Fizioterapeutkinja preporučuje izbjegavanje hodalica: ''Posljedice vidimo i danas''

Foto: Shutterstock

MOŽEMO čuti da hodalice za bebe počinju zabranjivati diljem svijeta, a fizioterapeutkinja Hristina Andrašević objasnila je zašto su loše za djecu i zašto se njihovo korištenje ne preporučuje. Otkriva da danas, nakon desetaka godina od njihovog korištenja, možemo vidjeti njihove efekte na nama, na našoj posturi, jer smo mi kao bebe bili u hodalicama, te na naše zdravstvene probleme čije uzroke bismo mogli pripisati korištenju hodalica.

''Ne preporučuje se njihovo korištenje jer kad stavimo bebu u hodalicu, dovoljno je da prerano stavimo bebu u pasivan sjedeći položaj, bebina kralježnica trpi veliko opterećenje, veliki pritisak. Posljedica tog pritiska se ispoljava najčešće na donjem dijelu leđa pa dobivamo sliku djeteta koje kada stoji, bude nagnuto put naprijed, njegov trbuh izgleda kao balon nagnut unaprijed, a sa zadnje strane stražnjica je isto izbačena i dijete je, umjesto da stoji ravno, zapravo nagnuto. Ako bismo tome dodali sjedenje u W položaju, vrlo brzo bismo vidjeli i stopala koja su se počela kriviti prema unutra'', govori Andrašević za Index.

Isto tako, fizioterapeutkinja objašnjava da dijete, dok je u hodalici, hoda na prstima jer drugačije ne može doći do poda. Taj način hoda na prstima se nastavlja i kasnije, kada dijete više nije u hodalici.

''Najčešće se u hodalicu stavi dijete u vrijeme kad bi trebalo samostalno razvijati zaštitne reakcije i reakcije ravnoteže. Ali pošto je u hodalici, ne može, a nema ni potrebe da se te reakcije razviju, i što se poslije događa? Naime, kada to dijete pada, ono ne zna izbaciti ruku naprijed i dočekati se na šake, već pada direktno na glavu. Također su česti i padovi s hodalicom koji su vrlo opasni za djecu'', dodaje.

Fizioterapeutkinja naglašava kako dijete umjesto da ga stavljamo u hodalicu treba poticati da provodi što više vremena na podu i radi druge stvari, naprimjer da uči puziti ili samostalno sjediti ili se već lagano pripremati za samostalan hod.

Što bi roditelji trebali nabaviti za bebu?

Umjesto hodalica, fizioterapeutkinja Andrašević izdvojila je nekoliko najkorisnijih stvari koje bi roditelji trebali nabaviti svojoj bebi.

''Od opreme koju treba nabaviti za bebu preporučujem podlogu za pod koja se lako održava, prebriše i pokriva dio sobe u kojoj će beba odrastati. Bebu možemo spustiti na pod već negdje s tri mjeseca i dozvoliti joj da se razvija na prirodan način. Tu naglašavam kako treba izbjegavati razne njihaljke ili ljuljačke koje danas isto tako često možemo pronaći na tržištu. Naime, kada bi beba trebala biti na leđima, boku i trbuhu na ravnoj podlozi, ona najčešće bude u nagnutom položaju u njihaljkama, čijim korištenjem se utječe i na položaj bebine glave (zaležala glavica), kao i neadekvatne kretnje. Odnosno, beba radi ono što je naučila u njihaljci'', objašnjava Andrašević.

''Mnogo bi bolje bilo da usmjeravamo bebin razvoj ciljanim aktivnostima u skladu s njezinim uzrastom, kao što su određene vježbe, masaža bebe, igranje s igračkama, najbolje zvečkama. I ono što ću uvijek preporučiti za bebe su lopte, i to raznim veličinama. Od male lopte koja može pomoći kod otvaranja šake ili kasnije lopte na napuhavanje koju ćemo koristiti kod izvođenja vježbi koje pomažu u fazama puzanja, ali i kasnije kad beba jednom prohoda.''

Važnost baby handlinga

Kako naglašava Andrašević, ono što bi preporučila svim roditeljima jest da se još tijekom trudnoće informiraju o pravilnom postupanju s bebom u aktivnostima svakodnevnog života (baby handling) jer odatle, govori, sve kreće. Naime, upozorava kako nepravilnim postupanjem roditelji mogu dovesti do različitih problema koje poslije treba ispravljati.

''Naprimjer, podizanje bebe samo preko jedne strane i nošenje samo u jednoj ruci može dovesti do toga da kad spustimo bebu na podlogu, da se ona cijela iskrivi u jednu stranu i onda su nam potrebne korektivne vježbe. Međutim, zapravo je samo bilo potrebno promijeniti način kako se postupa s bebom."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.