Červar: Duvnjak je čudo, pravi vođa koji je napokon sazrio psihički, fizički i taktički!

Foto: Nenad Dugi / Cropix

U RAZGOVORU za Index veliku pobjedu hrvatske reprezentacije protiv Francuske prokomentirao je Lino Červar...


"Velike čestitke reprezentativcima na čelu s našim izbornikom Slavkom. Zasluženo su pobijedili Francusku i u svakom slučaju opravdali spornu smjenu generacija. Francuzi to s druge strane nisu napravili i u sljedećim godinama bit će u velikom zaostatku za nama. Pobjeda je bila impresivna i bilo je lijepo gledati entuzijazam igrača na parketu. Bili smo gladniji uspjeha, motiviraniji i to se pokazalo ključnim", rekao je Červar u uvodu.

"Što je razlog raspada Francuza? Ne umanjujući njihove rezultate u moje vrijeme, Francuzi su imali veliku zaštitu sudaca. Sada toga više nema, otkrili su se deficiti u njihovoj igri, obrana je postala porozna i široka, a napad nikako nije mogao pronaći način kako otključati našu obranu. Crveni karton Vukoviću? Mislim da Drago stvarno nije imao razloga za takav prekršaj. Drago mi je da smo kasnije pokazali da možemo jednom sportskom borbom slaviti. Pobijedio je tim, zajedništvo", dodao je.

"Ne želim ga uspoređivati s Ivanom, ali Duvnjak je čudo"

Duvnjaka smatra predvodnikom novog vala, a pohvalio je redom sve novopečene reprezentativce...

"Duvnjak je čudo, on je proizvod jednog novog rukometnog vala i kao takav od velike važnosti za nas. On je vođa, neustrašiv igrač koji je napokon mentalno, fizički i taktički sazrio. Protiv Francuske bio je upravo sjajan, nadam se da će tako nastaviti i u budućnosti. Ne bi ga htio uspoređivati s Ivanom, oni su sasvim drugačiji igrači. Možemo samo biti sretni i ponosni što smo i jednog i drugog imali priliku gledati u dresu hrvatske reprezentacije. To je privilegija", istaknuo je u razgovoru za Index.


"Moram pohvaliti i mladiće koji će sigurno biti naša glavna snaga u Riju. Za svakoga od njih može se naći dobra riječ. Mali Mandalinić je jedna raketa koji eksplodira u trenu. Stepančić se razvija u fantastičnog desnog vanjskog, dok će Ivić uz Alilovića stasati u strašnog vratara. Dobro je da se naša selekcija uvijek širi, da se uvijek traže novi igrači. Samo se tako može biti u kontinuitetu u vrhu", dodao je.

"Francuzi su u moje vrijeme imali veliku zaštitu sudaca, sada je ipak puno lakše"

Rušenje Francuske generiralo je veliko emocionalno pražnjenje, a posao nije gotov. Slijedi nam vrlo težak susret protiv Danske...

"Iako se to možda čini nepotrebno i bezobrazno, u ovakvim trenucima slavlja uvijek treba netko stati na loptu, stišati emocije i pokušati okrenuti svima misli na sljedeći dvoboj. To je posao Goluže i bilo bi šteta da nakon toliko truda ispadnemo u polufinalu jer smo pali u samozadovoljstvo. Danci igraju bolju obranu od Francuske u ovom trenutku i moramo biti vrlo oprezni", spremno će.

"Kako sam ja 2003. stišao euforiju nakon pobjede protiv Španjolske u polufinalu? Imao sam sreću da vodim skupinu vrlo inteligentnih igrača, koji su znali da je šansa života pred njima i da je moraju iskoristiti. Znate, poslije velikih pobjeda oni su se kao pravi južnjaci zabavljali, kokodakali, ali u predvečerje nove utakmice u hotelu nisi ni muhu čuo. Tako su najavljivali velike stvari. Kad su šutjeli znao sam da su ozbiljni. No, neovisno o tome treba ih uvijek upozoravati na greške da se zadrži tenzija", objasnio je.


"Danci igraju bolju obranu od Francuza, treba stišati euforiju"

Na kraju je najavio dvoboj s Danskom.

"Moramo biti optimisti. Vjerujem u naše vodstvo i želim im više od svega da nakon deset godina ponove svjetsko zlato. Želim još dodati kako mi je drago što smo odabrali teži put do zlata i krenuli preko Francuza i Danaca. Težim putem do titule je slađe. Meni su često predbacivali zašto u Njemačkoj nisam kalkulirao i do dan danas sebe pitam nisam li možda trebao. ovako smo se kući vratili s petim mjesto i obrazom", za kraj će.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.