Čeferin: Dolazak Rakitića i Gattusa je pogodak za Hajduk. Više neću pričati

Foto: EPA

PREDSJEDNIK UEFA-e, Slovenac Aleksander Čeferin, na otoku Visu prisustvovao je promociji knjige Ratni Hajduk. Ujedno je prokomentirao dolazak Ivana Rakitića (36) u splitski klub. "Da, da, vidio sam. Došao sam na promociju knjige jer trebaš imati poštovanje prema ljudima koji su u najtežoj situaciji pomagali drugim ljudima i pokazali da je nogomet veći od svega drugog.

Mislim da su Ivan Rakitić i Gennaro Gattuso pun pogodak za Hajduk. Više neću pričati, puno puta smo pričali pa nije ispalo tako", rekao je Čeferin za Novu TV. Na pitanje hoće li doći na Poljud pogledati utakmicu Hajduka, odgovorio je: "Prvo od Hajduka očekujem ostanak u Europi. Bude li tako, doći ću. Za hrvatsku ligu nisam siguran."

Čeferin se ne slaže da je kvaliteta nogometa na Euru bila loša

Čeferin je govorio i o nedavnom Europskom prvenstvu, na kojem je Španjolska pobjedom nad Engleskom u finalu osvojila naslov prvaka.

"Mislim da oni koji kažu da nije bio vrhunski nogomet nemaju pojma o nogometu. Tko je gledao Španjolsku, zna da je to osnovna škola nogometa. Top igrači, top nogomet. Igrači su umorni, to je jasno. Sezona je duga, ali Euro je uvijek bio poslije sezone", komentirao je Čeferin.

Vjeruje da će novi format Lige prvaka biti super

Komentirao je i novi sustav Lige prvaka, koji će premijeru imati u sezoni 2024./2025. Podsjetimo, osnovna promjena je povećanje broja klubova. Dosad su u glavnom natjecanju Lige prvaka sudjelovale 32 momčadi. Ove će sezone ući još četiri momčadi. Dakle, 36 momčadi sudjelovat će u natjecanju i neće biti podijeljene u skupine, već će igrati ligu.

U novom će formatu svaka momčad igrati osam utakmica i skupljati bodove za prolazak. Neće više igrati protiv istih protivnika doma i u gostima. Sve će momčadi biti podijeljene u četiri jakosne skupine te će svaka momčad igrati s po dvije momčadi iz svake jakosne skupine - po jednu utakmicu doma i jednu u gostima. Više o novom formatu Lige prvaka pročitajte OVDJE.

"Natjecanje će biti super, uvjeren sam u to. Bit će poput lige. Vidjet ćete, bit će puno zanimljivije i neizvjesnije", smatra Čeferin.

Čeferin o rastanku s Bobanom: I tako je već bilo puno napisa po medijima

Čeferin je komentirao i razlaz s bivšim kapetanom hrvatske reprezentacije Zvonimirom Bobanom, koji je bio direktor nogometa UEFA-e i njegov bliski suradnik. Čeferin je upitan je li se to moglo izbjeći, na što je odgovorio: "I tako je već bilo puno napisa po medijima."

Podsjetimo, Boban je krajem siječnja za Index rekao da nije mogao ni želio prijeći preko Čeferinova pokušaja da, kako on smatra, nasilno ostane na vlasti duže nego što je trebao. 

Zvonimir Boban / Foto: EPA

Evo što je Boban rekao na odlasku iz UEFA-e

"Razgovarao sam s predsjednikom UEFA-e o problemu koji se dogodio tijekom posljednjeg sastanka Izvršnog odbora u Hamburgu zbog izmjene statuta. Nakon što sam izrazio najveću zabrinutost i svoje potpuno neslaganje s načinom i samim prijedlogom, predsjednik mi je odgovorio da za njega ne postoji nikakav pravni ni moralni problem i da će bez ikakve sumnje nastaviti s tom, po mom mišljenju, pogubnom idejom.

Paradoksalno, upravo je Čeferin 2017. godine predložio i pokrenuo paket reformi koje su trebale zaštititi UEFA-u i europski nogomet od lošeg upravljanja, koje je bilo modus operandi starog, pokvarenog i već toliko puta optuženog sustava", rekao nam je Boban i nastavio:

"Glavne dvije točke reformi bile su da se ni predsjednik ni članovi Izvršnog odbora ne mogu kandidirati više od tri puta te je uveden starosni limit od 70 godina za sve članove Izvršnog odbora. Bila je to epohalna stvar za nogomet, ali i za njega samog. Tim činom Čeferin je zavrijedio poštovanje cijelog nogometnog naroda i javnosti te postao neupitan moralni autoritet, mnogima i putokaz za bolji i transparentniji nogomet.

Njegov odmak od tih vrijednosti i izmjena glavnih reformi teško su razumljivi, posebno u ovo delikatno nogometno vrijeme. Dobro razumijem da ništa nije idealno, a ponajmanje ja. I dobro znam da puno puta moramo prihvatiti kompromis, ali ako bih prihvatio ovako tešku i krivu odluku i okrenuo glavu, išao bih protiv načela i općih vrijednosti u koje duboko vjerujem.

Ne glumim nikakvog heroja i dobro znam da su mnogi istog mišljenja, možda naivnog, ali sigurno ispravnog. U ove tri godine odnos i suradnja s Aleksandrom i svim kolegama u UEFA-i bili su izvrsni. Hvala im na tome, želim im sve najbolje. Žao mi je i tužan sam, ali napuštam UEFA-u."

Čeferin na kraju odustao od nove kandidature

Čeferin je krajem prošle godine počeo gurati promjene UEFA-ina statuta koje bi mu omogućile i četvrti mandat na čelu krovne europske nogometne federacije. Slovencu aktualni mandat UEFA-ina predsjednika istječe 2027. godine i prema statutu se više nije mogao kandidirati, odnosno ne može biti na vlasti više od 12 godina. No, Čeferin je na kraju sam odlučio da se neće ponovo kandidirati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.