Mandžin klub ulazi u novu eru: 20 posto Atletica kupio najbogatiji Kinez, težak 25 milijardi dolara

Foto: Guliver Image/Getty Images

WANG JIANLIN, 25 milijardi dolara težak kineski kralj hotela i šoping centara, te vlasnik najvećeg svjetskog lanca kino dvorana, svojoj imovini u kojoj je između ostalog 5000 kina, 346 kazališta, 85 mallova, 51 luksuzni hotel i 45 karoke centara, dodao je i 20 postotni vlasnički udjel u Atletico Madridu, za što je platio oko 45 milijuna eura.

Miguel Angel Gil Marin i Enrique Cerezo zadržavaju upravljanje klubom, ali njihovi vlasnički udjeli sada su smanjeni; Gilov na 52, a Cerezov na 20 posto, koliko ima i novi kineski suvlasnik. 5 posto zadržava ostatak obitelji Gil, a 3 posto mali dioničari.

Ovo predstavlja "rađanje novog Atletica", odnosno financijsku potvrdu i nastavak njegovog rezultatskog uzleta posljednjih godina pod Simeoneom.

Ali, za razliku od sredine 90-ih, kada je osvajanje duple krune dovelo do bjesomučnog trošenja na pojačanja, a ono i do ispadanja iz prve lige, sada se na osvajanju Kupa Kralja, Europa Lige, Primere i ulasku u finale Lige prvaka, želi kapitalizirati i na osnovu toga privući investitore, kako bi Atletico nastavio ono što posljednjih godina jako uspješno radi - razbio duopol Barcelone i Reala i ostao europski velikan.


Posao u sklopu kojeg u upravu Atletica ulazi Jianlinov izaslanik, uključuje i potpisivanje više sponzorskih ugovora s dalekoistočnim kompanijama, te ono što ljeti rade najveći i najbogatiji svjetski klubovi - azijske turneje, na kojima će se dodatni milijuni namaknuti prodajom Mandžukićevih i dresova ostali Atleticovih zvijezda, a dolazak i ostanak na tom tržištu Atletico je službeno zacrtao u kratkoročnim poslovnim planovima.

Milijuni koji stižu iz Azije na sve ove načine, povećat će vrijednost i budžet kluba. Zajedno s novim stadionom i duplo većim prihodima od tv prava, koji će ubuduće iznositi oko 80 milijuna eura po sezoni, predstavljat će "tri stupa na kojima će se graditi budućnost, stabilnost i stalno prisustvo u Ligi prvaka."

A za dostizanje tog cilja ključan je novi, 60-godišnji kineski "igrač", inače veliki zaljubljenik u Španjolsku: Jianlin je za Picassovu sliku platio 24 milijuna eura, dovođenje Josea Camacha za kineskog izbornika platio je iz svog džepa, a u njega je najdublje posegnuo kada je za 256 milijuna eura kupio Edificio Espanu, jednu od najpoznatijih građevina u Madridu, visoku 117 metara i s 26 katova, kako bi i na nju proširio hotelski imperij.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.