Nakon ove godine mozak više ne proizvodi neurone odgovorne za pamćenje

Foto:123rf

PODRUČJA ljudskog mozga zadužena za pamćenje i učenje prestaju proizvoditi neurone oko trinaeste godine života pojedinca, pokazali su rezultati nedavno provedenog istraživanja američkih i španjolskih znanstvenika.

Otkriće koje bi moglo izmijeniti područje neuroznanosti dovodi u pitanje dosad poznato stajalište po kojemu hipokampus nastavlja proizvoditi neurone, važne zbog prijenosa informacija u mozgu, sve do odrasle čovjekove dobi.

Ranija istraživanja upućuju na to da se svakodnevno u ljudskom hipokampusu proizvedu stotine neurona. Vjerovalo se i da bi se poticanjem neurogeneze (nastanka neurona u odrasloj dobi) moglo doskočiti raznim neurodegenerativnim bolestima koje se razvijaju u starijoj životnoj dobi.

Proučavajući uzorke mozga 59 odraslih osoba i djece ustanovili smo da "nema dokaza o postojanju mlađih neurona ili matičnih stanica koje proizvode nove neurone" u hipokampusu osoba starijih od 18 godina, kazao je suautor studije sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu, Arturo Alvarez- Buylla.

"Pronašli smo određen broj neurona kod djece do godinu dana i još nešto kod djece u dobi između sedam i 13 godina", rekao je znanstvenik.

Rezultati našeg istraživanja upućuju na to da je "hipokampus kod čovjeka u velikoj mjeri već izgrađen tijekom razvoja mozga fetusa", dodao je.

Znanstvenici su pronašli nove neurone u nekim drugim dijelovima mozga, preciznije u moždanim klijetkama. Kažu da moraju provesti dodatna istraživanja na ostalim dijelovima mozga kako bi ustanovili događa li se i ondje neurogeneza.

"Rezultati će bez sumnje potaknuti polemike", rekao je za časopis Nature neuroznanstvenik Jason Snyder sa Sveučilišta British Columbija.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.