SUĐENJE U HNL-u

Batinić zbog Brune Marića podnio ostavku. "Nećemo raditi na daljinski iz Međugorja"

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

OSJEČKI nogometni sudac Damir Batinić nakon izbora nove Sudačke komisije, koju je jučer potvrdio Izvršni odbor HNS-a, podnio je ostavku na mjesto dopredsjednika i člana tog tijela. Batinić je nezadovoljan načinom izbora članova Komisije te imenovanjem Brune Marića na mjesto predsjednika. 

Izvršni odbor HNS-a Batinića je postavio na poziciju Marićevog zamjenika, odnosno dopredsjednika sudačke organizacije iako je poznato da dvojac nije u najboljim odnosima. 

"Po mom mišljenju predsjednik Komisije sudaca u ovom osjetljivom trenutku mora biti osoba koja ima svoj stav i mišljenje, netko tko se može othrvati raznim utjecajima i pritiscima, te onaj tko neće biti 'daljinski navođen' iz Međugorja", naveo je Batinić te o ostavci obavijestio predsjednika Saveza Davora Šukera, prvog operativca Marijana Kustića te članove IO-a.

Batinić je aludirao na prijateljski odnos Brune Marića i Zdravka Mamića, gazde Dinama i bjegunca od pravosuđa koji se u Međugorju skriva od hrvatskih institucija i zatvorske kazne zbog teške pljačke kluba koji vodi. 

"Predloženim kandidatima trebali ste dozvoliti da iznesu plan i program rada te sami, unutar svoje novoformirane komisije demokratskim putem izaberu najboljeg kandidata za predsjednika. Vi ste mimo statua FIFE, bez iznošenja plana i razgovora s kandidatima, imenovali komisiju, dopredsjednika, predsjednika te ste je učinili ovisnom o direktnom ili indirektnom utjecaju članova Izvršnog odbora, predstavnika klubova, prisutnih i odsutnih", ističe Batinić u pisanoj ostavci.

OSTAVKA by Dea Redžić on Scribd

Navodi i da po njegovom mišljenju novi šef hrvatskih sudaca Bruno Marić ne ispunjava potrebne kriterije za tako važnu poziciju.

"On nije osoba koja spaja, već dijeli nogometnu obitelj i društvo, suprotan je mojim životnim načelima, načinu na koji sam živio sudačku karijeru te nema iste životne vrijednosti za koje se zalažem i koje provodim. Podsjećam na vaše odluke iz bliže prošlosti, kada ste prihvatili ostavku Marića s funkcije voditelja VAR edukacije iz razloga 'tereta' njegovog djelovanja i odnosa prema poslu. Jučerašnjim imenovanjem na još odgovorniju funkciju, po mom mišljenju, dodatno ste opteretili suce i Savez u cjelini. Predsjednik sudačke komisije mora prije svega biti neovisan, moralno i društveno priznat, imun na razne utjecaje, bez kompromitirajuće prošlosti", napisao je Batinić, koji je bio jedina konkurencija Mariću u izboru za predsjednika Komisije. 

Podsjetimo, HNS je prošli mjesec zbog očajnog suđenja tijekom sezone razmontirao cijelu Sudačku komisiju na čelu s dosadašnjim predsjednikom i veteranom HDZ-a Antom Kulušićem. U novi saziv imenovani su Damir Batinić, Bruno Marić, Ivica Modrić, Vlado Svilokos, Edi Šunjić, Ante Vučemilović Šimunović ml. i Šime Vukić. Već danas Komisija se počela rasipati. 

Batinić i Marić bili su glavni rivali u borbi za mjesto šefa 

Batinić je u ostavci između ostalog naveo da su članovi Komisije trebali samostalno izabrati svog šefa. Kako doznajemo, takav prijedlog stigao je i od pojedinih članova Izvršnog odbora, ali se od njega očigledno odustalo. Uskoro očekujemo i reakciju Brune Marića, koji se jučer nije mogao očitovati jer je čekao da ga netko iz Saveza službeno obavijesti da je postao predsjednik. 

Podsjetimo da je Marić u svibnju 2019. godine podnio ostavku na mjesto glavnog instruktora za VAR zbog pritisaka u političkoj akciji povratka reprezentacije u Split. Kazao nam je tada kako odlazi radi dobrobiti hrvatskog nogometa koji je godinama opterećen lošim odnosom HNS-a i Hajduka, ali nikada nije potvrdio da je splitski klub tražio njegovu ostavku. Marić je ostao u sustavu HNS-a kao važna karika za VAR i kontrolor utakmica, a sada preuzima najodgovorniju ulogu u sudačkoj organizaciji.

Godinama je bio najkontroverzniji hrvatski sudac, optuživali su ga za namještanje Kupa Hajduka i Dinama 2009. godine, ali je na sudu uspio pobijediti Uefu i naplatiti štetu koja mu je prouzročena. Na Poljudu je bio stalna meta navijača Hajduka, a u Stobreču kraj Splita doživio je i huliganski napad te završio na Hitnoj pomoći. O tom događaju i burnoj karijeri nedavno je govorio na gostovanju u Index studiju. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.