Plač bebe otkriva kakav će glas imati kasnije u životu, otkriveno je istraživanjem

Foto: 123RF

IAKO plač bebe nije glazba za uši roditelja, prema provedenom istraživanju je vrlo zanimljiv jer može pokazati kakav će glas dijete imati u predškolskoj, pa čak i odrasloj dobi.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Biology Letters i otkrivaju da visina tona 4-mjesečne bebe koja plače predviđa visinu tona glasa petogodišnjaka i punoljetnog čovjeka.

U okviru istraživanja su snimane bebe koje plaču stare između dva i pet mjeseci. Pet godina kasnije stručnjaci su preslušali snimke i razgovarali s tom djecom. Otkrili su da je moguće znati kako će beba zvučati kasnije u životu, a visina tona glasa odrasle osobe može se pratiti do vremena provedenog u maternici. To je zapravo razlog zbog kojeg bebe po rođenju imaju različit ‘vrisak’, odnosno kod svake drugačije zvuči prvi plač.

“Još tijekom razvoja u maternici puno je stvari koje mogu imati utjecaja kasnije u životu. Ne samo na dijete, nego i na odraslu osobu”, rekao je za Nicolas Mathevon jedan od autora studije.

Asistentica antropologije Sveučilišta u Bostonu, Carolyn Hodges, rekla je kako su znanstvenici dokazali da visina tona glasa ima utjecaja na naš doživljaj osobe. Prema glasu procjenjujemo nečiju atraktivnost i pouzdanost.

“Ne postoji puno istraživanja na ovu temu i zbog toga je ovo otkriće zanimljivo”, izjavila je Hodges i dodala da razlike u glasu mogu imati svoje podrijetlo u vrlo ranom razvoju.

Iako su potrebna daljnja istraživanja, znanstvenici kažu kako je zanimljivo otkriće da čimbenici prije rođenja mogu utjecati na čovjeka desetljećima kasnije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.