Ultimativni vodič kroz Euro 2014.: Hrvatska u lovu na ukleto zlato

Foto: Screenshot; EHF, Wikipedia, Guliver Images/Getty Images

OBORUŽAJTE se strpljenjem jer sportsku godinu već tradicionalno otvaramo velikim rukometnim turnirom. Prošle godine gledali smo Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj, a sada je pred nama europska smotra koja će se od 12. do 26. siječnja održati u Danskoj. U dva tjedna održavanja doznat ćemo odgovore na brojna pitanja, poput, može li Danska na domaćem terenu obraniti naslov europskog prvaka? Hoće li Španjolci uz titulu svjetskih prvaka pripojiti i onu europsku te što nam je priredila neka nova Francuska? Međutim, ono što nas najviše zanima jest hoće li Hrvatska napokon osvojiti jedino zlato koje joj nedostaje u vitrini.

Ukratko o turniru



Hrvatska na europskim prvenstvima

Uz Francusku, Španjolsku i Rusiju, Hrvatska je jedina reprezentacija koja od 1994. godine nije propustila niti jednu europsku smotru u rukometu. U toj bogatoj povijesti nastupa na europskim prvenstvima, hrvatski rukometaši ostvarili su četiri značajna uspjeha. Prvi pamtimo iz 1994. godine, na prvom uopće održanom EP-u, kada je Hrvatska osvojila broncu. Drugi veliki uspjeh hrvatski rukometaši ostvarili su 2008. godine u Norveškoj kada su uzeli srebro. Te 2008. u finalu su bili bolji Danci, a dvije godine kasnije Hrvatsku su u finalu Eura u Austriji zaustavili Francuzi.


Novu tužnu stranicu povijesti hrvatski rukometaši ispisali su na Euru u Srbiji 2012. godine. Tada su Goluža i društvo neočekivano kapitulirali u polufinalu protiv Srbije, ali u konačnici osvojili su broncu što je četvrta medalja rukometaša s nekog europskog prvenstva. Naravno, to je veliki uspjeh, ali kako kažu, povijest pamti samo pobjednike.

Predstavljanje glavnih favorita:

Skupina A - Herning (Danska, Makedonija, Češka, Austrija)

Danska je kao domaćin odabrala skupinu A, naravno, najlakšu skupinu od četiri ponuđene. Vjeruje se kako će europski prvaci bez većih problema pregaziti sva tri protivnika, a sudeći prema posljednjim informacijama sve ulaznice za utakmice danske reprezentacije bit će rasprodane, što znači da sve njihove protivnike čeka pakao.

Organizatori su sve pripremili da se njihova reprezentacija doslovno ne miče iz Herninga, jer kao što ste možda primijetili, Danci će utakmice u drugom krugu igrati u Herningu, a u istom gradu igraju se polufinalni i finalni ogled.

Danski izbornik Ulrik Wilbek bit će itekako motiviran da obrani zlato iz Srbije. Naime, Wilbek se nakon ovog prvenstva povlači s mjesta izbornika, a da Danci misle ozbiljno potvrđuje činjenica kako su s pripremama započeli dva mjeseca uoči Eura. Na pripremnom turniru u Norveškoj početkom studenog 2013., Danci su slavili protiv Hrvatske i Francuske, a jedini poraz upisali su protiv domaćina. U siječnju ove godine odigrali su još tri utakmice. Prvo su s 12 golova razlike razbili Norvešku, a zatim su golom Mikkela Hansena srušili Francusku u posljednjoj sekundi dvoboja. U posljednjoj provjeri pred početak turnira, Danska je remizirala protiv Katara, inače zemlje domaćina Svjetskog prvenstva 2015. i jednog od glavnih sponzora Eura u Danskoj.

Danci turnir otvaraju protiv Makedonije koju vodi hrvatski stručnjak Ivica Obrvan, a zatim se sastaju s Austrijom i Češkom.

Skupina B - Aalborg (Španjolska, Island, Mađarska, Norveška)

Pred aktualnim svjetskim prvacima vrlo je teška i zahtjevna skupina. Novi španjolski izbornik Manolo Cadenas ostao je bez nekoliko vrlo bitnih igrača tijekom pripremnog perioda. Španjolci u Dansku dolaze bez prvog vratara Arpada Šterbika, mladog Alexa Dušebajeva, a Cadenas će se naći u ogromnim problemima ako se ispostavi da najbolji pivot svijeta Julen Aguinagalde neće moći nastupiti na turniru.

Naravno, Španjolci bez obzira na navedene izostanke imaju strašnu momčad, koja je prije godinu dana došla do naslova prvaka svijeta. Furiju predvode Joan Canellas, Raul Entrerrios, Viran Morros, Victor Tomas i drugi vrlo kvalitetni igrači.

Prvi pravi test za aktualne prvake svijeta na rasporedu je u 1. kolu kada igraju protiv uvijek neugodnih Mađara. Međutim, Mađari su uoči prvenstva ostali bez vođe Laszla Nagyja i pitanje je kako će se snaći bez njega. Španjolci zatim igraju protiv Norveške kojoj se vratio Kristian Kjelling, a u posljednjem kolu Furiju čekaju Islanđani.

Skupina C - Aarhus (Francuska, Srbija, Poljska, Rusija)

Što nam je pripremio francuski izbornik Claude Onesta? Legendarni Expertsi više nemaju toliku moć i snagu kao u onim zlatnim danima kada su predstavljali neuništivu armadu, ali za Francuze postoji pravilo da ih se nikada ne smije otpisati i zato još uvijek spadaju među najveće favorite turnira. Međutim, Francuze čeka težak posao u slučaju da prođu u drugi krug turnira. Prvenstveno zato što u Dansku dolaze bez nekoliko ključnih igrača. Ovdje se prvenstveno misli na Bertranda Gillea i Xaviera Baracheta, a postavlja se pitanje u kakvoj formi i raspoloženju dolaze dvojica najiskusnijih - Jerome Fernandez i Thierry Omeyer, koji su u pripremnom periodu bili ozlijeđeni.

Francuzi turnir otvaraju protiv Rusije, koja je također stigla u Dansku s novom generacijom. Rusi su u stvari velika nepoznanica jer im nedostaju stožerni igrači poput Čipurina, Rastvorceva i Dibirova, ali kao novi vođa nameće se Konstantin Igropulo, član Füchsea iz Berlina. Francuzi u 2. kolu igraju protiv Poljaka, a posljednja utakmica u skupini C rezervirana je za okršaj između Francuske i Srbije, branitelja srebra s prošlog Eura.

Skupina D - Kopenhagen (Hrvatska, Švedska, Bjelorusija, Crna Gora)

Hrvatska je uz Dansku najveći favorit turnira i vrijeme je da Slavko Goluža napokon preskoči to, za njega, začarano polufinale. Goluža je za razliku od najvećih favorita ostao pošteđen ozljeda i otkazivanja. Lacković ove sezone nije briljirao u HSV-u, a na prošlom SP-u Hrvatska je pokazala kako može bez Laca. Hrvatskim rukometašima čak i raspored ide u korist. U slučaju plasmana u drugi krug, koji ne bi trebao biti upitan, Hrvatska se križa sa skupinom C, što znači da bismo i u drugom krugu trebali zadržati status favorita. Naravno, taj status se mora opravdati na terenu.

Za početak, Hrvatska će odmjeriti snage s Bjelorusijom, koju predvodi Sergej Rutenka. U posljednjem međusobnom ogledu Hrvatska je slavila s 33:24, a prvo ime susreta sa šest golova bio je Luka Stepančić, kojeg Goluža nije zvao u Dansku. Drugi protivnik hrvatskoj reprezentaciji bit će Crna Gora, koja na Euro dolazi s pomlađenim sastavom i bez nekoliko ključnih igrača.

Hrvatski rukometaši u posljednjoj utakmici u skupini igraju protiv Švedske. Mnogi su možda zaboravili, ali Šveđani su aktualni olimpijski doprvaci, tako da Duvnjaka i društvo ne očekuje šetnja parkom. Osim toga, Kopenhagen će 17. siječnja biti prepun švedskih navijača, koji su razgrabili ulaznice za ogled njihove reprezentacije i Hrvatske, što automatski znači fanatičnu atmosferu na tribinama.

Ono što može utješiti hrvatske navijače jest podatak da su Šveđani ostvarili vrlo loše rezultate u pripremnim ogledima. U novu godinu ušli su porazom od Brazila, teško izborenom pobjedom protiv Egipta, a zatim su u dva navrata izgubili od Španjolske. U generalnoj probi za Euro uspjeli su uzvratiti Španjolcima, a briljirao je Niclas Ekberg sa šest pogodaka. 

I za kraj ovog ultimativnog vodiča, važno je istaknuti kako će Hrvatsku u Danskoj osim rukometaša i stručnog stožera predstavljati i sudački dvojac Matija Gubica - Boris Milošević.

Raspored utakmica po skupinama:

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.