U ovoj bolnici o prerano rođenim bebama brinu uglavnom samo roditelji!

Foto: 123rf

NAKON prvotnog šoka i prvih dijagnoza po rođenju prerano rođenih bebica roditeljima uglavnom ne preostaje baš ništa drugo nego sjediti uz inkubator i nadati se. Samo se besposleno nadati. 

A za roditelje u tom trenutku doista ne postoji ništa gore od bespomoćnog osjećaja da zaista vi kao roditelj ne možete učiniti ništa za svoju bebicu.

Osim je gledati prikopčano na milijun žica i aparata, nadajući se da će sve te mašine osigurati život i utjehu bebicama. No, sada se i to polako mijenja. 

>>>Nedonoščad - koliko su zaista drugačiji od beba rođenih u terminu i koje im opasnosti najčešće vrebaju<<<

Jedna bolnica u Velikoj Britaniji postala je naime prva bolnica s neonatološkim odjelom u čijem radu sada mogu sudjelovati i roditelji. 

Riječ je o bolnici St. James’s University Hospital iz Leeds gdje se počeo provoditi program integracije obitelji u sustav bolničke njege i skrbi za nedonoščad. 

>>>Ove slike malih palčića osvojit će vaša srca i zauvijek promijeniti pogled na njih<<<

Ideja je potekla iz dva razloga - prvo - da se roditelji uključe u skrb, a drugo, da sestrama barem djelomično smanje obim posla na odjela, a sve je to rezultiralo jednom sada već prilično dobrom praksom s kojom su u jednakoj mjeri zadovoljni i djelatnici bolnice i roditelji. 

Iako se ispočetka može činiti da su roditelji vrlo nesigurno kada je u pitanju skrb tako malih beba, ali svaki mama i tata prođu osnovnu obuku i postepeno počinju preuzimati brigu oko svoje bebe. Već nakon nekoliko tjedana roditelji se doslovno sami brinu za bebu, osim "velikih" stvari koje obavljaju stručne osobe. To znači da je roditeljima ne samo dozvoljeno, već se i pozivaju cijeli dan ostati na odjelu gdje će svoje bebice moći hraniti, prematati, mjeriti im temperaturu čak se s vremenom i sami pozabaviti uvođenjem cjevčica. 

>>>Konačno su počeli proizvoditi mini pelene za palčiće<<<

"Ideja da se roditelji maksimalno uključe u brigu oko svoje bebe, uz budno oko stručnjaka, već je donijela mnoge pozitivne rezultate. Osim što je roditeljima, sada uposlenima oko svojih bebica, sada puno lakše podnijeti teret iščekivanja, još su važniji oni rezultati vezani uz bebice. 

Kako je za BBC ispričala neonatologija iz spomenute bolnice, dr. Liz McKechnie, drastično se povećao broj dojenih beba, kod velike većine beba zabilježen je puno brži i bolji razvoj te su bebice u konačnici čak i dosta ranije puštane svojim kućama. 

To je zato što su bebice imale priliku rasti i razvijati se uz svoje roditelje, detalj koji je toliko važan za nedonoščad, a i sami su roditelji tijekom tjedana provedenih na odjelu stekli tako potrebnu prasku pa su i sami puno spremniji ranije otići iz bolnice te cijelu skrb preuzeti na sebe. 

Rezultati su tu te nam ne preostaje ništa drugo nego se nadati da će ovakav program zaživjeti u što većem broju rodilišta. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.