali iz njegovog ureda u Barceloni poručili su da pokušamo ujutro, op.a.)

Šikić je podsjetio kako je odlasku talentiranog mladića kumovala i nesređena situacija u klubu: "Morate znati da je klub tada bio u prilično teškoj situaciji i Zdravko Mamić je tek krenuo u raščišćavanje svega u klubu što godinama nije štimalo. Nije se imalo novaca i ta situacija se nikako ne može usporediti s današnjom, kada se u Dinamu pazi na mlade igrače koji potpisuju stipendijske, a oni najtalentiraniji i prve, višegodišnje profesionalne ugovore".

"Njega i Čalu je bilo milina gledati na lijevoj strani"

Obzirom na izrazitu efikasnost ovog defenzivnog ljevaka, pitali smo Šikića, je li Glavina više bek ili krilo: "On je u sustavu 4-4-2 bio na lijevoj strani obrane kao bek, a odlikovao ga je dobar šut i što za beka nije baš karakteristično - odličan skok"

Prisjetio se i kada je prvi put skrenuo pozornost na sebe: "Bilo je to na prvom turniru 'Mladen Ramljak' na kojem su igrali igrači '85 godište - Modrić, Čale, Cavrić. Njima smo bili pridodali godinu dana mlađe Glavinu, Ćorluku, Lončarića, Karduma, Mikulića. Posebna je milina bilo gledati Glavinu i Čalu na lijevoj strani"

Jarnijev dvojnik: Čakovčanin koji je od napadača prekomanadiran na lijevi bok: "Došao je kao napadač a završio je na beku, sjajna ljevica

Šikić je podsjetio kako je Glavina u Dinamo došao iz Čakovca: "Došao je kao napadač a završio je na beku. obično one najtalentiranije treneri postave u napad, ali njega je sjajna ljevica 'poslala' na bok" objasnio je kako je ova priča završila identično kao ona s još jednim Međimurcem, Robertom Jarnijem, koji je u Hajduku silom prilika od napadača postao bek.

"Dulje vrijeme je Dinamo u kontaktu s njim i njegovim ocem - trebao bi biti pojačanje"

Čovjek koji je gotovo sedam godina vodio Dinamove mlade uzraste otkrio je kako priča s Glavinom nije od jučer:

"Dulje vrijeme je Dinamo u kontaktu s njim i njegovim ocem, tako da je ova njegova posudba iz Ukrajine samo finalizacija tog posla. Trebao bi biti pojačanje za Dinamo" procjenjuje Šikić.

Ladić: Lijevi bek s odličnim udarcem

Izbornik mlade reprezentacije se također imao prilike uvjeriti u kvalitete Denisa Glavine, a rado je i sam koristio njegove usluge:

"Kod mene je igrao na lijevom boku, dakle kao bek, a ne krilo, a njegov visok postotak realizacije - mnogo golova za igrača na njegovoj poziciji, može zahvaliti odličnom šutu".

Ladić nije želio procjenjivati je li Glavina potencijal ili pojačanje za Dinamo: "Potencijal je u svakom slučaju, a hoće li se nametnuti kao pojačanje, ovisi o njegovom voljnom momentu"
 
Za mlade reprezentacije zabio koliko Sharbini, Šokota i Zahora!

O tome koliko je Glavina kvalitetan ofenzivac govori i podatak da je igrač koji je u Dinamo došao iz ukrajinskog pobjednika kupa Vorskle Poltave, za mlade državne selekcije zabio jednako golova koliko špice i polušpice, koje su k tome za reprezentacije odigrale daleko više utakmica.

Primjerice, Dario Zahora je u čak 50 nastupa za mlade državne selekcije postigao jednak broj golova kao i Glavina, polušpic Anas Sharbini  deset golova u 29 nastupa, iz Maksimira ispraćeni Josip Tadić bilježi čak lošiji učinak od njega (49/9).

Dinamov odbačeni sin Tomo Šokota je također deset puta poentirao za mlade selekcije (25 nastupa), dok je Glavina duplo efikasniji od drugog prekobrojnog i slavnog napadača Boška Balabana koji u 27 utakmica za mlade bilježi skromnih pet golova.

Glavina je daleko efikasniji od vršnjaka Gorana Mujanovića ili druga dva varaždinska dragulja: Smrekara i Sačera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.